Özellikle 3-6 Yaş Arasında Görülen Krup Sendromu
Krup sendromu nedir?
Krup sendromu özellikle 3 ila 6 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Tedavi edilmemesi durumunda alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. En sık bilinen sebebi, boğazdan başlayan; gırtlağa, soluk borusuna ve sonrasında alt solunum yollarına doğru ilerleyen viral enfeksiyonlardır. Bu bölgelerde gelişen şişlik ve balgam ile tıkanıklık belirti vermeye başlar. Sıklıkla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülen bu hastalık, çocuklarda; öksürük, ses kısıklığı, nefes alırken ıslık sesini andıran bir ses çıkması ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendisini gösterir. Acil olarak teşhisi konulmalı ve tedavisiye başlanması çok önemlidir.
Krup sendromunun belirtileri nelerdir? Tanısı nasıl konur?
Başlayacak atak öncesinde; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hafif düzeyde öksürük ve ateş gibi bulgular enfeksiyonun varlığını gösterir. Özellikle gece saatlerinde başlayan; öksürük, ses kısıklığı, nefes alırken ıslık sesini andıran bir ses çıkması ve nefes darlığı gibi belirtiler, az önce sıraladığımız bulguları izler. Yaşı biraz daha büyük olan çocuklar, öne doğru oturmayı ve o şekilde nefes almayı tercih ederler. Krup sendromunun tanısı, bu bulgular ile rahatlıkla konulabilir. Fakat, viral kaynaklı krup ve alerjik krup dışında nadir de olsa görülen bakteriyel enfeksiyonlara bağlı krup vakalarının da olabileceği unutulmamalıdır.
Krup sendromunun tedavisi için nasıl bir yol izlenir?
Krup sendromu vakalarının %90’ı, yapılan ilk müdahalenin ardından ayakta, kalan %10’u ise hastaneye yatırılarak tedavi edilir. Yoğun bakım koşullarında solunum desteğine ihtiyaç duyabilecek hastalar %1’den daha azdır. Bu süreçte en önemli nokta, hava yollarının açık tutulmasını sağlamak ve oksijen desteği vermektir. Havanın soğuk ve nemli olması çok önemlidir.
İlaç tedavisi olarak acil serviste kortizonlu buhar ya da iğne tedavisi uygulanabilir. Daha sonrasında; ayaktan ya da yatarak tedavi planları uygulanır. Sık görülen klasik Krup sendromunda; antibiyotik ve öksürük ilaçlarına gerek duyulmaz. Fakat, seyrek de olsa görülebileceğinden söz ettiğimiz bakteriyel kaynaklı türünde, antibiyotik tedavisi hayat kurtarıcıdır. Tekrar eden Krup sendromlarında alerjik sebepler ve mide reflüsü gibi rahatsızlıklar ile altta yatabilecek diğer nedenler (doğuştan veya sonradan) için ileri tetkik ve tedavi planları atlanmamalıdır.
Benzer Yazılar
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Şenol Bozdağ, emzirme ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Anne-babanın hem kendi hem de bebeklerinin sağlıkları ile ilgili temel hijyen kurallarını bilmeleri ve uygulamaları gerekmektedir.
Çocuklarda bazı nedenlerden dolayı gelişim bozuklukları görülebilmektedir
Kalp romatizması, üst solunum yollarında görülen hastalıklardan sonra eklemlerde oluşan
Yapılan bir araştırmaya dikkat çekerek, dikkatin tamamen çocuğun üzerinde ve farkındalığın olduğu sürenin düşünülenden çok daha kısa olduğunu, bu durumun çocukların mutsuzluğuna yol açtığını söyledi.
Krup sendromu özellikle 3 ila 6 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Tedavi edilmemesi durumunda alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. En sık bilinen sebebi, boğazdan başlayan; gırtlağa, soluk borusuna ve sonrasında alt solunum yollarına doğru ilerleyen viral enfeksiyonlardır.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Güncan, çocukları tehdit eden yaz ishallerine karşı korunma yöntemlerini anlattı.
Birçok çocuk kış aylarının belli bir dönemini hastalanarak geçiriyor.
Alt ıslatma sorununda kalıtsal faktörler önemli nedeni oluşturmaktadır.