Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Aort Damarında Genişleme Olan Hastanın Böbreği Yer Değiştirilerek Kurtarıldı

Aort Damarında Genişleme Olan Hastanın Böbreği Yer Değiştirilerek Kurtarıldı

Aort damarında genişleme olan hastanın böbreği yer değiştirilerek kurtarıldı, böbreği kasık bölgesine nakledilen hasta nadir gerçekleşen ameliyat sonrası sağlığına kavuştu. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nde Prof. Dr. Mehmet Altuğ Tuncer, Prof. Dr. Alp Gürkan tarafından ameliyatlar başarı ile gerçekleştirildi.

57 yaşındaki Doğan Kaya, genetik yapı bozukluğu nedeniyle vücudun ana damarı olan aortada 'anevrizma' denilen genişleme olduğunu öğrenerek İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu. Bu genişlemenin aniden patlaması durumunda Doğan Kaya'nın yaşamının büyük ölçüde tehlikeye gireceğini belirten Prof. Dr. Mehmet Altuğ Tuncer, Kaya'yı tedavi altına aldı. Genişlemeyi tedavi edecek Kalp ve Damar Cerrahi Prof. Dr. Altuğ Tuncer ile yapılan konsey ve değerlendirme sonucunda anevrizma ameliyatı öncesinde Doğan Kaya'nın böbreklerinin koruma altına alınması kararına varıldı.

Tedavi sırasında böbrek damarlarının genişlemenin içinde olması sebebiyle 57 yaşındaki Doğan Kaya'nın böbreklerini kaybetmesi ve diyalize girme tehlikesi oluştu. Böbrek damarları anevrizmanın içinde olan ve böbreklerini kaybetme riski bulunan hasta Doğan Kaya'nın Türkiye'de nadir yapılan ve oldukça tehlikeli olan bir yöntemle ameliyatı gerçekleşerek sağ böbreği çıkartılarak böbrek naklinde yapılan teknikle yine hastanın kendi kasığına takıldı. Dünyada nadir yapılan bu yöntemle Doğan'ın böbreği gerçekleştirilen başarılı ameliyat sonrası korundu. Türkiye'de nadir yapılan bir ameliyat sonrası böbreklerinin iflasından kurtulan 57 yaşındaki Doğan Kaya ise geçirdiği operasyonlar sonucu artık sağlığına kavuştu.

"İki böbreğimi de kaybetme ihtimali ortaya çıktı"

Dünya'da nadir yapılan bir ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Doğan Kaya, " Yapılan tetkiklerde böbrek bölgeme giden damarlarda bir genişleme olduğu ortaya çıktı. Yaklaşık 25 gün hastanede kontrol altında kaldım. İki böbreğimi de kaybetme ihtimali ortaya çıktı, haftada 3 gün diyalize girme ihtimali doğdu. Doktorlar araştırma ve çalışmalar yaptı. İlk önce sağ böbreğim ameliyatla biraz daha aşağı bölgeye alındı. Operasyon başarılı oldu. İlk ameliyat kendi vücudumda bir nakil oldu. Zor bir ameliyattı. Kilo kaybı yaşadım, iyileşme süreci uzun sürdü. Nadir yapılan bir ameliyat" dedi.

"Doğan Bey'in kendi böbreğini alıp yine kendisine böbrek nakli yaptık"

Doğan Kaya'nın kendi böbreğini aşağı seviyelere kaydırarak bütün aort'u tamamen değiştirmeye yardımcı olan bir teknik kullandıklarını belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Prof. Dr. Altuğ Tuncer, "Doğan Bey 4-5 kere ameliyat geçirdi. Aort anevrizma dediğimiz, aort damarının genişlemesi anlamına gelen bir hastalığı vardı. Doğan Bey'in damarında genişlemeyle beraber yırtılma gerçekleşti. Her seferinde hastaneye hızlı bir şekilde yetişerek her ameliyattan hızlı bir şekilde çıktı. Bu tür ameliyatlar ölüm oranı çok yüksek olan ameliyatlardır. Her seferinde başarılı ameliyat gerçekleştirdik. Şu anda son ameliyatını yaparak aort ile ilgili bir sıkıntısı kalmadı. Bu ameliyatları yaptığımız fazla bir hastamız yok. Doğan Bey'in kendi böbreğini alıp yine kendisine böbrek nakli yapmak zorunda kaldık. Kendi böbreğini daha aşağı seviyelere kaydırarak bütün aort'u tamamen değiştirmemize yardımcı olan bir teknikle bu işi yaptık. Türkiye'de ilkler arasına girmiştir diye düşünüyorum. Şu anda sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettiriyor. Aort damarı yırtılan hastaların neredeyse yüzde 50'si yırtıldığı yerde hayatını kaybediyor" dedi.

"Türkiye'de senede 1 tane bile yapılmayan nadir bir ameliyat gerçekleştirdik"

Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan, "Doğan Bey'in aort ana atardamarında çok büyük bir anevrizması vardı. Ve bu giderek böbrek damarlarının seviyesine gelmeye başlıyordu. Ve o seviyeye geldiğinde hastalar böbreklerini kaybediyorlar, diyalize girmek zorunda kalıyorlar. Biz doktorlar olarak bu gidişatı gördük. Doğan Bey'in böbrekleri bozulmadan en azından bir böbreğini kurtaralım dedik. Doğan Bey'i ameliyata aldık ve sağlam böbreğini, kendi böbreğini kasığına taktık. Ve şu anda diyalize girmekten kurtuldu. Tek böbreğiyle normal yaşantısına devam ediyor. Böbrekleri kurtarmanın tek yolu bu ameliyattı. Çok nadir yapılan bir ameliyat, herhâlde Türkiye'de senede 1 tane bile yapılmıyordur" dedi.

Benzer Yazılar

Organları 3 Kişiye Can Oldu!
Organları 3 Kişiye Can Oldu!

Organları 3 Kişiye Can Oldu!

Devamı

Dumping Sendromu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Dumping Sendromu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Midenin hızlı bir şekilde boşalmasına neden olan, mide bulantısı, ishal ve yemek sonrası yorgunluk hissettiren bir sorundur. Ağızdan alınan yiyecek ve içecekler mide yoluyla on iki parmak bağırsağına ulaştırılır. Bu geçişin hızlanması ve yüksek kahbonhidratlı gıdaların ince bağırsağa hızla ulaşması dumping sendromunu meydana getirir.

Devamı

Tiroid Ameliyatına İzsiz Çözüm!
Tiroid Ameliyatına İzsiz Çözüm!

İzsiz tiroid ameliyatı, tiroid bezinin hiçbir sorun gerçekleşmeden alınması ile çözümlenen bir yöntemdir.

Devamı

Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Nedir?
Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Nedir?

Safra, karaciğerimizin altında bulunan ve armuta benzeyen bir sindirim organıdır. Safra kesesinin rolü, karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolamaktır.

Devamı

Meme Koruyucu Cerrahinin Avantajları
Meme Koruyucu Cerrahinin Avantajları

Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, 8 kadından 1’inin hayatına değiyor. Bu hastalığa yakalanmada yaşın giderek düştüğü bugünlerde; gelişen tedavi ve cerrahi yöntemler; özellikle erken tanı durumunda önemli oluyor.

Devamı

Obezite Ameliyatı Nedir?
Obezite Ameliyatı Nedir?

Obez insanlarda çok yüksek oranda sağlıksız vücut yağ yüzdesi vardır.

Devamı

Hastaneye Gitme Korkusu Tanıyı Geciktirmesin!
Hastaneye Gitme Korkusu Tanıyı Geciktirmesin!

Hastaneye Gitme Korkusu Tanıyı Geciktirmesin!

Devamı

Meme Kanseri Tedavisinde Yüz Güldürücü Gelişmeler Var!
Meme Kanseri Tedavisinde Yüz Güldürücü Gelişmeler Var!

Meme kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen kanserdir!

Devamı

Stoma (Bağırsak Torbası) Nedir?
Stoma (Bağırsak Torbası) Nedir?

Ostomi, içi boş bir organın vücut yüzeyine ağızlaştırılması anlamına gelir. Vücut yüzeyine ağızlaştırılan yere stoma da denir.

Devamı

Hepatobiliyer Cerrahi Nedir?
Hepatobiliyer Cerrahi Nedir?

Pankreas, karaciğer ve safra kesesinde meydana gelen iyi ve kötü huylu hastalıkların

Devamı