Katarakt Ameliyatlarında FAKO Mucizesi

Katarakt Nedir? Neden Olur?
Katarakt göz içerisindeki merceğin saydamlığını kaybederek bulanıklaşıp ışık geçirmez bir hal almasına denilmektedir. Göz merceği göze giren ışığı kırıp ağ tabakaya düşmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla lensin bulanıklaşması ve ışık geçirgenliğinin azalması ile artan katarakt görmeyi azaltacaktır. En sık yaşlılarda görülmek ile birlikte her yaştan insanda olabilmektedir. Diyabet ve göze darbe gibi durumlarda kişilerde daha erken görülebilir. Çocuklarda erken yaşta görülen kataraktlar, tedavi edilmediği takdirde körlük ve göz tembelliğine sebep olabilir.
Kataraktın Tedavisi Nedir?
Kataraktın tedavi yöntemi sadece ameliyattır. Eski yöntemlere göre daha kısa sürede iyileşme sağlayan gözde başka problemlere neden olmayan ve dikiş gerektirmeyen FAKO ameliyatları, son zamanda katarakt tedavisinde daha çok tercih edilmektedir.
FAKO Ameliyatları Son Dönemin Gözdesi
FAKO tekniği ile yapılan katarakt ameliyatları dikiş gerektirmediği için çok fazla tercih edilmektedir. Halk arasında dikişsiz ya da lazerli ameliyatlar olarak bilinir. Bu yöntemde göze 2. Mm küçük kesi açılarak oradan girilir. Katarakt yani gözdeki bulanık gösteren göz merceği ultrason dalgaları veren bir cihaz ile eritilerek yerine özel olarak hazırlanan bir lens yerleştirilir. Kesi çok küçük olduğundan dikiş gerektirmez. Göze yerleştirilen lensler, hastaya oldukça kaliteli ve net bir görüş sağlar. Ultraviyole olarak özel tasarlanan bu lensler, görme merkezinin zararlı ışınlardan koruduğu için de ayrı bir önem taşımaktadır. FAKO ameliyatları, gözde katarakt olmasa dahi, hem uzak hem de yakını gözlük kullanmadan görmek isteyen hastalarda yapılabiliyor.
FAKO Ameliyatından Sonra Günlük Yaşantıya Ne Zaman Dönülebilir?
Bu ameliyattan sonra hasta günlük hayatına kısa zamanda dönebilir. Hasta muayene edildikten sonra aynı günde ameliyata alınabilir. İşlemden kısa bir süre önce göze damla damlatılarak ön hazırlık yapılır. Hasta sonra ameliyata alınır. Ameliyat süresi yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir. Ameliyattan sonra hasta aynı günde evine gönderilir. Erken dönemde de net görülmeye başlanır.
Benzer Yazılar
Gözlerin iyi görme işlemini sağlaması için dokuların uyum içinde gelen ışığı tek bir düzlemde toplaması gerekir.
Gece körlüğü, loş bir ışıkta veya gece net bir şekilde görememe durumuna denir. Gece körlüğünün birden fazla nedeni olabilir. Bu rahatsızlığı olan bazı kişiler akşam ya da gece saatlerinde dolaşmada ve araba kullanmada zorlanırlar.
Zaman zaman gözlerimizdeki ağrıları ufak tefek ağrılar zannedip, geçebileceğini düşünüp kontrollerini yapmayı dahil aksatıyoruz. Fakat bu göz hastalıkları farklı hastalıkların habercisi olabilir.
Gözlerimizi dijital ekranların zararlarından nasıl koruruz?
Göz kapağının belli bir süre boyunca istemsiz olarak hareket etmesine göz seyirmesi adı verilmektedir. Tıptaki adı blefarospazm olan göz seyirmesi, halk arasında ise göz atması olarak bilinir
Göz tansiyonu; hastaların yüzde 90’ında, ileri evreye geçip görme kaybı oluşturuncaya kadar hiçbir bulgu vermez.
Kontakt Lensler Göz Kaybına Sebep Olabilir Mi?
Göz Sağlığını Korumanıza Yardımcı 8 Etkili Öneri!
Toplumda sıkça konuşulan fakat hakkında az şey bilinen göz tembelliğinin farkedilmesi zordur.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğimizde; miyop, hipermetrop, astigmat gibi görme kusuru olan hastaların tedavileri yapılarak gözlük ve lens kullanımlarının önüne geçilebilmektedir.