Göz Sağlığı ve Hastalıkları Terimleri

Göz hastalıkları nüfusun çoğunluğunda görülebilir. Gözler en hassas organlardan biridir. Kişilerde görme problemleri varsa mutlaka uzman bir hekime muayene olmaları gerekir. Erken dönemde teşhis edilmezse görme kayıpları oluşabilir. Göz hastalıklarının türüne göre belirtilerinde farklılıklar görülebilir. Belirtilere göre farklı testler ile teşhis koyma tamamlanır.
Yaygın olarak görülen göz hastalıkları belirtileri nelerdir?
- Kızaran gözler
- Gece görüşte bozukluk
- Baş ağrısı
- Işığa bakmada hassasiyet
- Gözlerde kuruluk
- Bulanık görme
- Gözlerde şişlik
Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümünde uygulanan testler nelerdir?
Göz kuruluğu testi
Gözlerde yanma ve batma göz kuruluğunun en yaygın belirtilerindendir. Bu şekilde şikayeti bulunan kişilere göz kuruluğu testi uygulanmaktadır.
Renk görme testleri
Gözlerin renkleri ayırt edip edemediğini ölçümleme için renk körlüğü testleri uygulanmaktadır.
Bilgisayarlı görme alanı testi
Glokomun erken teşhisinde bilgisayarlı görme alanı testi uygulanabilir. Olası bir bozukluk varsa erken dönemde teşhis edilebilir.
Göz tansiyonu ölçümü
Göz tansiyonu hastalığı, göz içindeki basıncın daha fazla baskılanması ile seyredilir. Hastalık zamanla sinirlere zarar verebilir. Bu nedenle bu şikayetleri görülen kişilerde göz tansiyonu yapılabilir.
Kornea kalınlığı ölçümü
Kornea kalınlığı 500 mikron olmalıdır. Yüksek olması göz tansiyonu ölçümlerinde yüksekliğe, daha ince olması düşüklüğe neden olabilir. Bu nedenle altında veya üstünde çıkması durumlarında kornea kalınlığı ölçümü yapılır.
Benzer Yazılar
Zaman zaman gözlerimizdeki ağrıları ufak tefek ağrılar zannedip, geçebileceğini düşünüp kontrollerini yapmayı dahil aksatıyoruz. Fakat bu göz hastalıkları farklı hastalıkların habercisi olabilir.
Gece körlüğü, loş bir ışıkta veya gece net bir şekilde görememe durumuna denir. Gece körlüğünün birden fazla nedeni olabilir. Bu rahatsızlığı olan bazı kişiler akşam ya da gece saatlerinde dolaşmada ve araba kullanmada zorlanırlar.
Presbiyopi; merceğin gözün odağını değiştirme yeteneğini kaybetmesiyle ortaya çıkar. Yaşa bağlı yakını görme bozukluğu yaklaşık 40 yaş civarında başlar.
Gözlerimizi dijital ekranların zararlarından nasıl koruruz?
Kontakt Lensler Göz Kaybına Sebep Olabilir Mi?
Göz kapağının belli bir süre boyunca istemsiz olarak hareket etmesine göz seyirmesi adı verilmektedir. Tıptaki adı blefarospazm olan göz seyirmesi, halk arasında ise göz atması olarak bilinir
Gözlerde görülen kızarıklık, kaşıntı, batma, yanma ve sulanma şikayetlerine sebep olan bir rahatsızlıktır.
Excimer Lazer uygulamaları ile gözlük kullanımından kurtulmak mümkün.
Gözün içerisinde bulunan doğal merceğin saydamlığını yitirmesi ve matlaşmasına katarakt denir
Göz kapaklarının iç yüzeyini ve gözlerin beyaz kısmının üzerini kaplayan ince ve şeffaf bir zar damarlarının genişleyerek verdiği tepki sonucu gelişiyor