Lazer İle Taş Kırma Nasıl Yapılır? Mesane Taş Kırma Uygulaması Riskli Midir?
Lazer ile taş kırma nasıl yapılır? Mesane taş kırma uygulaması riskli midir?
Boşaltım sisteminde bazı durumlara bağlı olarak taş gibi istenmeyen oluşumlar görülebilir. Taş kırma işlemleri bu noktada tedavi bakımından önemlidir. Lazerle taş kırma son dönemlerde teknolojik gelişmelerin de faydasının olduğubir uygulamadır.
Lazerle taş kırma nasıl yapılır?
Lazer ile taş kırma yapılışı cerrah ve hastane seçiminin de iyi olması ile gerçekleşmesi gereken bir tedavidir. Bu işlemlerde ameliyat esnasında var olan böbrek taşı,iyice analiz edilmelidir. Operasyon sırasında bel kısmından böbrek içerisine ulaşmak istenen bölgeye ince bir iğne gönderilir. Bu iğne içinden ince bir tel böbrek iç kısmına dikkatlice yerleştirilir. Rehber tel olarak ifade edilen bu telin üst bölümünde kalın iğneler bulunur ve böbreğe gönderim sağlanır. Tüp çalışma açısından bir kanal oluşması bu noktada önemlidir. Tüp iç bölümünde nefroskop adı verilen parçanın da çalışma alanı bulunur. Lazer ışınları sayesinde böbrek taşları parçalama işlemleri böylece yapılır. Bu parçalama sonrasında işlemler vücut dışarısına alınmaktadır. Yani böbrek taşı bu şekilde içeride hiç kalmayacak şekilde ayarlanır. Ancak bu uygulamalardan sonra diren adı verilen bir tüp böbreğe takılmaktadır. Organlara zarar vermeden, dikkatli biçimde kırma işlemleri gerçekleşir. Cerrahın diğer organlara zarar verme konusunda ikkatli davranması önemlidir.
Mesane taşı ameliyatı ve ESWL yan etkileri nelerdir?
Mesane taşı ameliyatı, genelde elli yaşın üstündeki erkeklerde görülmekte olan bir operasyondur. Ayrıca uzun zaman vücudun susuz kalması durumunda ve düşük proteine maruz kalma hallerinde, gelişmekte olan ülkelerde de bu soruna rastlanabilmektedir. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen bu sorun ayrıca idrar enfeksiyonlaında da rastlanan bir durumdur. Devamlı enfeksiyonun yenilemesi nedeniyle risk faktörü oluşturabilir. İdrarla atılan taşlar bir süre sonra tıkanmalara neden olabilir ve idrarı engelleyebilmektedir. Yanma, göbek altında ağrı hissi, kanlı idrar gibi belirtilerin olması söz konusudur. ESWL yöntemi ile kırma uygulaması yapılabilmekte ve hastaların tedavisi sağlanabilmektedir.
Bu noktada taş kırma işlemine bağlı;
- Taş parçalarının idrar yolunu tıkaması
- ESWL işleminin böbrek üzerine istenmeyen etkilerinin olması
- İdrardan kan gelmesi durumu
- 60 yaş üstünde ESWL uygulanan hastalarda hipertansiyon gelişme riski bulunmaktadır.
Benzer Yazılar
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.
Orta yaşların sonuna doğru erkeklerde görülme riski artmaya başlayan prostat büyümesi, zamanında tedavi edilemezse böbrek yetmezliğine kadar giden bir dizi sağlık problemine neden olabilir.
Prostat hastalığı genellikle ilerleyen yaşlarda idrar yollarında görülen, idrar kesesinin alt kısmında mesane çıkışanda bulunan idrar kanalının etrafına..
Bebeğiniz ile daha çok ilgilenebilmeniz ve vücuduzu dinlendirebilmeniz için gebelikten sonra tekrardan hamile kalmak uzmanlar tarafından en az 2 sene önerilmez.
Sistir, idrar yollarının iltihaplanması anlamına gelmektedir. Üreme sisteminde en sık gördüğümüz hastalıklardan birisi olan sistitin görülme oranı, kadınlarda daha yüksektir. Zamanında tedavi edilmemesi durumunda ise, böbrekleri de olumsuz yönde etkiler ve mesane ile böbreklerde kalıcı hasarlara yol açabilir.
Tüm Dünya’da Tecrübemiz ve Teknolojimiz ile Canlı Yayınlandık!
Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
Sünnetsiz erkek çocuklarında, sünnetli olanlara göre 10 kat daha fazla idrar yolu enfeksiyonu görülmektedir.
Belirtileri, büyüme oranı ve kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı kişiler büyüme başladığı halde bu büyümenin farkında olmayabilirler.