Hidroselin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Hidrosel nedir?
Halk arasında su fıtığı olarak bilinen hidrosel; torbaların şişmesi ve su toplaması anlamına gelir. Özellikle yeni doğan bebeklerde yaygın bir şekilde görülür. Erkeklerde spermlerin saklandığı testis torbası; çift tabaka ve zar yapıya sahip koruyucu bir yüzey ile kaplı durumdadır. Spermlerin daha kolay hareket edebilmesi ve dış etkenlere karşı daha kolay korunabilmesi için tabakalar arasında bir sıvı vardır. Bu sıvı tabakalardan biri tarafından salgılanırken, diğeri tarafından emilmektedir. Süreci normal olan kişilerde, bu olay dengelidir. Dengenin bozulması durumunda tabakalar arasında sıvının miktarında artış gözlemlenir ve torbanın şişmesiyle birlikte dolu bir kesecik gelişir. Oluşan bu kesecik ise hidrosel olarak adlandırılır.
Hidroselin nedenleri nelerdir?
Hidrosel; konjenital (doğumsal) ve yetişkin hidrosel olmak üzere 2 başlık altında değerlendirilir:
- Konjenital (doğumsal) hidrosel: Hamilelik esnasında, bebeklerin testisleri, karın içine yerleşmiştir. Gebeliğin 14. haftasından sonra, karnın altına doğru ilerler ve testis torbasına yerleşir. Testisin testis torbasına yerleşmesine, karın zarı da eşlik eder. Doğumu takip eden sürede, karın zarının kesecik formu ipliksi bir hale döner ve kapanır. Keseceğin kapanmaması halinde; karın içi sıvısı mevcut açıklıktan girer ve testis etrafında birikir. Bu olay, hidrosel adı verilen şişliğe neden olur.
- Yetişkin hidrosel: Genellike 40 yaş üzerinde bulunan erkek bireylerde görülen hidrosel; radyoterapi, varikosel ameliyatı, testis tümörü, testis iltihabı rahatsızlıkları ve testis torbası travması sebebiyle görülür. Böbrek nakli olan hastaların da yaklaşık %70’inde, tek taraflı hidrosel gelişimi gözlemlenebilmektedir.
Hidroselin tedavisi nasıldır?
Çocukluk çağında görülen hidrosel için 2 yaşına kadar beklenir ve kendiliğinden düzelmesi gerçekleşmez ise cerrahi tedaviye başvurulur. Bu işlem sırasında, çoğu zaman sünnet operasyonu da yapılır. Erişkin hidroselin tedavisi için ise tercih edilen cerrahi işlem, yaklaşık olarak 30 ila 60 dakika arasındadır. İşlem sonrasında hastaya dren yerleştirilmekte ve 24 ila 48 saat gözetim altında tutulmaktadır. Drenin alınmasından sonra hasta taburcu olabilir. Bu tedavi sonrasında, birkaç gün evde istirahat edilmesi önerilir. Yaklaşık 1 hafta içinde dikişler kendiliğinden erir ve banyo yapılabilir hale gelinir. Bu süre boyunca önerilen iç çamaşırının, en az 7 gün boyunca kullanılmasına özen gösterilmelidir. İşlem sonrasında, gerekli görülür ise ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
Benzer Yazılar
Böbrek taşı rahatsızlıklarının en bilinen bulgusu ağrıdır. Ağrı; taşın, böbrekten mesaneye idrar akışını biraz veya tamamen engellemesinin sonucunda oluşur.
Bebeğiniz ile daha çok ilgilenebilmeniz ve vücuduzu dinlendirebilmeniz için gebelikten sonra tekrardan hamile kalmak uzmanlar tarafından en az 2 sene önerilmez.
Kadınlar ve erkeklerin ürogenital sistemlerinde, çeşitli mikroorganizmalardan kaynaklanan enfeksiyonlar görülebilir.
Sistir, idrar yollarının iltihaplanması anlamına gelmektedir. Üreme sisteminde en sık gördüğümüz hastalıklardan birisi olan sistitin görülme oranı, kadınlarda daha yüksektir. Zamanında tedavi edilmemesi durumunda ise, böbrekleri de olumsuz yönde etkiler ve mesane ile böbreklerde kalıcı hasarlara yol açabilir.
Sertleşme sorunsalı, penisin kadın cinsel organına girişine yeterli olmayan sertleşme ve bunun sürdürülebilmesinin yetersiz olduğu durumlardır.
İktidarsızlık; penisin, cinsel birlikteliği sağlayacak kadar yeterince sertleşememesi durumudur.
Tüm Dünya’da Tecrübemiz ve Teknolojimiz ile Canlı Yayınlandık!
Prostat hastalığı genellikle ilerleyen yaşlarda idrar yollarında görülen, idrar kesesinin alt kısmında mesane çıkışanda bulunan idrar kanalının etrafına..
Çocuklarda Gece Altına Kaçırma Nedenleri Nelerdir?