Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

5-11 Yaş Arası Aşı Olmalı Mı?

5-11 Yaş Arası Aşı Olmalı Mı?

Amerika Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) 5-11 yaş çocuklara COVID 19 aşısı Biontech için acil kullanım izni verilmesiyle birlikte aileler çocuklarına bu aşıyı yaptırıp yaptırmama konusunu düşünmeye başladı. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, açıklamalarda bulundu.

5-11 yaş arasında çocuklara Biontech aşısı yapılmalı mı?

ABD Gıda ve İlaç İdaresi, COVID-19'un önlenmesi için Pfizer-BioNTech COVID-19 Aşısının 5 ila 11 yaş arasındaki çocukları içerecek şekilde acil kullanımına izin verdi. Yetkilendirme, aşının bu yaş grubundaki çocuklara sunulması konusunda ezici bir çoğunlukla lehte oy kullanan bağımsız danışma komitesi uzmanlarının girdilerini içeren verilerin FDA'nın kapsamlı ve şeffaf değerlendirmesine dayanmaktadır. Bu değerlendirme 5-11 yaş arasında Biontech uygulanan 5-11 yaş çocuklarda yapılan çalışmanın verilerine dayanmaktadır. Bu çalışma 4.600'den fazla çocukta (3.100 aşı, 1.538 plasebo) yapılmıştır. Bu çalışmanın verilerine göre

  • Aşının 5-11 yaş arası çocuklarda COVID-19'u önlemede %90,7 etkili olduğu bulunmuştur.
  • Güvenlik: Aşının güvenliği, aşıyı alan 5 ila 11 yaş arası yaklaşık 3100 çocukta araştırılmış ve devam eden çalışmada ciddi bir yan etki tespit edilmediği görülmüştür.
  • Küçük çocukları COVID-19'a karşı aşılamak,  normallik duygusuna geri dönmeye daha da yaklaştıracağı" düşünülmüştür. Bu aşının hayat standartlarını artıracağı düşünülmektedir.
  • CDC'ye göre, 5 ila 11 yaş arası çocuklarda yaklaşık 8.300 COVID-19 vakası hastaneye kaldırıldığı bildirilmiştir. 17 Ekim itibariyle, ABD'de 18 yaşından küçük kişilerde COVID-19'dan 691 ölüm bildirilmiştir ve 5 ila 11 yaş grubunda 146 ölüm bildirilmiştir. 

Bütün bu bilgiler düşünüldüğünde Amerika’da 5-11 yaş grubuna yapılmaya başlanan Biontech aşısının Türkiye’de de yapılması faydalı olacaktır. Okulların açılmasından sonra çocuklarda bugünlerde sıklıkla gribal enfeksiyona bağlı öksürük, ateş, nezle olduğu düşünülürse COVID enfeksiyonu önlemede çocukların da aşılanması çok faydalı olacaktır. Yetişkinlere bile hijyen, mesafe ve maske tedbirlerini aldıramadığımız düşünüldüğünde çocuklarda bunu başarmak hiç de kolay olmayacaktır. Özellikle annesi ve babası çalışan çocukların sıklıkla mecburiyetten okula gittiğini de göz önünde bulundurmakta fayda var. Bu nedenlerden dolay pandemiyi kontrol altına almak için çocukların da aşılanması çok faydalı olacağını düşünüyorum

5-11 yaş çocuklarda doz ne kadar olacak?

5 ila 11 yaş arası çocuklar için Pfizer-BioNTech COVID-19 Aşısı, 3 hafta arayla iki dozluk bir birincil seri olarak uygulanır, ancak 12 yaş ve üzerindeki bireyler için kullanılandan (30 mikrogram) daha düşük bir doz (10 mikrogram) kullanılmaktadır. Sonuç olarak üçte bir dozda kullanılmaktadır.

Çocuklar 12 yaşına girmek üzereyse daha yüksek doz almak için o zamana kadar beklemeliler mi?

Pandemi koşullarında vakit kaybetmeden aşı yapılması daha faydalı olacaktır. Çocuklarda aşı etkinliği çok daha fazla olması nedeniyle beklememeli ve en kısa sürede aşı yapılması gerektiğini düşünüyorum

Aşının çocuklara yan etkileri var mı?

Aşının güvenliği, aşıyı alan 5 ila 11 yaş arası yaklaşık 3100 çocukta araştırılmış ve devam eden çalışmada ciddi bir yan etki tespit edilmediği görülmüştür.

Biontech aşısı sonrası yaygın olarak bildirilen yan etkiler arasında enjeksiyon bölgesinde ağrı (ağrılı kol), kızarıklık ve şişme, yorgunluk, baş ağrısı, kas ve/veya eklem ağrısı, titreme, ateş, şişmiş lenf düğümleri, mide bulantısı ve iştah azalması yer almıştır. İkinci dozdan sonra ilk dozdan sonra daha fazla çocuk yan etki bildirdi. Yan etkiler genellikle hafif ile orta şiddette olduğu ve aşılamadan sonraki iki gün içinde meydana geldi ve çoğu bir ila iki gün içinde kaybolduğu bildirilmiştir.

Pfizer Inc., güvenlik izleme planını 5 ila 11 yaş arası çocuklarda miyokardit, perikardit ve diğer ilgi çekici olayların değerlendirilmesini içerecek şekilde güncelledi. Bu açıdan da takip etmektedir.

5-11 yaş arası alerjik çocuklar için Biontech aşısı olmalı mı?

Astım ve alerjik nezlesi olan çocukların hastalıklarını tetikleyen en önemli neden gribal enfeksiyonlardır. COVID enfeksiyonu da astım ve alerjik nezlesi olan çocukları daha çok tetikleyecektir. Diğer çocuklardan enfeksiyon bulaşması ve kendinde enfeksiyon varsa da diğer çocuklara bulaştırma potansiyelleri çok daha fazladır. Çünkü bu çocuklar sıklıkla öksürük, hapşırık, burun kaşıntısı, cilt kaşıntısı gibi belirtileri vardır. Bu nedenle de bulaşma ve bulaştırma yüksek oranda olmaktadır. Bu nedenden dolayı özellikle astım, alerjik nezle ve egzamalı hastaların Biontech aşısı olması faydalı olacaktır.

İlaç alerjisi olan çocuklarda özellikle Polietilen glikol maddesi içeren ilaca alerjisi olanlarda öncelikle çocuk alerji uzmanlarca değerlendirilmesi aşıya bağlı alerji riskini en aza indirecektir. İçinde polietilen glikol maddesi olmayan ilaçlara bağlı alerji olanlarda Biontech aşısı yapılmasında sakınca yoktur. Sonuç olarak astım, alerjik nezle, egzama, ürtiker, besin alerjisi, arı alerjisi gibi alerjik hastalığı olan çocuklara da Biontech aşısı yapılması faydalı olacaktır.

Benzer Yazılar

Alerjik Reaksiyonları Önemseyin!
Alerjik Reaksiyonları Önemseyin!

Alerji; pek çok insanın önemsemediği faktörlere karşı, bağışıklık sisteminin gösterdiği reaksiyon olarak tanımlanmaktadır.

Devamı

Sezeryan Doğan Bebeklerde Alerji ve Astım Riski Daha Mı Fazla?
Sezeryan Doğan Bebeklerde Alerji ve Astım Riski Daha Mı Fazla?

Sezeryan Doğan Bebeklerde Alerji ve Astım Riski Daha Mı Fazla?

Devamı

Çocuk Alerjisi
Çocuk Alerjisi

Çevremizde bulunan, vücudumuzda alerjik reaksiyon oluşturan maddelere “allerjen” denir. Alerji ise vücudumuzun bağışıklık sisteminin allerjenlere karşı, aşırı şekilde tepki vermesi durumuna denilebilir.

Devamı

Astım Hastalarının Kâbusu Sıcak Havalar Geldi!
Astım Hastalarının Kâbusu Sıcak Havalar Geldi!

Astım Hastalarının Kâbusu Sıcak Havalar Geldi!

Devamı

Alerjilerin Tedavisinde Aşı Tedavisi Yapılabilir
Alerjilerin Tedavisinde Aşı Tedavisi Yapılabilir

Astım ve alerjik hastalıklar çok sayıda kişiyi etkilemektedir. Her geçen gün bu durumlardan etkilenen kişi sayısında artış yaşanmaktadır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, açıkladı.

Devamı

Pandemi Sürecinde Besin Alerjisi Olanlar Ne Yapmalı?
Pandemi Sürecinde Besin Alerjisi Olanlar Ne Yapmalı?

Besin alerjisini yönetmek zaten bir stres konusuyken, COVID 19 hastalığı bunu daha da artırmaktadır.

Devamı

Koronavirüs Alerjisi Olan Hastaları Nasıl Etkiler?
Koronavirüs Alerjisi Olan Hastaları Nasıl Etkiler?

Koronavirüsün alerji hastalıklarının üzerindeki etkisi nasıldır?

Devamı

Alerjik Hastalığı Olan Çocuklara BioNTech Aşısı Yapılır mı?
Alerjik Hastalığı Olan Çocuklara BioNTech Aşısı Yapılır mı?

Çocuklara Covid aşısı yapılmaya başlanmasıyla birlikte akıllara; astım, alerjik nezle, egzama gibi alerjik hastalığı olan çocuklarda BioNTech aşısı yapılabilir mi sorusu geliyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, konu ile ilgili merak edilenleri açıkladı.

Devamı

Moleküler Alerji Testi
Moleküler Alerji Testi

Günümüzde yeni geliştirilen alerji testi olan Moleküler alerji testi ile artık alerjik hastalıkların teşhisi daha kapsamlı bir şekilde ortaya çıkarılmaktadır. Bu testle çok az bir kan ile nano teknoloji ile yapılan bu testle kişinin alerjisi varsa klasik alerji testleri ile elde edemediğimiz çok önemli bilgiler vermektedir.

Devamı

Pandemi Uyuz Hastalığını Arttırdı!
Pandemi Uyuz Hastalığını Arttırdı!

Pandemi Uyuz Hastalığını Arttırdı!

Devamı