Adenokarsinom Nedir
Adenokarsinom nedir?
Adenokanser kısaca vücudun mukus üreten glandüler hücrelerinde görülen kanserlere verilen bir isimdir. Vücutta salgılanan mukus bedenin sağlıklı şekilde çalışması için oldukça önemli rol oynar. Organların ve hormonların düzenli şekilde çalışması için oldukça önemlidir. Bezlerden salgılanan mukus organların düzgün çalışmasını ve organların nemli tutulmasını sağlar. Vücudun savunma mekanizması olan immün sistemin dış etkilere karşı ilk savunma mekanizmasını mukus oluşturur
Adenokarsinom ya da diğer adıyla adenokanser, organların içini kaplayan bezlerden başlayarak vücudun hemen her yerinde ortaya çıkabilir. Kolon, yemek borusu, meme, akciğer, pankreas veya prostat gibi yerler adenokarsinomun yaygın olarak karşılaşıldığı organlardır.
Adenokarsinom iyi huylu mudur?
Mukus salgılanmasını sağlayan glandüler hücreler, vücudun DNA replikasyon sürecinde meydana gelen mutasyonların tetiklemesiyle, tümör oluşturabilir. Herhangi bir bez dokusu olmasa dahi mukus salgılayabilen diğer hücrelerde de adenokanser görülebilir. Glandüler hücrelerde görülen tümörlerin hepsi kanserli değildir. Bezlerde veya epitel dokularda görülebilecek iyi huylu tümörler adenom olarak adlandırılır. İyi huylu olsa da adenomların tedavisi gerçekleştirilmelidir çünkü huylu tümörler zaman zaman malign ya da habis olarak adlandırılan kötü huylu tümörlere dönüşebilir ve adenokanser meydana gelir. Adenokarsinomlar genellikle ilk olarak kalınlaşmış, plak benzeri beyaz mukoza olarak görülür. Genellikle oluştukları yumuşak dokudan başlayarak hızla yayılırlar.
Adenokarsinomlar en çok nerelerde görülür?
Adenokarsinomların en sık görüldüğü kanser türü kolon kanseridir. Kalın bağırsak olarak da bilinen kolon, sindirim sisteminin önemli parçalarından biridir. Kanser, dışkının vücuttan atılmasını sağlayan kalın bağırsağın bir parçası olan rektumda da başlayabilir. Adenokorsinomların en sık görüldüğü bir diğer nokta ise memelerdir. Meme kanserlerinin birçoğu adenokarsinomdur. Süt üreten bezler kanserin başladığı noktalardır. Yine mukus üretiminin fazla olduğu yemek borusunun alt kısımlarında görülür. Akciğer kanserlerinin nerdeyse yarısı adenokanserdir. Ayrıca erkeklerde görüle prostat kanserleri de adenokarsinom nedenlidir.
Adenokarsinom Belirtileri Nelerdir?
Adenokarsinom belirtileri kanserin görüldüğü organa göre farklılıklar gösterir. Bu nedenle her bir belirtinin tek tek ele alınması gerekir. Eğer adenokanser akciğerde ortaya çıktıysa şu belirtiler görülür;
- Öksürük ve kanlı balgam
- Ses kısılması
- Gürültülü ve hırıltılı nefes alma
- Halsizlik, iştah ve kilo kaybı
- Göğüs kafesinde ağrı
Adenokanserin etkilediği bir diğer organ da karaciğerdir. Karaciğer kanseri erken evrede belirti göstermeyen kanser türleri arasında yer alır. Ancak hastalığın ilerlemesi halinde şu semptomlar ortaya çıkabilir:
- Mide bulantısı ve kusma,
- Halsizlik ve vücut ağrıları,
- İştahsızlık
- Kilo kaybı
- Karın ağrısı
- Karnın şişmesi
- Deride ve gözde sararma
- Beyaz veya gri renkli dışkılama
Mide de görülen adenokarsinomlar genetik temelli olmasının yanı sıra, kötü beslenme nedeniyle ortaya çıkabilen gastritin tedavi edilmemesi nedeniyle görülür. Yaygın belirtileri şunlardır;
- Mide bulantısı ve buna bağlı kusmalar
- İştahsızlık ve kilo kaybı
- Mide ağrıları ve karında şişkinlik
- Dışkıda kan görülmesi
- Kanın pıhtılaşması
- Göğüs ağrısı
- Nefes darlığı
Pankreasta karşılaşılan adenokarsinomu oldukça sinsi ilerleyen bir kanser türüdür. Bu erken evrelerde hiçbir belirti görülmez. İlerleyen aşamalarda ise şu belirtiler kendini gösterir:
- İştahsızlık
- Kilo kaybı,
- Mide bulantısı
- Kusma,
- Vücut ağrıları,
- Halsizlik ve bitkinlik,
- Karaciğer ile safra kesesinin büyümesi,
- Bacaklarda varis artışı
- Kaşıntı
- Koyu idrar rengi
En sık adenokarsinom görülen organlardan biri olan kalın bağırsakta ise belirtileri şu şekildedir;
- Dışkıda kan
- Koyu renkli dışkı
- Anormal seyreden ishal ve kabızlık
- Kilo kaybı
- Gaz sancısı ve kramp girmesi,
- Karın ağrısı.
- Vücut ağrıları,
- Yorgunluk ve halsizlik
Erkeklerde görülen prostat adenokarsinom belirtileri ise şöyledir;
- İdrar yapmada zorluk güçlük
- Kanlı idrar
- İdrarı yapamama hissiyatı
- Kasık bölgesinde ağrılar
- İdrar kaçırma
- Sık idrara çıkmak
Benzer Yazılar
Ostomi, içi boş bir organın vücut yüzeyine ağızlaştırılması anlamına gelir. Vücut yüzeyine ağızlaştırılan yere stoma da denir.
Hastalarımız nakil olduktan sonraki ilk dönemlerde bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçları yüksek dozda almaları nedeniyle şekersiz
Eşine böbrek vermek için İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’ne başvuran Adem Kuğu(47) At Nalı böbrek olduğunu öğrendi. 25 yıllık çift nakil ile tekrar hayata tutundu. Operasyon Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan tarafından başarılı ile gerçekleşti.
Bağırsağın ön kısmı ve son kısmı arasında bir bağlantı noktası söz konusudur.
Divertikülit; kolondan dışarı çıkan balon şeklinde olan keseciklere verilen isimdir. Genelde kalın barsak kasının zayıf alanlarında gelişir.
Organ bağışındaki istatistikler, ülkemizde ve dünya genelinde oldukça yetersizdir.
Ailecek yapılan piknik ve gezilerin vazgeçilmezi olan mangalın insan sağlığına pek bilinmeyen bir zararı var!
Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır.
İdrardan kan gelmesi olarak bilinen hematüri, pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Çok ciddi sorunların işaretçisi olabileceğinden dolayı bir kez görülmesi durumunda bile uzman hekime başvurulmalıdır.