Yemek Borusu Ameliyatı
Yemek borusu ameliyatı:
İnsan vücudunun en önemli organlarından biri yemek borusudur. Genellikle Yemek borusu kanseri olanlar için yapılan bir ameliyattır. Erken teşhis edildiği zaman cerrahi ile tedavisi mümkündür. Bu da yemek borusundaki tümörün başladığı iç zarda başlayıp ilerlemediği dönemler için mümkündür.
Yemek Borusu Kanseri:
Yemek borusunda oluş tümörle başlar. Tümörler kanserli ya da iyi huylu olabilir. Kanserli tümörler kötü huylu tümörlerdir. Bu tümörler büyüyüp çoğalıp insan vücudunun diğer bölümlerine yayılabilir. İyi huylu tümörler ise büyüyebilirler, yayılmazlar. Yemek borusu kanseri özofagus duvarı yardımıyla yayılırsa özafagus duvarının iç tabakasında başlayıp dışarıya doğru büyür. Ayrıca göğüste bulunan kan damarları ve diğer organlara yayılabilir.
Yemek Borusu Kanseri Türleri:
İki çeşit yemek borusu kanseri vardır. Bunlardan ilki skuamöz hücreli karsinomdur yemek borusu kanserinin bu türü, yemek borusunun skuamöz hücrelerinde meydana gelir. Genel olarak yemek borusunun üst ve orta kesiminde oluşur. İkinci bir türü ise adenokarsinomdur. Bu tür, yemek borusunun alt bölgesinde özofagus ve midenin arasında bulunan glandüler dokuda başlar. Yemek borusu kanserinin bu iki türü için de tedavi yöntemleri benzerdir.
Yemek Borusu Kanseri Tedavisi:
Hastanın isteğine ve durumuna bağlı olarak değişen, fakat özellikle skuamöz hücreli kanser için; radyoterapi ve kemoterapi tedavisinin birlikte planlarının yapılması ilk tedavi olarak önerilir ve önemlidir. Cerrahi müdahale ile ameliyat gerçekleştirilir. Hasta, bir haftaya kendine gelmektedir.
Kapalı Cerrahinin Avantaj Ve Dezavantajları Nelerdir?
Avantajları;
- Daha az ağrı
- Daha çabuk yürüme
- Daha hızlı normal hayata dönme
- Daha yüksek hasta memnuniyeti
- Daha erken taburculuk şansı
Dezavantajları;
- Lenf bezi çıkarılması açık tekniğe göre daha az sayıda yapılabilmektedir.
- Maliyeti çok az daha yüksektir; erken taburculuk ve komplikasyonların çok olmaması imkanlatı toplam maliyet hesabında çok fazla farklılık doğurmaz.
Açık Cerrahinin Avantaj Ve Dezavantajları Nelerdir?
Avantajları;
- Lenf bezi temizlenmesi daha etkin yapılabilmektedir.
- Endoskopik cerrahi düzeneğine gerek yoktur.
- Bazen stapler kullanılmadan da klasik cerrahi uygulanabilmektedir.
Dezavantajları;
- Daha büyük kesi
- Biraz daha fazla ağrı
- Daha geç taburculuk
- Daha geç normal hayata dönüş
Benzer Yazılar
İki doku ya da iki organ yüzeyi arasında genelde bulunmayan bir kanalın olması durumuna fistül denilmektedir.
Anal kanala ait kas fonksiyonlarının ve basınçlarının istatiksel değer ve belirtileri anorektal manometri ile ölçülmektedir. Duyu ve basınç ölçümlerinin incelenmesi için oldukça önemli olan anorektal manometri; makat içine yerleştirilen ve ucunda ufak bir balon olan ince kateter yardımı ile yapılır.
Hayır, asla satılamaz. Beyin ölümü gerçekleşen kişinin organlarının bağışlanması durumunda
Organ nakli; kadavra veya canlı insan yapısından yapılan cerrahi bir operasyondur.
Kadınların düzenli aralıklarla memelerini kontrol etmeleri; meme kanserinin ilerlemeden fark edilebilmesi ve kolay tedaviye başlangıcın ilk adımın hızlıca atılabilmesi için çok önemlidir.
Sindirim kanalının üst bölgesi; yani yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağı endoskopi; alt kısmı olan kalın bağırsaklar ise kolonoskopi ile incelenebilmektedir.
Whipple ameliyatında safra yolları, pankreas başı ve 12 parmak bağırsağı tümörleri odak alanına girmektedir. Genel Cerrahi branşının en önemli operasyonları arasında yer alan Wipple tekniğinde işlemi gerçekleştirecek ekibinn deneyimi çok önemli ve değerlidir.
Midenin hızlı bir şekilde boşalmasına neden olan, mide bulantısı, ishal ve yemek sonrası yorgunluk hissettiren bir sorundur. Ağızdan alınan yiyecek ve içecekler mide yoluyla on iki parmak bağırsağına ulaştırılır. Bu geçişin hızlanması ve yüksek kahbonhidratlı gıdaların ince bağırsağa hızla ulaşması dumping sendromunu meydana getirir.
Kronik böbrek yetmezliği nedeni ile nakil olması gereken Sibel Türkoğlu’na; 25 yıl evvel önce yollarını birleştirdiği eşi Tolga Türkoğlu’ndan hayat kurtaran bağış geldi.
İdrardan kan gelmesi olarak bilinen hematüri, pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Çok ciddi sorunların işaretçisi olabileceğinden dolayı bir kez görülmesi durumunda bile uzman hekime başvurulmalıdır.