Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Amfizem Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Amfizem Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Amfizem nedir?

Kalıtsal, çevresel ya da kişisel seçimlerle ilişkili olarak akciğerlerde meydana gelen hasarlanmaya amfizem adı verilmektedir. Hastalığın ilk aşamalarında tedavi oldukça kolay iken, ilerleyen zamanlarda güç olabilir ve cerrahi müdahale gerekebilir.

Akciğer amfizemi nedir?

Sağlıklı nefes almamıza ve hayati fonksiyonlarımızı yerine getirmeye aracı olan akciğerlerimiz; sigara içmeye ve kirli hava solumaya maruz kalarak; alveollerimizin ve solunum yolumuzun zarar görmesine neden olabilir. Hasara uğrayan alveoller ve akciğer yüzeylerimiz solunum fonksiyonunu eskisi gibi yerine getiremeyeceğinden dolayı; bazı semptomlar neticesinde akciğer amfizemi tanısı konur. Nefes darlığı ile başlayan bu duruma yaklaşım doğru olduğunda, kısa sürede iyileşme sağlanabilir.

Amfizemin nedenleri nelerdir?

Neredeyse tüm solunum yolu rahatsızlıklarında olduğu gibi akciğer amfizemine neden olan temel neden de sigara kullanımıdır. Sigaranın, akciğer amfizemi riskini ortalama 6 kat daha artırdığına rastlanılmıştır. Yalnızca; sigara kullanmak değil, sigara içilen bir ortamda kalmak da bu riski artırır. Bunun haricinde kirli havayı solumaya mecbur kalmak da amfizem gelişimini artırır. Kimyasal gazlar ve hava kirliliğinin bulunduğu ortamlarda çalışan kişilerin amfizeme yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Yine yaşlılık da bir ölçüt olup, üçüncü risk faktörüdür. Yaşın ilerlemesine bağlı hücre yenilenmesi ve metabolizma hızı gibi parametrelerde azalma olur.

Akciğer amfizeminin tedavisi nasıl yapılır?

Amfizemin tedavisi, evreye göre değişiklik gösterir. Sigara kullanımı mevcut ise sigarayı bırakmak, tedavinin en önemli parçası olur. Sonrasında hastanın ideal kilosuna ulaşması için diyet tedavisi planlanır. En önemli amaç, hastalığın ilerlemesini durdurmaktır.

Eğer amfizem, bronşit ya da başlangıç döneminde ise sağlıklı bir yaşam tarzına kapı aralamak yeterli olabilir. Fakat, akciğerlerdeki havalanmanın arttığı, solunumun güç olduğu ileri evrelerde ilaç tedavisi zorunludur. Enfeksiyonun azaltılmasına yardımcı olacak bu ilaçlar, inflamasyonun baskılanmasını sağlar.

AAT eksikliğinin neden olduğu amfizemde alfa-1 antitripsin yerine konulmasını yerine getirecek bir tedavi planlanır. Böylelikle vücudun normal fonksiyonlarının gerçekleştirmesi sağlanarak; akciğer ve karaciğer hasarlarının engellenmesi sağlanır. Genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak; oksijen tedavisi, mekanik ventilasyon ve solunum rehabilitasyonu gibi planlamalar da yapılabilir.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi; akciğer amfizeminin başarılı bir şekilde tedavi edilebilmesi için erken tanı ve düzenli kontrolün önemi büyüktür. Bundan dolayı hiçbir belirti göz ardı edilmeden, uzman görüşüne başvurulmalıdır. Sağlıklı bir hayata sigarayı bırakmakla adım atabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Pulmoner Fibrozis (Akciğer Sertleşmesi) Nedir?
Pulmoner Fibrozis (Akciğer Sertleşmesi) Nedir?

Akciğerlerde bulunan küçük hava keseleri (alveoller) duvarlarının kalınlaşması ve sertleşmesi ile gelişir. Duvarlardaki aşırı kalınlaşma ve sertleşme; kan ve hava arasındaki gaz geçişini güçleştirir. Haliyle, vücuttaki dokuların oksijen ihtiyacı karşılanamaz hale gelinir.

Devamı

Sigarayı Neden Bırakmalıyız?
Sigarayı Neden Bırakmalıyız?

Sigaranın içerisinde bulunan maddeler solunum yollarında iltihabi reaksiyonlara sebep olmaktadır. Bronşları tahriş etmekte ve enfeksiyon riskini arttırmaktadır

Devamı

Domuz Gribi ve Soğuk Algınlığı Nasıl Ayırt Edilir?
Domuz Gribi ve Soğuk Algınlığı Nasıl Ayırt Edilir?

Halk arasında Domuz gribi olarak bilinen influenza, virüslerinin etken olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. Vücutta ateş, halsizlik ve kas ağrıları nedeniyle hastaları günlük hayatlarını olumsuz yönde etkiler.

Devamı

Klima Kullanımındaki Riskler ve Hastalıklar
Klima Kullanımındaki Riskler ve Hastalıklar

Düzenli bir şekilde bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen klimalar; gribal hastalıklardan, yüz felcine kadar pek çok hastalığın habercisi olabiliyor. Hemen hemen artık her evde ve tüm iş yerlerinde olan klimaların kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bu yazıda ele aldık.

Devamı

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nedir?
Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nedir?

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nedir?

Devamı

Primer Siliyer Diskinezi Hastalığı Nedir?
Primer Siliyer Diskinezi Hastalığı Nedir?

İnsan vücudunda üst ve alt solunum sistemindeki hücrelerin üzerinde siliya denilen tüyler bulunmaktadır.

Devamı

Sigara İçmenin Ameliyat Sonrası İyileşme Dönemine Olumsuz Etkileri
Sigara İçmenin Ameliyat Sonrası İyileşme Dönemine Olumsuz Etkileri

Sigara, koroner kalp hastalıklarını hızlandıran en önemli faktörlerden bir tanesidir. Akciğerleri hemen etkilediğinden dolayı ameliyat sonrasında da ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.

Devamı

KOAH Hastaları COİL Ameliyatıyla Nefes Alıyor
KOAH Hastaları COİL Ameliyatıyla Nefes Alıyor

Bu işlem, bronkoskopi odasında ya da ameliyathanede yapılabilir. Hekiminiz; size, kendinizi uykulu ve rahat hissetmenizi sağlayacak bazı ilaçlar verecektir. Bazı durumlarda ise genel anestezi tercih edilebilir.

Devamı

Çapraz Alerjiye Dikkat!
Çapraz Alerjiye Dikkat!

Burun akıntısı, hapşırma ve öksürük gibi bulgularla seyreden Soğuk Algınlığı ve Alerjik Rinit çok karıştırılır. Bu iki hastalığı ayırt etmenin tek yolu bekleyip görmektir.

Devamı