Böbrek Taşı Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler
Ağrı şikayetiniz varsa, nedeni taş olabilir!
Böbrek taşı rahatsızlıklarının en bilinen bulgusu ağrıdır. Ağrı; taşın, böbrekten mesaneye idrar akışını biraz veya tamamen engellemesinin sonucunda oluşur. Bu ağrı; bazen hafif, bazen ise hastanın hastaneye yatmasını gerektirecek şiddetli hissedilir. Çoğu zaman 20 dakika ile 1 saat aralığında duyulan bu ağrı, kaburgaların altında, sırt bölgesinde ya da karnın alt kısmında gelişir ve kasık bölgesine doğru inebilir. Bulantı, kusma, sık idrara çıkma ihtiyacı, idrar yapma esnasında yanma hissi ve sızı gibi pek çok durum, ağrıya eşlik eden faktörlerdir. Tüm bunlar; taşın hareket ettiği veya düştüğü anlamına geliyor olabilir.
Böbrek taşı sessiz sedasız ortaya çıkabilir…
Böbrek taşları bazen herhangi bir belirti vermeden de görülebilir. Belirtisi olmayan böbrek taşları genellikle farklı bir nedenden dolayı yapılan radyoloji tetkiklerde, taş varlığının tanısı konularak görülür.
Böbrek taşı nasıl tespit edilir?
Taş hastalıklarının tanısı için öncelikli olarak ultrasondan faydalanılır. Özellikle gebelerde, çocuklarda ve radyasyon ışınına maruz kalması sakıncalı olan kişilerde ilk yöntem olarak kullanılan ultrason, her zaman yeterli olmayabilir. Çok küçük ya da böbrek çıkmış ve kanala düşmüş taşların tespiti için ilaçsız bilgisayarlı tomografi çekilmesi gerekebilir. Böylece, yapılacak işlemin planlanabilmesi için 3 boyutlu görüntüler de alınabilir.
Böbrek taşı hastalarının dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
Böbrek taşı rahatsızlıkları, tedavisi yapılsa dahi, ömür boyunca takip edilmesi ve özen gösterilmesi bir sağlık problemidir. Bu yüzden; hastaların sağlıklı yaşam için gereken alışkanları kazanması ve düzenli olarak doktorunu ziyaret etmesi, hastalığın tekrarlanma riskinin önüne geçilmesi açısından çok önemlidir. Taşı olan veya tedavisi tamamlamış hastaların dikkat etmesi gereken önerileri şu şekilde açıkladık:
- Günlük en az 2,5 litre su tüketilmelidir. Bu tüketim, gün içerisine eşit bir şekilde yayılmalıdır.
- Akdeniz tipi beslenme ağırlıklı ve protein sınırlaması içeren diyet programları düzenlenmeli ve bu programlara uyulmalıdır.
- Sağlıklı bir yaşam için spor alışkanlığı kazanmalı ve düzenli olarak egzersizler yapılmalıdır.
- Günlük yaşamın neden olduğu stresten mümkün olduğu kadar uzak kalmalı ve stres oluşumunun önüne geçecek aktivitelere zaman ayırılmalıdır.
- Doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir. Bu süreçte yaptırılacak kan tahlilleri ve ultrason tetkiki, sürecin takip edilmesinde önemli unsurlardır.
- Doktorun tavsiye etmediği alternatif bir tedavi seçeneğine başvurulmamalıdır.
Benzer Yazılar
Birçok kanser örneğinde olduğu gibi, böbrek kanserinin de nedeni tam olarak bilinememektedir. Yapılan araştırmalar, bazı durumların risk oluşturabileceğini gösteriyor
Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.
Halk arasında su fıtığı olarak bilinen hidrosel; torbaların şişmesi ve su toplaması anlamına gelir. Özellikle yeni doğan bebeklerde yaygın bir şekilde görülür.
Testislerde yer alan toplardamarların genişlemesi sonucu oluşmaktadır.
Sistir, idrar yollarının iltihaplanması anlamına gelmektedir. Üreme sisteminde en sık gördüğümüz hastalıklardan birisi olan sistitin görülme oranı, kadınlarda daha yüksektir. Zamanında tedavi edilmemesi durumunda ise, böbrekleri de olumsuz yönde etkiler ve mesane ile böbreklerde kalıcı hasarlara yol açabilir.
Belirtileri, büyüme oranı ve kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı kişiler büyüme başladığı halde bu büyümenin farkında olmayabilirler.
Testisi saran zarların içerisinde bulunan sıvı miktarlarının artarak, testis torbalarında çok fazla su birikmesine denir.
Toplumumuzda sıkça ve her yaşta görülebilen böbrek iltihabı nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir? Tedavisi nedir, önleyebilir mi? Böbrek enfeksiyonuna dair merak ettiğiniz tüm soruları sizler için yanıtladık.
Böbrek taşı rahatsızlıklarının en bilinen bulgusu ağrıdır. Ağrı; taşın, böbrekten mesaneye idrar akışını biraz veya tamamen engellemesinin sonucunda oluşur.