Göz kanseri nedir?

Göz kanserleri, göz kapaklarında, göz içerisinde, iriste, retinada ve koroidde meydana gelebilir. Gözde meydana gelen tümör bazlı dokuların büyük bir çoğunluğu iyi huylu olarak gelişmektedir. Bu iyi huylu tümörler göz kanserine neden olmazlar. Gözde oluşan hastalıklar uzun süre takip edilmediği takdirde oluşan ve fark edilemeyen hastalıklardır. Göz kanseri ve hastalıklarının detaylı muayene edilmesi erken tanıda oldukça önemli bir yere sahiptir.
Göz kanseri belirtileri nelerdir?
Göz hastalıklarında meydana gelen tümörler oluştuğu bölgeye göre belirtilerinde farklılıklar gösterebilirler. Bunun yanı sıra tümör dokusunun boyutuna göre de farklılıklar gösterebilir. Belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
Gözdeki beyaz kısımda tekrarlayan kızarıklık problemleri,
Göz kapağında şişme oluşması,
Gözde oluşan iltihaplanmalar,
Tümör arka kısımda ise belirti göstermeyebilir. Ancak detaylı rutin kontrollerde anlaşılabilir,
Göz bebeğinde şekil bozukluğu oluşması.
Göz kanseri nedenleri nelerdir?
Göz kanserlerinin oluşma nedenleri arasında sürekli kimyasallara maruz kalma gösterilebilir. Bunun yanı sıra yüksek dozda alınan radyasyon, sigara ve alkol kullanımı gibi nedenler sıralanabilir. Bir başka neden ise vücudun diğer bölgelerinde oluşan kanser hücrelerinin göz ve göz çevresine yayılmasıdır.
Göz kanseri tedavi yöntemleri nelerdir?
Tedavi uygulanmadan önce dikkat edilmesi gereken unsurlar; hastanın yaşı, sağlık durumu tümörün büyüklüğü ve hangi evrede olduğudur. Bu konular göz önünde bulundurulduktan sonra doktorun uygun gördüğü tedavi seçenekleri uygulanır. Duruma göre; cerrahi tedaviler, radyoterapi ve ışın tedavisi uygulanabilir. Tümör eğer gözün içinde ise ve ilk evreleri ise lazer uygulanabilir. Lazer yetersiz gelirse proton tedavisi uygulanabilir. Bunun dışında radyoterapi uygulanabilir. Doğru tedavi yöntemi ile tedavi edilebilmesi için erken dönemde uzman bir hekime muayene olmanız gerekmektedir.
Benzer Yazılar
Şeker hastalığı (diyabeti) olan kişilerin vücudunda,
Renk körlüğü; renklerin ve gölgelerin algılamasındaki bozukluk olarak tanımlanır. Erkeklerde, kadınlara göre çok daha sık görülür ve oldukça yaygındır. Kadınlarda %0,6-0,8 oranında görülürken, erkeklerdeki oranı %10’dur. Hastalık kaynağı; gözün retina tabakasındaki bazı pigmentlerin eksik olması ya da hiç olmamasındadır.
Excimer Lazer uygulamaları ile gözlük kullanımından kurtulmak mümkün.
Yüzme havuzları, sıcak ve nemin etkisiyle bazı enfeksiyonların yayılımını kolaylaştırır.
Zaman zaman gözlerimizdeki ağrıları ufak tefek ağrılar zannedip, geçebileceğini düşünüp kontrollerini yapmayı dahil aksatıyoruz. Fakat bu göz hastalıkları farklı hastalıkların habercisi olabilir.
Göz kapaklarının iç yüzeyini ve gözlerin beyaz kısmının üzerini kaplayan ince ve şeffaf bir zar damarlarının genişleyerek verdiği tepki sonucu gelişiyor
Göz Sağlığını Korumanıza Yardımcı 8 Etkili Öneri!