Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Mangal Severler Dikkat! Kolon Kanserine Karşı Önleminizi Alın!

Mangal Severler Dikkat! Kolon Kanserine Karşı Önleminizi Alın!

Bahar döneminin gelmesi ile mangal mevsimi açıldı. Ancak; ailecek yapılan piknik ve gezilerin vazgeçilmezi olan mangalın insan sağlığına pek bilinmeyen bir zararı var!

“Kalın bağırsak kanserinden korunmada, beslenme kadar yiyecekleri pişirme biçimi de önemli. Mangal ateşinde yanan et; mide, pankreas ve kalın bağırsak (kolon) kanserine neden oluyor” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alp Gürkan, açıkladı!

Lenf Bezleri Başta Olmak Üzere Bütün Organlara Yayılabilir!

Kalın bağırsak kanserleri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi sağlık sorunları oluşturuyor. Her yaşta görülebilmesine rağmen, en sık 50 yaşından sonra gözlenir. Ortalama görülme yaşı genellikle 63'tür. Kadın erkek arasında görüme sıklığı açısından pek bir fark yoktur. Kalın bağırsak kanseri; bağırsak duvarının dışına çıktığında önce çevresindeki lenf bezlerine, daha sonra da karaciğer başta olmak üzere diğer organlara da yayılabilir. Tedavinin başarısı için 50 yaşından sonra, düzenli aralıklarla bağırsakların incelenmesi gerekir. Erken evrelerde hastalıktan kurtulmak mümkün olduğu halde geç kalındığında maalesef yaşamı tehdit eden sorunlarla da karşılaşılabilir.

Pişirme Yöntemi Önemli!

Kalın bağırsak kanserini önlemek için, pişirme yöntemi de çok önemlidir. Özellikle; mangal gibi pişirme yöntemlerinde etin yanması sonucu kanserojenler oluşabilir. Bu kanserojenler; mide, pankreas ve kalın bağırsak kanserinin gelişmesini tetikleyebilir. Bu nedenle etin ateşe 15 cm'den yakın mesafede olmamasına dikkat edilmelidir. Etin mangalda kalma süresi uzadıkça kanserojen madde oluşma riski de artar.

Kanserden Korunmada Sağlıklı Beslenmek Önem Arz Ediyor!

Kalın bağırsak kanserlerinden korunmada, tarama yöntemlerinin yanı sıra riski azaltıcı bazı basamaklar da mevcuttur. Örneğin; fiziksel egzersiz, aşırı kilolardan kurtulmak, sigara ve alkol kullanmamak, yüksek lifli, düşük yağ içerikli gıdaları tüketmek; bunlardan birkaçıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO); 2015 yılında salam, sucuk, sosis, pastırma gibi işlenmiş et ürünlerini kesin kanserojenler arasına dahil etmiştir. Aşırı kırmızı et tüketilmesinin de özelikle kalın bağırsak kanseri riskini artırdığı aynı duyuruda belirtilmektedir.

Benzer Yazılar

7 Soru İle Organ Nakli Hakkında Bilmediklerinizi Öğrenin
7 Soru İle Organ Nakli Hakkında Bilmediklerinizi Öğrenin

Hayır, asla satılamaz. Beyin ölümü gerçekleşen kişinin organlarının bağışlanması durumunda

Devamı

Kolon ve Rektum Kanserinde Kimlerin Risk Altında Olduğunu Biliyor Muydunuz?
Kolon ve Rektum Kanserinde Kimlerin Risk Altında Olduğunu Biliyor Muydunuz?

Kolon ve rektum gastrointestinal sistem adı da verilen sindirim sisteminin parçalarıdır.

Devamı

Kıl Dönmem Var Tedavi Ettirmezsem Sonucu Ne Olur?
Kıl Dönmem Var Tedavi Ettirmezsem Sonucu Ne Olur?

Kıl dönmesinin ne demek olduğunu anlamamız için öncelikli olarak açıkçası

Devamı

Endoskopide Yeni Yöntem: Kapsül Endoskopi
Endoskopide Yeni Yöntem: Kapsül Endoskopi

Sindirim kanalının üst bölgesi; yani yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağı endoskopi; alt kısmı olan kalın bağırsaklar ise kolonoskopi ile incelenebilmektedir.

Devamı

Kanserin Tekrarlama Riski Nasıl Azaltılabilir?
Kanserin Tekrarlama Riski Nasıl Azaltılabilir?

Çağımızın hastalığı kanser! Dünya genelinde görülme sıklığı olarak tüm hastalıklardan daha çok karşımıza çıkan kanser hastalığı, birçok çeşidiyle insan hayatını zorlaştırmaktadır.

Devamı

Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Nedir?
Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Nedir?

Safra, karaciğerimizin altında bulunan ve armuta benzeyen bir sindirim organıdır. Safra kesesinin rolü, karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolamaktır.

Devamı

Sünnet Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sünnet Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sünnet; pipinin uç kısmını saran, prepisyum ismi verilen sünnet derisinin belli bir şekil ve uzunlukta cerrahi yol ile kesilerek ilgili bölgeden alınması ve pipinin uç kısmının açılması işlemidir.

Devamı

Böbreğini Bağışlamak İsterken “At Nalı” Böbrek Olduğunu Öğrendi!
Böbreğini Bağışlamak İsterken “At Nalı” Böbrek Olduğunu Öğrendi!

Eşine böbrek vermek için İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’ne başvuran Adem Kuğu(47) At Nalı böbrek olduğunu öğrendi. 25 yıllık çift nakil ile tekrar hayata tutundu. Operasyon Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan tarafından başarılı ile gerçekleşti.

Devamı

Bağırsak Polipleri Nedir?
Bağırsak Polipleri Nedir?

Polipler hücrelerin, normale oranla daha fazla arttığı kitlelerdir. Polipler, kalın bağırsakta en sık karşılan tümör çeşitleridir. Ancak vücudun diğer kısımlarında da görülebilmektedirler.

Devamı

Almanya’dan Nakil Olmak İçin Geldi!
Almanya’dan Nakil Olmak İçin Geldi!

Almanya’dan Nakil Olmak İçin Geldi!

Devamı