Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Mangal Severler Dikkat! Kolon Kanserine Karşı Önleminizi Alın!

Mangal Severler Dikkat! Kolon Kanserine Karşı Önleminizi Alın!

Bahar döneminin gelmesi ile mangal mevsimi açıldı. Ancak; ailecek yapılan piknik ve gezilerin vazgeçilmezi olan mangalın insan sağlığına pek bilinmeyen bir zararı var!

“Kalın bağırsak kanserinden korunmada, beslenme kadar yiyecekleri pişirme biçimi de önemli. Mangal ateşinde yanan et; mide, pankreas ve kalın bağırsak (kolon) kanserine neden oluyor” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alp Gürkan, açıkladı!

Lenf Bezleri Başta Olmak Üzere Bütün Organlara Yayılabilir!

Kalın bağırsak kanserleri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi sağlık sorunları oluşturuyor. Her yaşta görülebilmesine rağmen, en sık 50 yaşından sonra gözlenir. Ortalama görülme yaşı genellikle 63'tür. Kadın erkek arasında görüme sıklığı açısından pek bir fark yoktur. Kalın bağırsak kanseri; bağırsak duvarının dışına çıktığında önce çevresindeki lenf bezlerine, daha sonra da karaciğer başta olmak üzere diğer organlara da yayılabilir. Tedavinin başarısı için 50 yaşından sonra, düzenli aralıklarla bağırsakların incelenmesi gerekir. Erken evrelerde hastalıktan kurtulmak mümkün olduğu halde geç kalındığında maalesef yaşamı tehdit eden sorunlarla da karşılaşılabilir.

Pişirme Yöntemi Önemli!

Kalın bağırsak kanserini önlemek için, pişirme yöntemi de çok önemlidir. Özellikle; mangal gibi pişirme yöntemlerinde etin yanması sonucu kanserojenler oluşabilir. Bu kanserojenler; mide, pankreas ve kalın bağırsak kanserinin gelişmesini tetikleyebilir. Bu nedenle etin ateşe 15 cm'den yakın mesafede olmamasına dikkat edilmelidir. Etin mangalda kalma süresi uzadıkça kanserojen madde oluşma riski de artar.

Kanserden Korunmada Sağlıklı Beslenmek Önem Arz Ediyor!

Kalın bağırsak kanserlerinden korunmada, tarama yöntemlerinin yanı sıra riski azaltıcı bazı basamaklar da mevcuttur. Örneğin; fiziksel egzersiz, aşırı kilolardan kurtulmak, sigara ve alkol kullanmamak, yüksek lifli, düşük yağ içerikli gıdaları tüketmek; bunlardan birkaçıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO); 2015 yılında salam, sucuk, sosis, pastırma gibi işlenmiş et ürünlerini kesin kanserojenler arasına dahil etmiştir. Aşırı kırmızı et tüketilmesinin de özelikle kalın bağırsak kanseri riskini artırdığı aynı duyuruda belirtilmektedir.

Benzer Yazılar

25 Yıllık Eşine Böbreğini Verdi!
25 Yıllık Eşine Böbreğini Verdi!

Kronik böbrek yetmezliği nedeni ile nakil olması gereken Sibel Türkoğlu’na; 25 yıl evvel önce yollarını birleştirdiği eşi Tolga Türkoğlu’ndan hayat kurtaran bağış geldi.

Devamı

Divertikülit Hastalığı Nedir?
Divertikülit Hastalığı Nedir?

Divertikülit; kolondan dışarı çıkan balon şeklinde olan keseciklere verilen isimdir. Genelde kalın barsak kasının zayıf alanlarında gelişir.

Devamı

Tuz Kullanımının Böbreklere Olumsuz Etkisi
Tuz Kullanımının Böbreklere Olumsuz Etkisi

Yapılan araştırmalar ile erişkinlerin yaklaşık olarak %33’ünde hipertansiyon rahatsızlığının olduğu kanıtlanmıştır.

Devamı

Böbrek Nakli İle Ebeveyn Olma Şansı Artıyor
Böbrek Nakli İle Ebeveyn Olma Şansı Artıyor

Böbrek yetmezliği olan kişiler tedavi edilmedikleri takdirde yaşamlarını yitirmektedir.

Devamı

Organ Bağışı ile Her Bağış Yeni Bir Hayat!
Organ Bağışı ile Her Bağış Yeni Bir Hayat!

Organ Bağışı ile Her Bağış Yeni Bir Hayat!

Devamı

Makat Bölgesindeki Ağrılara Dikkat!
Makat Bölgesindeki Ağrılara Dikkat!

İki doku ya da iki organ yüzeyi arasında genelde bulunmayan bir kanalın olması durumuna fistül denilmektedir.

Devamı

Kasık Fıtık Total Ekstraperitoneal Ameliyatı Nedir?
Kasık Fıtık Total Ekstraperitoneal Ameliyatı Nedir?

Kasık Fıtık Total Ekstraperitoneal Ameliyatı Nedir?

Devamı

Mangal Severler Dikkat! Kolon Kanserine Karşı Önleminizi Alın!
Mangal Severler Dikkat! Kolon Kanserine Karşı Önleminizi Alın!

Ailecek yapılan piknik ve gezilerin vazgeçilmezi olan mangalın insan sağlığına pek bilinmeyen bir zararı var!

Devamı

Özafagus (Yemek Borusu) Monometrisi Nedir?
Özafagus (Yemek Borusu) Monometrisi Nedir?

Özafagus manometrisi, yemek borusu içine yerleştirilen özel kateter yardımı ile gerçekleştirilir. Amaç; yemek borusu kaslarının yutma esnasında kasılmaların gücünü, sıklığını ve işlevini değerlendirmektir.

Devamı

Stoma (Bağırsak Torbası) Nedir?
Stoma (Bağırsak Torbası) Nedir?

Ostomi, içi boş bir organın vücut yüzeyine ağızlaştırılması anlamına gelir. Vücut yüzeyine ağızlaştırılan yere stoma da denir.

Devamı