Menopoz Nedir?

Menopoz Nedir?
Menopoz kadınların genelinde görülen bir süreçtir. Bazı kadınlar bu döneme daha erken girseler de bazıları daha geç girebiliyor. Genel olarak bir ortalamaya aldığımızda ise; yaş ortalaması 50 olarak alınabilir. Bu aralık 45-55 yaş arasında da değişebiliyor.
Erken menopoza girmede şu maddeleri sıralayabiliriz;
- Sık sık sigara kullanma
- Yumurtalıklarda görülen bozukluklar ve hastalıklar
Menopoza Girdim Hangi Aşamalardan Geçeceğim?
Menopoz döneminin belirli aşamaları vardır. Bunlar uzun süreli yerine oturabilir. Bunlardan ilki;
Perimenoz: Bu dönem menopoza girme aşamasında 2 veya 3 yıl önce başlar. Bu dönemde belirli şikâyetler arasında yumurtalık yoğunluğunun azalımı, ateş basmaları olarak görülebilir. Çocuk yapımı bu dönemde olabiliyor. Fakat yapılmaması daha çok öneriliyor.
Menopoz: Bir önceki aşamadan bu yana 1 yıl geçtiğinde menopoz aşamasına girilmiş olur. Yani bu dönemde adet döngüsü, kanama ve yumurtalıklar durmuş olur. Artık bu dönemde hamile kalma durumu ortadan kalkar.
Erken Menopoz: Bazı kadınlar diğer kadınlara oranla daha erken menopoz dönemine girebilir. Bunun asıl nedenlerinden biri ve en sık rastlananı radyasyon tedavisi görmeleridir.
Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Menopoz dönemi öncesi ve menopoz döneminde sık sık belirli şikâyetler ortaya çıkabiliyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Gece terlemeleri ile başlayan uyku bozuklukları
- Menopoz döneminden önce başlayan adet bozuklukları
- Çarpıntı
- Baş ağrısı
Menopoz İle Birlikte Cinselliğim Biter Mi?
Menopoz nedeniyle kişilerde vajinada kuruluk meydana gelebiliyor. Vajinada ki elastiklik daha aza inebiliyor. Tedavi edildiğinde, hastalara uygun ilaç kullanımı yapıldığında bu sorun ortadan kalkabiliyor. Hastalar doğru tedavi uygulandıktan sonra cinsel hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilirler. Tedavi yolunu izlemeyen hastalarda sıvı eksikliğinden dolayı cinsel ilişkilerde tahriş olunan bir vajina oluşumu olduğunu gözlemlenmiştir.
Menopoz Döneminde Neler Yapmalıyım?
Bu dönemde en önemli uygulanması gereken şeylerden biri egzersizdir. Düzenli egzersiz kişiyi daha çok rahatlatacaktır. Sporu hayatınızda sürekli hale getirin. En az haftada 3 kez yapmaya özen gösterin. Sigara diğer yaşamsal faaliyetlerde zararlı olabildiği gibi menopoz döneminde de kullanılmamalı. Bol bol vitamin ağırlıklı beslenin. Bu döneminizde uzman bir hekime görünmeyi unutmayın.
Benzer Yazılar
Vajinusmustan Kurtulmak Sandığınız Kadar Zor Değil!
Birçok farklı neden bulunmakla birlikte en sık karşılaşılan durum doğumsaldır.
Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.
Son dönemlerde estetik furyasında çeşitli uygulamalar artarken göze çarpan bir diğer estetik çeşidi de vajina estetiği oluyor.
Kemik sağlığı için düzenli olarak, kemik mineral yapısını destekleyici multivitaminler kullanın.
Tıp alanındaki gelişmeler sayesinde klasik cerrahi uygulamaları yerini; daha küçük yara izi ve daha az ağrı ile sonuçlanan laparoskopik cerrahiye bıraktı.
Hamilelik döneminde kadınlar cinsel isteklerinin değiştiğini söylemektedir. Bazı kadınlar cinsel isteklerinin arttığını bazı kadınlar ise bu durumun aksine azaldığını söylemektedir. Cinsel isteğin değişmesi kadınların hamilelik döneminde değişen hormonların, duyguların farklılaşması ile farklılaşmaktadır.
Cerrahi müdahale olmadan bebeğin dünyaya gelmesidir. Bebeğin yaklaşık dünyaya gelmesi 14 saat sürmektedir.
Bebeğiniz ile daha çok ilgilenebilmeniz ve vücuduzu dinlendirebilmeniz için gebelikten sonra tekrardan hamile kalmak uzmanlar tarafından en az 2 sene önerilmez.
Riskli gebelik, anne ve bebek hayatlarını tehdit eden çok önemli bir problemdir. Bazen gebelik takibinde riskli bir hale gelir, bazen de anne adayının daha önceki sağlık problemlerinden dolayı en başında gebelik riskli başlar.