Menopoz Nedir?

Menopoz Nedir?
Menopoz kadınların genelinde görülen bir süreçtir. Bazı kadınlar bu döneme daha erken girseler de bazıları daha geç girebiliyor. Genel olarak bir ortalamaya aldığımızda ise; yaş ortalaması 50 olarak alınabilir. Bu aralık 45-55 yaş arasında da değişebiliyor.
Erken menopoza girmede şu maddeleri sıralayabiliriz;
- Sık sık sigara kullanma
- Yumurtalıklarda görülen bozukluklar ve hastalıklar
Menopoza Girdim Hangi Aşamalardan Geçeceğim?
Menopoz döneminin belirli aşamaları vardır. Bunlar uzun süreli yerine oturabilir. Bunlardan ilki;
Perimenoz: Bu dönem menopoza girme aşamasında 2 veya 3 yıl önce başlar. Bu dönemde belirli şikâyetler arasında yumurtalık yoğunluğunun azalımı, ateş basmaları olarak görülebilir. Çocuk yapımı bu dönemde olabiliyor. Fakat yapılmaması daha çok öneriliyor.
Menopoz: Bir önceki aşamadan bu yana 1 yıl geçtiğinde menopoz aşamasına girilmiş olur. Yani bu dönemde adet döngüsü, kanama ve yumurtalıklar durmuş olur. Artık bu dönemde hamile kalma durumu ortadan kalkar.
Erken Menopoz: Bazı kadınlar diğer kadınlara oranla daha erken menopoz dönemine girebilir. Bunun asıl nedenlerinden biri ve en sık rastlananı radyasyon tedavisi görmeleridir.
Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Menopoz dönemi öncesi ve menopoz döneminde sık sık belirli şikâyetler ortaya çıkabiliyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Gece terlemeleri ile başlayan uyku bozuklukları
- Menopoz döneminden önce başlayan adet bozuklukları
- Çarpıntı
- Baş ağrısı
Menopoz İle Birlikte Cinselliğim Biter Mi?
Menopoz nedeniyle kişilerde vajinada kuruluk meydana gelebiliyor. Vajinada ki elastiklik daha aza inebiliyor. Tedavi edildiğinde, hastalara uygun ilaç kullanımı yapıldığında bu sorun ortadan kalkabiliyor. Hastalar doğru tedavi uygulandıktan sonra cinsel hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilirler. Tedavi yolunu izlemeyen hastalarda sıvı eksikliğinden dolayı cinsel ilişkilerde tahriş olunan bir vajina oluşumu olduğunu gözlemlenmiştir.
Menopoz Döneminde Neler Yapmalıyım?
Bu dönemde en önemli uygulanması gereken şeylerden biri egzersizdir. Düzenli egzersiz kişiyi daha çok rahatlatacaktır. Sporu hayatınızda sürekli hale getirin. En az haftada 3 kez yapmaya özen gösterin. Sigara diğer yaşamsal faaliyetlerde zararlı olabildiği gibi menopoz döneminde de kullanılmamalı. Bol bol vitamin ağırlıklı beslenin. Bu döneminizde uzman bir hekime görünmeyi unutmayın.
Benzer Yazılar
Kadın bireylerde ilk adet kanaması, genellikle 12 yaşında görülür. Menstrüasyon döneminde, uterus kendisini yeniler ve vajinadan dışarıya atar. Ortalama 2 ila 4 gün devam eden bu süreç, iç yüzeyi hamilelik için hazırlar.
Birçok farklı neden bulunmakla birlikte en sık karşılaşılan durum doğumsaldır.
Adet ağrısı, kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilen şiddetli bir ağrıdır.
Premenstrüel sendrom (PMS) nedir? Premenstrüel sendromu, adet öncesi gerginlik sendromu anlamına gelir. Adet kanamasının yaklaşmasına çok az kalmışken, kadınların yaklaşık %75’inde hormon düzeylerinin değişmesine bağlı olarak bazı şikayetler gözlemlenir.
Vajinusmustan Kurtulmak Sandığınız Kadar Zor Değil!
Prolaktin, halk arasında süt hormonu olarak da bilenen, gebelik sürecinde anne vücudunun süt üretmesini sağlayan önemli bir hormondur.
Hamilelik; döllenmeden, doğuma kadar bir kadının vücudunda birkaç adımda gerçekleşir.
Cinsel ilişkide ağrı, acı hissi gibi hisler disparoni olarak tanımlanmaktadır.