NST (Nonstress Testi) Nedir?

NST (nonstress test) nedir?
Gebelik takibinde çok sık kullanılan bir testtir. Bebeğin anne karnındaki iyilik halini değerlendirmede kullanılan teste nonstress test denir. Anne adayının eline bir buton verilir ve bebek hareket etmeye başladığında bu butona basması istenir. Bu arada anne adayının karnına yerleştirilen bir ultrason promu benzeri bir yapı ile bebeğin kalp atımlarını bir kağıt üzerine dökülmesi sağlanır. Bu noktada bebeğin hareketi ile birlikte kalp atımını değerlendirilir.
NST hangi durumlarda uygulanır?
Bu değerlendirme de doktor tarafından bakılan pek çok kriter vardır. Örneğin; anne karnında büyüme gelişme geriliği olan olgularda, annenin riskli gebelik kapsamına sokulan şeker ve tansiyon hastası olan gebelerde, anne karnında sıvının azaldığı durumlarda oldukça yol gösteren bir test olarak bilinir. Genellikle 32. haftadan sonra uygulanır.
NST nasıl yapılır?
NST testinde öncelikle anne adayının sedyeye yatırılması sağlanır. Karın bölgesine bebeğin kalp atışlarının en kuvvetli duyulduğu yerde kardiyotokografi cihazının kalp atışlarını algılayan probu bağlanır. Rahim kasılmalarını algılayan karnın tepe noktasına ise diğer bir prob yerleştirilir. Anne adayının eline üstünde bir düğme olan çubuk verilir. Bu durumda bebeğin her hareketinde anne adayının düğmeye basması gerekir. Yaklaşık olarak 20 dakika süre ile cihaz bebeğin kalp atışlarında meydana gelen değişiklikleri kağıda aktarır. Sonucu alınan bu kağıda ise NST (nonstress testi) denir.
NST sonucuna göre bebeğin durumu nasıl belli olur?
NST, sancı değerleri sonucu, fetüsün kalp atımlarının anne adayının karnındaki hareketlerine göre değişimini göstermektedir. Anne adayının rahimdeki kasılmalarını da belirleyerek gerçek doğum sancılarının başlayıp başlamadığını ayırt etmek için de yararlı bir testtir. Rahimdeki kasılmaların hangi şiddetle ve aralıkla oluştuğunun takip edilmesi doğum eyleminin başlangıcı ve takibinde anne ve fetus sağlığı yönünden oldukça önemlidir.
Benzer Yazılar
Hamilelik döneminde kadınlar cinsel isteklerinin değiştiğini söylemektedir. Bazı kadınlar cinsel isteklerinin arttığını bazı kadınlar ise bu durumun aksine azaldığını söylemektedir. Cinsel isteğin değişmesi kadınların hamilelik döneminde değişen hormonların, duyguların farklılaşması ile farklılaşmaktadır.
Beta-HCG hormonu seviyesinden yararlanılarak kan ve idrar incelemesi ile yapılan testler, hamilelik hakkında kesin bilgi verse de bu gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlediği anlamına gelmez.
Epidural doğum, normal doğum planlanan gebeliklerde anne adayının doğum işleminde duyduğu ağrıları ciddi anlamda azaltarak doğum eyleminin gerçekleşmesini sağlayan destekleyici anestezi yöntemidir.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ferda Erbay, anne adaylarına emzirme dönemi hakkında önemli bilgiler verdi!
Gebelik kolestazı, çok sık görülmemek ile birlikte anne adaylarında yaygın kaşıntı şikayetiyle ortaya çıkmaktadır.
Hamilelik Döneminde Nefes Egzersizlerinin Önemi
Hamilelik döneminde, vücudun ihtiyacının arttığı minerallerden birisi de kuşkusuz ki magnezyumdur!
Saç dökülmesi en sık karşılaşılan sorunlardan
Bu yöntem genellikle 1 yıl gibi bir süredir korunmasız ilişkiye rağmen, gebeliğin gerçekleşmemesi neticesinde tercih edilen bir uygulamadır.