Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Yaş Gruplarına Göre İşitme Kayıpları ve Nedenleri!

Yaş Gruplarına Göre İşitme Kayıpları ve Nedenleri!

“İşitme kayıplarının, birçok farklı nedeni vardır. İşitme kayıplarında hastalarımızın en sık yaptığı hata; kulaklarını kulak çubuğu ile temizlemeye çalışmalarıdır ve biz hekimler bunu kesinlikle istemeyiz” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Sertan Şahin, işitme kayıplarını ve tedavi yöntemlerini anlattı.

İnsanoğlu çağlar boyunca; gerek sosyal, gerekse zihinsel gelişimi açısından her zaman diğer bireyler ile iletişim halinde olmuştur. Hepimizin bildiği gibi, hepsi birbirinden önemli beş duyu organımız mevcuttur ve bunlardan özelikle işitme duyumuz, iletişim gerekliliği konusunda çok önemli role sahiptir.

İşitme Kaybının Nedenleri Nelerdir?

İşitme kayıplarının; birçok farklı nedeni ve nedene bağlı olarak değişen farklı tedavi uygulamaları vardır. Yeni doğan bir bebekte fark edilen işitme kayıpları sıklıkla genetik olan ve çok ileri derecede kayıplardır. Bu nedenle ülkemizde her yeni doğan bebeklere işitme taraması yapılmaktadır ve işitme kaybı tespit edilen bebeklere mümkün olan en kısa sürede, dil gelişimi ve zeka gelişimi olumsuz etkilenmeden işitme cihazı veya koklear implant (biyonik kulak) gibi tedaviler uygulanarak normal işitme ve zeka düzeylerine erişmeleri hedeflenmektedir.

Çocuklarda İşitme Kaybı Tedavisi Daha Kolay

Çocuk yaş grubunda ise neden daha çok; nispeten daha iyi seyirli, ilaç tedavisine yanıt veren orta kulak iltihapları veya orta kulakta sıvı toplanmalarıdır ve bunlar ilaç veya basit kulak zarına tüp takma ameliyatlarıyla çözülebilmektedir. Erişkin dönemde problemler biraz değişir. Genellikle kulak zarında oluşan delikler, işitmeyi sağlayan örs, üzengi, çekiç kemiklerindeki kopukluklar veya tekrarlayan kulak enfeksiyonlarına bağlı orta kulaktaki yapısal sorunlar işitme kaybına neden olmaktadır. Bu sayılan nedenlerin çok büyük bir kısmının tedavisi ise ameliyattır. Buna ek olarak bu dönemde gürültülü ortamlarda çalışan bireylerde çınlamayla beraber gelişen işitme kayıpları da izlenebilmektedir. Yaşlanmanın doğal sonucu olarak görme yetisinin, hareket kabiliyetinin azalması gibi işitme yetisi de giderek azalır. İleri yaş grubunda (buradan kastedilen 65 yaş ve üzerindeki bireyler) neden daha çok sinirsel işitme kaybıdır, yaşlılığa bağlı olarak gelişir ve tedavide işitme düzeylerini yükseltmemizi sağlayan işitme cihazı uygulamaları önerilir.

İşitme Kaybı Şüphesi Varsa Ne Yapılmalı?

Bir birey işitme kaybından şüpheleniyorsa ilk yapması gereken şey vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz hastalıkları hekimine başvurmak olmalıdır. Burada yapılacak kulak muayenesi ve işitme testleriyle, işitme kaybının seviyesi ve nedeni saptanarak uygun olan tedavinin hastada kalıcı hasar kalmasına fırsat vermeden bir an önce başlanması önem arz etmektedir.

Kulak Çubuğu Kullanımına Dikkat!

Hastalarımızın en sık yaptığı hata, kulaklarını kulak çubuğu ile temizlemeye çalışmalarıdır ve biz bunu hekimler olarak kesinlikle istememekteyiz. Birçok hasta kulaklarını temizlerken kulak zarını patlatıp ameliyat olmak zorunda kalmaktadır.

Kulaklık ile Yüksek Ses Müzik Dinlemek Zararlı!

Bir diğer önemli konu ise gürültülü ortam kontrolüdür. Özellikle gürültülü ortamda çalışan işçilerde ve yüksek sesle müzik dinleyen insanlarda çınlamanın eşlik ettiği işitme kayıplarını çok sık görmekteyiz. Bunu önlemek için gürültülü ortamda çalışan kişilerin kulaklık takması ve çok yüksek sesle müzik dinleyen bireylerin ise uzun süreli ve kulaklık ile yüksek ses maruziyetini azaltmalarını; mümkünse kulaklık kullanmamalarını önermekteyiz. Son olarak; her insanın mutlaka en az bir kere işitme testi yaptırması, risk altındaki bireylerin yılda bir bu testi tekrar etmesi ve işitme kaybı şüphesi olan kişilerin en kısa zamanda bir kulak burun ve boğaz hastalıkları hekimine başvurmasını önermekteyiz.

Benzer Yazılar

Ramazan Ayında Farenjit ve Boğaz Reflüsüne Dikkat!
Ramazan Ayında Farenjit ve Boğaz Reflüsüne Dikkat!

“Farenjit ve boğaz reflüsü bu dönemde en sık karşılaşılan rahatsızlıklar”

Devamı

Dar Burun Sendromu Nedir?
Dar Burun Sendromu Nedir?

Küçük buruna sahip olan kişilerin hep ne kadar şanslı oldukları düşünülür.

Devamı

Çocuklarda Yutma Bozuklukları ve Tedavisi
Çocuklarda Yutma Bozuklukları ve Tedavisi

Çocuklarda Yutma Bozuklukları ve Tedavisi

Devamı

Ses Sağlığını Korumak İçin Neler Yapılmalıdır?
Ses Sağlığını Korumak İçin Neler Yapılmalıdır?

İnsanlar sesine çok değer verir ve genellikle ses sağlığını korumak için hiçbir şey de yapmazlar. Sesi hasar gören kişiler daha sonra bu sorunu araştırır; ancak sesi zarar görmeden sesini korumak daha önemlidir.

Devamı

Geniz Eti Yüz Şeklinden Okul Başarısına Kadar Çocukları Etkiliyor!
Geniz Eti Yüz Şeklinden Okul Başarısına Kadar Çocukları Etkiliyor!

Yaklaşık olarak beş yaşındaki her iki çocuktan birinde, geniz eti ve bunlara bağlı sorunlar görülür.

Devamı

Ağız Kuruluğunun Tedavisi
Ağız Kuruluğunun Tedavisi

Ağız kuruluğu; tükürüğün yeterli miktarda ağızda bulunmaması veya bulunamaması durumuna denir. Bu iki şekilde olabilir. Birinci neden tükürük yeteri kadar üretilemez. İkinci neden ise tükürüğün ağıza gelmesini engelleyen bir faktör vardır.

Devamı

Ameliyatsız Sinüzit Tedavisi
Ameliyatsız Sinüzit Tedavisi

Günümüzün en yaygın hastalıklarından biri olan sinüzit, nasıl tedavi edilir, sinüzit olmaktan kendimizi nasıl koruruz, sinüzitin belirtileri neler?

Devamı

RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) Nedir?
RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) Nedir?

Respiratuar sinsisyal virüsü grip ve nezle belirtilerine benzer şikayetler olarak görülmektedir. Tedavisinin geciktirilmemesi gerekiyor. Tedavisi geciktiğinde akciğerde olumsuz izler bırakabilmektedir. Bu virüs tüm yaş aralığında yaşamı tehdit edebiliyor.

Devamı

Kulak Çınlaması Nedir?
Kulak Çınlaması Nedir?

Kulakta ya da kafanın içinde duyduğunuz sesleri kulak çınlaması olarak tanımlanır.

Devamı

Burun Alerjisi Yaşam Standartlarınızı Kötü Yönde Etkilemesin
Burun Alerjisi Yaşam Standartlarınızı Kötü Yönde Etkilemesin

Alerjiye dayalı burun nezlesi gibi hastalıklar gözlerin kaşıması burunda akıntı boğazlarda yanma olarak kendini gösterir.

Devamı