Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Yaz Aylarında Böbrek Sağlığı

Yaz Aylarında Böbrek Sağlığı

Sağlıklı beslenmenin ve su tüketiminin önemi nedir?

Sağlıklı beslenme; sağlıklı bir yaşamın temel kuralıdır. Yaz sıcaklarında ise sağlıklı beslenmenin önemi daha da artıyor. Bu günlerde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi; yeterli miktarda su alınmasıdır. Vücudun yeterli miktarda su almaması durumunda; böbrekler bu durumdan çok etkilenir. Yaz aylarında böbrek sağlığını korumak için 7 öneriye birlikte göz atalım:

Günde 2,5 litre su tüketin!

Kış aylarında tüketiyor olduğunuz su miktarından 1 litre daha fazlasını tüketmelisiniz. Çünkü; kişinin su kaybı yaşaması ihtimalini karşın böbrekler, kanın dolaşımını devam ettirmek için böbreklerde su depolar. Aynı zamanda bu durum tansiyon düşüklüğünden de korur. Susuz kalınması halinde koruyucu bir mekanizma özelliği taşıyan böbreklerin sürekli bu durum içerisinde olması böbreklerde taş oluşumuna yol açabilir. Özellikle yaz mevsiminde artan ishal vakaları beraberinde görülen sıvı kayıplarında; vücudun ihtiyaç duyduğu su tüketilmezse idrar miktarı çok azalır ve durur. Böbrek rahatsızlıklarının bile gelişmesi söz konusudur.

Yemeklerinizden tuzu uzak tutun!

Çok miktarda tuz tüketiminin tansiyonu artırdığını, ödemlere; dolayısıyla ileri de de böbrek rahatsızlıklarına yol açabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Birçok gıdanın içerisinde zaten tuz bulunuyor. Bu nedenle besinlere haricen tuz kullanmayı tercih etmeyin.

Düzenli olarak egzersiz yapın!

Plan ve programlı bir şekilde egzersiz yapın. Yapacağınız bu aktivitelerden kalp ve damar sağlığınız olumlu faydalar görecektir. İlerleyen zamanlarda kalp ile ilişkili olarak böbrek sağlığı da olumlu yönde etkilenecektir.

Meyvenin suyunu sıkıp içmeyin, bizzat ham halini tüketin!

Sağlıklı bir beslenme için özellikle bahar ve yaz aylarının vazgeçilmez yiyecekleri olan sebze ve meyveleri olabildiği kadar çok tüketin. Katkı madde içeriği olan besinler yerine sebzeleri tercih edin ve meyvelerin suyunu sıkarak içmek yerine bizzat ham halini tüketin. İdeal kilonuza ne kadar yakın olursanız, kan şekeriniz de o kadar seviyesini koruyacaktır. Bu şekilde de böbrek sağlığınıza olumlu yönde faydalar katabilirsiniz.

Sigara ve alkol tüketmeyin!

Sigara kalp ve damar hastalıklarını beraberinde getirir. Bu nedenle sigara kullanmayın. Yaz aylarında ise alkol tüketimi konusunda daha dikkatli davranın. Her alkol tüketiminde, içtiğiniz suyun miktarını da bu orantıda artırın.

Esmer ekmeği tercih edin!

Beyaz ekmek, pirinç ve makarna gibi gıdalar kan şekerini artıran gıdalardır. Bu nedenle bu gıdaları tercih etmek yerine; beyaz ekmek yerine esmer ekmek, pirinç yerine bulgur, makarna yerine kepekli makarna ya da yulaf ezmesi gibi yiyecekleri tüketin.

Doktor reçete etmedikçe ilaç kullanmayın!

Yaz aylarında sıcak havaların etkisiyle çok fazla sıvı kaybedilir. Özellikle bu aylarda olmak üzere bütün zamanlarda; antibiyotik ilaçları doktorunuz reçete etmediği sürece kullanmayın. Bu durumun böbreklerin üzerine olumsuz etkileri vardır ve böbrek yetmezliklerinin %5’te 1’i bu nedenden kaynaklanır.

Benzer Yazılar

Organ Bekleyen Kişi Sayısı Gün Geçtikçe Artıyor
Organ Bekleyen Kişi Sayısı Gün Geçtikçe Artıyor

Türkiye’de organ bekleyen kişi sayısı kadavra nakillerinin yetersizliği nedeniyle gün geçtikçe artıyor

Devamı

Organ Bağışı Sayıları Artıyor Ama Yeterli Değil
Organ Bağışı Sayıları Artıyor Ama Yeterli Değil

Bugün organ bekleme listesinde adı olan yaklaşık 30 bin kişi bulunuyor. Bu 30 bin kişi her yeni güne taze umutlarla uyanıyor.

Devamı

25 Yıllık Eşine Böbreğini Verdi!
25 Yıllık Eşine Böbreğini Verdi!

Kronik böbrek yetmezliği nedeni ile nakil olması gereken Sibel Türkoğlu’na; 25 yıl evvel önce yollarını birleştirdiği eşi Tolga Türkoğlu’ndan hayat kurtaran bağış geldi.

Devamı

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri ve Tedavisi
Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri ve Tedavisi

Karaciğer yağlanması; normalin üstünde yağ birikintisi nedeniyle gelişen bir karaciğer rahatsızlığıdır. Yağlanma derecesinin artmasıyla karaciğerde iltihaplanma oluşumları başlar ve organ fonksiyonları azalır. Sonuç olarak ise karaciğer hücrelerinde nekroz; yani harabiyet yaşanır.

Devamı

Kronik Böbrek Yetmezliği Bazı Hastalıkları Beraberinde Getiriyor
Kronik Böbrek Yetmezliği Bazı Hastalıkları Beraberinde Getiriyor

Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı CREDIT çalışması; ülkemizdeki yetişkin bireylerin yaklaşık olarak %16’sında farklı seviyelerde kronik böbrek yetmezliğinin olduğunu ortaya koymuştur.

Devamı

Nefrotik Sendrom Böbrek Yetmezliğine Yol Açabilir!
Nefrotik Sendrom Böbrek Yetmezliğine Yol Açabilir!

Nefrotik sendrom önemli bir hastalık grubunu temsil eder. Küçük yaşlarda olan çocukları etkisi altına almaktadır. Böbreklere zarar veren bu hastalık, nefronların deforme olması ile kendini göstermektedir.

Devamı

Yüksek Tansiyon İç Organlara Zarar Veriyor!
Yüksek Tansiyon İç Organlara Zarar Veriyor!

Kalp, kan pompalarken basınç oluşturur. Bu basınca tansiyon ya da kan basıncı adı verilir. Kişi yaş aldıkça, sabit olan tansiyon değerleri artış gösterir.

Devamı

Organ Bağışı Duyarlılık Gerektiren Bir Durumdur
Organ Bağışı Duyarlılık Gerektiren Bir Durumdur

Aşırı tuz tüketimi, diyabet rahatsızlığı, kiloda artış, tansiyon ve bazı tedavisi zor olan idrar yolu enfeksiyonları kronik böbrek yetmezliğine neden olan faktörlerdir.

Devamı

Böbrek Nakli Operasyonunda Önce Merak Edilen Sorular
Böbrek Nakli Operasyonunda Önce Merak Edilen Sorular

Kronik böbrek yetmezliğinin nedenleri pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir

Devamı

Canlı Vericiden Böbrek Naklinde  Retroperitonoskopi Tekniği Güven Veriyo...
Canlı Vericiden Böbrek Naklinde Retroperitonoskopi Tekniği Güven Veriyo...

Retroperitonoskopi tekniği ile böbrek vericileri ameliyatlarını daha

Devamı

Bölüm Doktorlarımız