Çocuk için Check-up Neden Önemlidir?

Check-up nedir?
Check-up, sağlıklı bireylerin sağlık durumlarının genel değerlendirilmesi ve henüz şikayete yol açmamış olası bir hastalığın tarama ile erken tanısıdır. Başta kanser olmak üzere bazı hastalıklarda erken teşhis hayat kurtarır. Bu nedenle check-up taramaları sonucunda bu tür hastalıkların erken teşhisi, tedavi başarısını da artırmaktadır. Her sağlıklı bireyin yılda bir kez check-up yaptırması son derece önemlidir. Okan Üniversitesi Hastanesi’nde, sağlık kontrolleriniz check-up danışmanları eşliğinde yaş, cinsiyet ve mesleklerinize göre özel programlar ile uzman doktorlarımızla yapılmaktadır. Kendinize önem verin, check-up yaptırın, sağlık durumunuz hakkında bilgi edinin.
Çocuk için Check-up periyotları nasıl olmalıdır?
Çocuklar doğumlarının 1,2,4,6,9,12,15,18 ve 24. aylarında gelişimin takip edilmesi ve sağlık kontrollerinin aksatılmaması için mutlaka muayene edilmelidir. Çocuklara özellikle 24 aylıktan sonra ise 7 yaşına kadar her yıl 1 defa check-up yaptırılmalı. 17 yaşına kadar ise 2 yılda bir yaptırılması yeterli olacaktır.
Çocuk için Check-up neden önemlidir?
Check-up’lar çocuklarınızın doğumundan başlayan gelişim aşamasında güvenli ortam sağlar. Doktorunuz, çocuğunuzun sağlık hikayesini bilir. Yıllık olarak yapılan check-up’ların aynı doktor tarafından yapılması faydalı olacaktır. Böylelikle geçmiş muayeneler ile büyüme ve gelişim gözlemlenir. Bu periyodik muayenelerde gelişme, uyku, konuşma bozuklukları erken dönemde teşhis edilerek tedavileri başlanır.
Çocuk için Check-up aşamalarında neler yapılır?
- Tepeden tırnağa muayene gerçekleştirilir
- Uygun tahlil ve tetkikler yapılır
- Aşılanma ve bağışıklık sistemi kontrol edilir
- Çocuğun beslenme düzeni kontrol edilir
- Büyüme ve gelişme periyodu kontrol edilir, büyüme gözlemlenir
Çocuk için Check-up tahlilleri nelerdir?
Muayeneler:
- Çocuk sağlığı muayenesi
- KBB muayenesi
- Göz muayanesi
Laboratuvar tetkikleri:
Açlık kan şekeri
Şeker hastalığının tanı ve tedavisi
ALT
Karaciğer fonksiyonlarının tanı ve takibi
AST
Karaciğer fonksiyonlarının tanı ve takibi
TSH
Tiroid hastalıklarının ve fonksiyonlarının tanı ve takibi
Hemogram
Kansızlık, kan hastalıkları ve kan hücrelerinin incelenmesi
Tam idrar tetkiki
Gaitada gizli kan
Mide ve bağırsaklardan kaynaklanan kanamalı hastalıkların tanı ve takibi
Demir
Kan ve demir metabolizma hastalıklarının tanısı
Demir bağlama kapasitesi
Kan ve damar metabolizması hastalıklarının tanısı
Ferritin
Kan ve damar metabolizma hastalıklarının tanısı
Bun / Üre
Böbrek fonksiyon testi
Kreatinin
Böbrek fonksiyon testi
Benzer Yazılar
Kanda bulunan ve en başta karaciğerdeki olmak üzere pek çok hücre tarafından doğal olarak üretilen kolesterol; mumsu bir yapıya sahiptir ve lipid, yani yağ türüdür.
Kadın hastalıklarından korunmak ve kaliteli bir yaşama sahip olmak için bilinçli olmak ve düzenli olarak jinekolojik kontrollerden geçilmesi büyük önem taşıyor.
Kalp ve damar hastalıklarının tanısında kullanılan EKG, kalbin kasılması esnasında meydana gelen elektriksel aktivitenin grafiksel anlamda kayıt edilmesine olanak sağlar.
Erkeklerde 40 yaş sonrasında kendini hissettirmeye başlayan prostat büyümesi; takip ve tedavi edilmemesi durumunda böbrek yetmezliğine yol açabilecek belirtiler gösterebilir.
CEA, karsinoembriyonik antijeni temsil eden ve bazı hücrelerin yüzey kısmında bulunan bir maddedir. Embriyonik gelişme sürecinde; gastrointestinal sisteme ait hücrelerin ürettiği bir glikoproteindir.
Tüm batın USG, karın bölgesinin ultrasonografi ile incelenmesi işlemidir. Batın ultrasonu; alt batın ve üst batın olmak üzere ikiye ayrılır.
Doktorundan Uyarı: Yılda 1 Kez Check-Up Yaptırın
Hemogram; kandaki hücre sayısını ve oranlarını tespit etmeye yarayan bir kan testidir. Kan dolaşımındaki hücrelerin kemik iliğinde üretiliyor olması sebebiyle aslında kemik iliğinin değerlendirilmesine de olanak tanır.
Check-Up'ta Yapılan Kan Testlerin ve Kısaca Anlamları