Epilepsi Nedir?

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Hakan Çavuş, epilepsi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Uluslararası Epilepsi ile Savaş Derneğine (International League Against Epilepsy-ILAE) göre epilepsi nöbeti, beyin içerisinde anormal, aşırı veya senkron nöronal aktiviteye bağlı geçici semptom ve bulguların belirmesi olarak belirtilmiştir. Epilepsi hastalığı ise süregelen epilepsi nöbeti oluşturma yatkınlığıyla ve bu durumun yarattığı nörobiyolojik, kognitif, psikososyal ve sosyal sonuçlar ile karakterize bir beyin hastalığıdır.
Epilepside çok çeşitli şikayet ve bulgular grubu mevcuttur. Vücudun bir tarafında uyuşma-kasılmadan, bilinç kaybının olduğu tüm vücutta istemsiz kasılmalara kadar farklı klinik durumlar oluşabilir.
Psikosomatik bulguların ön planda olduğu gerçek epilepsiyi taklit edebilen nöbet türlerinde gerçek nöbetler ile ayırım yapmak bazen zor olabilir. Bu nedenle bu tür hastalarda ileri klinik inceleme gerekir. Epilepsi temelde fokal başlangıçlı ve jeneralize başlangıçlı olmak üzere ikiye ayrılır. Alt grup olarak farkındalığın korunduğu ve korunmadığı nöbetler şeklinde değerlendirilir. Uykusuzluk, açlık, fotik dış uyaranlara maruz kalma, antiepileptik ilaçları düzenli kullanmama gibi faktörler epilepsiyi tetikleyebilir.
Epilepsi genetik bir hastalık olmakla birlikte semptomatik dediğimiz kafa travmalarına, beyinde yer kaplayan lezyonlara, beyin kanamalarına ikincil olarak da oluşabilir. Epilepsi tanısı hastanın şikayetleri, nöbetlerin özelliklerinin yanında yardımcı tetkik olarak EEG nin yardımıyla nöroloji hekimince konur. Epilepsi tedavisi etkili antiepileptik ilaçlar ile mümkündür. Nadiren dirençli vakalarda cerrahiye başvurulabilir. Kontrolsüz ve tedavisiz ayrıca uzamış epileptik nöbetler beyinde kalıcı hasara yol açmaktadır.
Epilepsi hastaları mutlaka nöroloji hekiminin önerdiği şekilde düzenli kontrollerini aksatmamalı, ilaçlarını düzenli kullanmalı, uykusuz kalmamalı, bilgisayar-akıllı telefon gibi cihazlarda çok fazla zaman geçirmemelidir.
Epileptik nöbetler sırasında yardım edecek kişi hastanın hava yolunu açık tutacak şekilde hastaya pozisyon vermek dışında, hasta ağzını elle veya yabancı bir cisimle açmak, bazı yiyecekler solutmak gibi eylemlerden kaçınmalıdır.
Benzer Yazılar
Baş ağrılarının nedenini migren veya sinüzit olduğu birçok kişi tarafından düşünülmektedir
Genellikle gece, bacaklarda ortaya çıkan, tam olarak tarif edilemeyen ve uykuya dalmaya engel olan, garip duyu hissi huzursuz bacak sendromu olarak tanımlanır
Pik hastalığı yavaş seyretmekle beraber, geri dönüşü olmayan nadir bir bunama türüdür. Beynin belli bir bölgesini etkiler ve genellikle 40 ila 60 yaş arasındaki bireylerde meydana gelir.
Yüz mimik kaslarının beyinden gelen uyaran fasiyal sinir lifinin birçok nedenden dolayı hasar görmesi ile yüzde oluşan hareket kaybına yüz felci denilmektedir.
Kaliteli bir uyku sağlıklı bir yaşam sürmek için olmazsa olmazlardandır.
Küme tipi baş ağrısı, birkaç haftalık kümeler olarak hissedilir ve gece uykudan uyandıracak kadar şiddetlidir. Çoğu zaman tek yanlıdır ve göz çevresinde oyucu bir ağrı olur.
Sinir sıkışması, vücudumuzdaki kıkırdak, kas vb. dokulardan kaynaklanan fazla baskı
Beyin tümörlerinde, doktora en sık başvuru sebebi baş ağrısıdır.