Pik Hastalığı Nedir?
Pik hastalığı nedir?
Pik hastalığı yavaş seyretmekle beraber, geri dönüşü olmayan nadir bir bunama türüdür. Beynin belli bir bölgesini etkiler ve genellikle 40 ila 60 yaş arasındaki bireylerde meydana gelir. Fakat, 20 yaşa kadar da ortaya çıkabilmektedir. Nörodejeneratif bir hastalık olan bu durumda; beyinde etkilenen sinir hücreleri gitgide çalışmayı sonlandırır. Bu durumda beyin hücrelerinin kendisini yenileme ya da onarma gibi özellikleri de olmadığından dolayı kayıplar geri alınamaz.
Pik hastalığı tipleri nelerdir?
Pik hastalığı, çeşitli alt tipler ile ifade edilmektedir:
- Tip A: En sık görülen pik hastalığı tipi A grubudur. Hastalığın ilk belirtileri 3 ila 9. aylarda gözlemlenir. Mental ve motor beceriler zarar görebilir.
- Tip B: Genellikle çocukluk yaşlarında gelişir. B tipi pik hastaları, yetişkinlik dönemine kadar hayatta kalabilirler.
- Tip C: Tip A ve tip B; eksik ya da hatalı çalışmakta olan enzimlerden kaynaklanabilirken, tip C nadiren görülmekte olan kalıtsal bir tiptir. Karaciğer, dalak, akciğer ve en son beyin etkilenir.
Pik hastalığı nedenleri nelerdir?
Tüm sinir hücrelerinde tau proteini vardır. Bu protein işlevini yerine getirebilmek için özel bir şekildedir. Kesinliği bilinmese de genetik mutasyonların neden olmasıyla arızalanmaları ve sonucunda birbirlerine bağlandıkları düşünülür. Bu tau protein yumakları ise pick hücreleri olarak isimlendirilir. Sinir hücrelerinin içindeki bu yumakların zamanla hücre ölümlerine neden olduğu, hücre ölümlerinin de beyin dokusunun küçülmesine yol açtığı ve bunun sonucunda bunama semptomlarının geliştiği söylenebilir.
Pik hastalığının tedavisi nasıldır?
Pik hastalığı için uygulanmakta olan bir tedavi mevcut değildir. Yapılabilecek en etkili şey; hastalığın seyrini yavaşlatmak ve belirtileri hafifletmek için konforlu bir hayat sürmeyi sağlayacak değişiklikler yapmaktır. Depresyon, ilgisizlik ve agresif davranışlar gibi belirtileri tedavi etmek ve kontrol altına almak için birtakım ilaçlar alınabilir. Bazen analjezikler, antikolinerjikler, depresanlar, simetidin, lidokain gibi kafa karışıklığına neden olan ya da gerekli olmayan ilaçları kullanmayı bırakmak zihinsel faaliyetleri olumlu yönde değiştirip, iyileştirebilir.
Benzer Yazılar
Kişinin ısrarlı baş ağrıları olması, ileri tıbbi değerlendirme gerektirir.
Sıcak Havalarda Geçmeyen Baş Ağrısı Tehlike Sinyali Mi? Yazın Görmezden Gelmemeniz Gereken Belirtiler
Birçok kişinin, migrenin tedavisinin olmadığını sanması nörologları hep şaşırtır. Oysa migren için basit ve ucuz tedavi seçenekleri vardır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tülay Alışkan Oral, migren ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Baş ağrılarının nedenini migren veya sinüzit olduğu birçok kişi tarafından düşünülmektedir
ALS, çizgili kaslarda ilerleyici erime ile kendini gösterir. ALS belirtileri sıklıkla; kol, omuz, bacak ve dilde seğirmeler, kas krampları, çizgili kaslarda kasılma, sarhoşvari konuşma-genizden konuşma, çiğneme yutma güçlüğü şeklinde kendini gösteriyor.
Kas kaybı ve zayıflığa neden olan, ender rastlanan bir hastalıktır. Vücuttaki pek çok kası tutar ve hareket kabiliyetine etki eder. Bu nedenle görüldüğü kişilerin yaşam kalitesini ciddi derecede düşürür.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji uzmanları, Dr. Öğr. Üyesi Tülay Alışkan Oral ve Uzm. Dr. Hakan Çavuş, parkinson ile ilgili tüm merak edilenleri anlattı.
Küme tipi baş ağrısı, birkaç haftalık kümeler olarak hissedilir ve gece uykudan uyandıracak kadar şiddetlidir. Çoğu zaman tek yanlıdır ve göz çevresinde oyucu bir ağrı olur.
Dikkat dağınıklığı şehir hayatının vazgeçilmez bir parçası oldu. Herkes unutkanlıktan yakınarak “alzheimer oldum!” endişesi ile nörologlara koşuyor.