Kontakt Lensler Göz Kaybına Sebep Olabilir Mi?

Kontakt lens kullanımının son yıllarda popülaritesi giderek artmıştır. Günümüzde en çok uzak ve yakın kırma kusurlarının (miyop, hipermetrop ve astigmat) düzeltilmesinde ve göz renginin farklı renklerde gösterilmesi için estetik amaçlı kullanılmaktadır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Enes Kesim, önemli bilgiler verdi.
Kontakt lensler günümüze kadar pek çok evrim geçirmiş, oksijen ve sıvı geçirgenliği en üst düzeye çıkarılan yumuşak silikon hidrojel lensler kullanıcılara sunulmuştur. Günümüzde dünya genelinde 150 milyondan fazla insanın kontakt lens kullandığı düşünülmektedir. Bu sayı her geçen gün daha da artmaktadır.
“Kullanım kurallarına dikkat edilmediğinde göz kaybına sebep oluyor”
Her ne kadar yeni nesil kontakt lenslerin göze uyumu eski jenerasyonlara göre daha iyi olsa da kullanım kurallarına dikkat edilmediğinde göz kaybına kadar gidebilecek ciddi yan etkilere yol açabilmektedir. Kullanıcıların en sık yaptığı hata aylık ya da 15 günlük lenslerin uzun süre boyunca gözden çıkarılmayacağı düşünülerek lensleri ay boyunca gözlerinde tutmalarıdır. Doktorunuz önermediği sürece asla gece kontakt lenslerle uyumamalısınız. Kontakt lens ile uyumanın göz enfeksiyonu riskini 8 kata kadar arttırdığı gözlemlenmiştir.
Aylık lenslerin bir aydan fazla kullanılması da bir başka sık gördüğümüz, masum gibi görünen ancak son derece zararlı bir uygulamadır. Kontakt lensler önerilen zamanlarından fazla süre kullanıldıklarında kenarlarında gözle görünemeyecek düzeyde yıpranmalar ve yırtıklar oluşmakta ve lensin her hareketinde göz yüzeyinde hasar oluşturarak batma/yanma gibi şikâyetlere neden olmakta ve enfeksiyona davetiye çıkartmaktadır.
“Kontakt lensler ile suya girilmemeli”
Kontakt lenslerle birlikte suya girmek yine çok sık yapılan bir hatadır. Suyun içerisindeki mikroplar kontakt lens varlığında gözde ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu sebeple duşa dahi girmeden kontakt lensler mutlaka çıkarılmalıdır. Suyun kontakt lens ile teması istenmeyen bir durumdur, bu sebeple aylık lens kullanıcıları lenslerini muhafaza etmek ve temizlemek için mutlaka lens solüsyonu kullanmalı, su veya başka bir sıvı kullanmamalıdır. Lens kabındaki solüsyon sık sık değiştirilmeli, kap içerisinde kalan solüsyon tamamen boşaltılmalı, eski solüsyonun üzerine ilave yapılmamalıdır. Kontakt lens kabı da suyla değil lens solüsyonu ile ovarak temizlenmelidir. Lens kapları her 3 ayda bir yenilenmelidir.
“6 ayda bir muayene edilmelidir”
Kontakt lens kullanırken gözde kızarıklık, yanma, batma, ağrı, bulanık görme gibi şikâyetler meydana geldiğinde lens gözden derhal çıkarılmalı ve en kısa zamanda göz muayenesine gidilmelidir. Alerji, göz enfeksiyonları gibi durumlarda kontakt lens kullanılamayacağından elinizde bir gözlük mutlaka bulunmalıdır.
Kurallara uygun kullanıldığında hayat konforunu ciddi ölçüde arttıran lenslerin uygunsuz kullanımlarının geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açabileceği asla unutulmamalıdır. Hiçbir şikâyet olmasa dahi lens kullanıcıları mutlaka 6 ayda bir göz doktoru tarafından muayene edilmelidir.
Benzer Yazılar
Şalazyon toplumda sıklıklar karşılaşılan bir cilt hastalığıdır. Bireylere oldukça rahatsızlık veren fakat tedavisi kolaylıkla yapılır. Temel nedeni göz kapaklarında bulunan yağ bezesinin tıkanması ile oluşur. Tıkanan yağ bezelerinin içinde kalan bakteriler şalazyonu tetikler.
Göz tansiyonu; hastaların yüzde 90’ında, ileri evreye geçip görme kaybı oluşturuncaya kadar hiçbir bulgu vermez.
Toplumda sıkça konuşulan fakat hakkında az şey bilinen göz tembelliğinin farkedilmesi zordur.
Gözlerde görülen kızarıklık, kaşıntı, batma, yanma ve sulanma şikayetlerine sebep olan bir rahatsızlıktır.
Glokom Sessizce İlerliyor! Erken Teşhis ile Görme Kaybının Önüne Geçebilirsiniz! 5 Soruda Glokomu Tanıyın!
Katarakt göz içerisindeki merceğin saydamlığını kaybederek bulanıklaşıp
Ortak kullanılan havuzlar; ishal, mantar, idrar yolları, kulak ve göz enfeksiyonlarına sıklıkla sebep olur.
Şeker hastalığı (diyabeti) olan kişilerin vücudunda,
Gece körlüğü, loş bir ışıkta veya gece net bir şekilde görememe durumuna denir. Gece körlüğünün birden fazla nedeni olabilir. Bu rahatsızlığı olan bazı kişiler akşam ya da gece saatlerinde dolaşmada ve araba kullanmada zorlanırlar.