Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

İç Kulak Kristalleri Neden Baş Ağrısı Yapar?

İç Kulak Kristalleri Neden Baş Ağrısı Yapar?

Başınız dünyanıza yıkılmış gibi hissedersiniz

Halk arasında iç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bildiğimiz vertigo (BPPV); başın pozisyonu ile birden başlar ve kısa sürerek tüm dünyanın başınıza yıkılmış olduğu hissini veren bir baş dönme çeşididir. BBPV’nin ismi; bir süre sonra kendiliğinden düzeldiğinden (benign), kısa süreli ataklarda meydana gelmesi (paroksismal), belli pozisyonlar ile ortaya çıkması (pozisyonel) gibi özelliklerinden oluşmuştur.

Baş dönme sebeplerinin %30’unu oluşturuyor

İç kulak kristallerinin yerinden oynaması, baş dönmelerinin yaklaşık %30’unu oluşturur ve en sık görülen çeşididir. Neredeyse tüm yaş gruplarına etki eden ve yaygın bir hastalık olan bu hastalık ülkemizde maalesef ki yeteri kadar tanınmamış ve faydalı tedaviler oluşturulamamaktadır.

Aniden başlıyor, saniyeler sürebiliyor

Vertigo, aniden başlar ve saniyeler sürer. Bu süreçte; hızlı göz hareketleri, mide bulantısı, kusma, çarpıntı ve terleme gibi şikayetler gözlemlenebilir. Hastalar bu durumu hiçbir şeyi tanıyamaz hale gelmelerini söyleyerek ifade ederler ve bu şikayetleri sıralarlar.

Vertigo denge sistemini bozuyor

İç kulak bilindiği üzere vücudun denge organıdır. Buradaki kanallarda gözün göremeyeceği küçüklükte kum tanesi kadar partiküller vardır. Uzun süren yolculuklar, darbeler, geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları gibi durumlarda kristaller yerinden oynayarak denge sistemini uyarır. Bazı baş hareketlerinde de kristaller yer değiştirebilir, bu durumda da baş dönmesi atağı kaçınılmaz olur.

Vertigo tanı ve tedavisinde nasıl yollar izleniyor?

Vertigonun tanısı için hastaya belli başlı pozisyonlar verdirilir. Yapılacak fiziki muayenede göz hareketleri incelenir ve değerlendirilir. Tedavisinde ise yerinden oynamış olan bu taneciklerin bazı baş hareketleri ile yerine yerleştirilmesi amaçlanır. İlaç tedavisini gerektiren bir durum yoktur. Bu aşamadan sonra hastanın 3 gün boyunca bazı hareketlerini kısıtlaması tavsiye edilir. İkinci kontrol 3 gün sonra gerçekleştirilir. Sonuçlar genellikle memnun edicidir, şikayetler ortadan kalkar.

Benzer Yazılar

Yaz Ayları Bu Ameliyatlara Engel Değil!
Yaz Ayları Bu Ameliyatlara Engel Değil!

Yaz ayları ve yoğun sıcaklar ameliyatlara engel mi?

Devamı

Klima Kullanımındaki Riskler ve Hastalıklar
Klima Kullanımındaki Riskler ve Hastalıklar

Düzenli bir şekilde bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen klimalar; gribal hastalıklardan, yüz felcine kadar pek çok hastalığın habercisi olabiliyor. Hemen hemen artık her evde ve tüm iş yerlerinde olan klimaların kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bu yazıda ele aldık.

Devamı

Kulak Kireçlenmesi De Neymiş Demeyin!
Kulak Kireçlenmesi De Neymiş Demeyin!

İşitme duyu hücreleri otik kapsül denilen ve denge bölümünü sarmakta olan sert kemiğin hastalığına otoskleroz denir.

Devamı

Çocuklarda Orta Kulak İltihabına Dikkat
Çocuklarda Orta Kulak İltihabına Dikkat

Akut orta kulak iltihaplanması, özellikle çocuk yaş grubunda çok fazla görülen ve aileleri endişelendiren bir hastalıktır. Orta kulak iltihapları, kulak zarını ve orta kulağı ilgilendiren bir iltihap türüdür.

Devamı

Horlama ve Apne Kabusunuz Olmasın!
Horlama ve Apne Kabusunuz Olmasın!

Horlama, apne ve uyku bozuklukları kişilerin; hayat kalitesini, özel hayatlarını, günlük performanslarını, iş ve okul başarılarını doğrudan etkileyen önemli bir sağlık sorunudur.

Devamı

Burun Estetiği
Burun Estetiği

Burun Estetiği İçin Uygun Adaylar Kimlerdir? Burun estetiği ameliyatı, burnun şeklini yeniden düzenlemeye yönelik bir estetik ameliyattır.

Devamı

İşitme Kayıpları
İşitme Kayıpları

İşitme kaybı her yaşta hayatımızı etkileyen önemli bir sağlık problemi. Çocukluk çağında doğumsal veya hastalıklara bağlı işitme kayıpları meydana gelirken, çalışma hayatı ile gürültüye maruz kalma işitme sorunlarının gelişiminde etkili oluyor.

Devamı

Burun Eti Operasyonu Nasıl Gerçekleştirilir?
Burun Eti Operasyonu Nasıl Gerçekleştirilir?

Yüzün en belirgin yerinde bulunan ve solunum yapmakta bize yardımcı olan burun..

Devamı

RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) Nedir?
RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) Nedir?

Respiratuar sinsisyal virüsü grip ve nezle belirtilerine benzer şikayetler olarak görülmektedir. Tedavisinin geciktirilmemesi gerekiyor. Tedavisi geciktiğinde akciğerde olumsuz izler bırakabilmektedir. Bu virüs tüm yaş aralığında yaşamı tehdit edebiliyor.

Devamı

Kulak Zarı Yırtıkları Beyin İltihaplarına ve Menenjite Neden Olabilir!
Kulak Zarı Yırtıkları Beyin İltihaplarına ve Menenjite Neden Olabilir!

Beş duyu organımızdan biri olan işitme duyumuz, insanların iletişim kurması ve sosyalleşmesi için en önemli olanlarının başında gelmektedir.

Devamı