Rota Virüsü Nedir?
Rota virüsü nedir?
Rota virüsü; özellikle 2 yaş altında bulunan çocukların bağırsaklarında iltihaba neden olan bir virüstür. Dünya genelinde 5 yaş altında olan her çocuk, en az 1 defa bu hastalığı geçirmektedir. Şiddetli ateş, ishal ve kusma gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Hastalığın bulaştığı yol; ağız-dışkı yoludur. Özellikle; kış ve ilkbahar aylarında salgınlarla kendini gösterir; fakat diğer mevsimlerde de rastlanılabilir. Kuluçka süresi 2 gün olup, iyileşme süresi ortalama 1 haftadır. Belirli herhangi bir ilacı yoktur; ancak korunma amacıyla aşı mevcuttur. Hastalığı geçirenlerin yeniden geçirme ihtimali de vardır.
Rota virüs belirtileri nelerdir?
2-3 günlük kuluçka sonrasında kusma ve ateş ile başlayan bu hastalıkta, bol sulu ishal görülür. Hastalık başlamadan birkaç gün öncesinde ya da hastalığın geçmesinden birkaç gün sonrasında virüs dışkıda bulunabilir. Neden olduğu karın krampları yüzünden bebekleri huzursuz eder. Kusma ve ishalden dolayı sıvı kaybı yoğun yaşanır. Bu durumda; bebeklerde gözlerde çökme, aşırı ağlamalı hal ve huzursuzluk, göz yaşlarının azalması, idrarın az olması ve nefes alıp vermenin hızlanması gibi durumlar gözlemlenebilir. Hastalığın ciddiyetini, yani seviyesini yaşanan sıvı kaybı belirler. Süresi ise ortalama 3-9 gün arasıdır.
Rota virüs nasıl teşhis edilir?
Rota virüsünü tespit etmek için dışkı üzerinde bir tetkik yapılır. Klinik bulgular doğrultusunda, uzman hekim tarafından kolaylıkla tanı konabilir.
Rota virüs ishali diğer ishallerden nasıl ayırt edilir?
Rota virüsünün yaşattığı ishal, adeno virüsü ishali ile benzerlik gösterdiğinden çok karışır. Bu noktada dışkı tahlili yapılarak ayırıcı tanı konabilir. Çünkü, rota virüsü ishalinde dışkıda kan olmaz. Dışkı değerlendirmesinde rota virüs antijeninin pozitif çıkması tanıyı kesin olarak yönlendirir.
Benzer Yazılar
Kızamık veya diğer bir adıyla rubeola, özel bir virüsle meydana gelen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur.
Çocuklarda ateşlenmede en çok gösterilen nedenlerden birisi enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlara en sık rastlanan üst solunumda gerçekleşen enfeksiyonu örnek olarak gösterebiliriz.
Bebeğe hijyenik ortam başta olmak üzere en uygun ortam koşullarını sağlamada, aşıları da dahil gerekli sağlık bakımlarını temin etmede temel görev; ebeveynlere düşmektedir!
Yapılan bir araştırmaya dikkat çekerek, dikkatin tamamen çocuğun üzerinde ve farkındalığın olduğu sürenin düşünülenden çok daha kısa olduğunu, bu durumun çocukların mutsuzluğuna yol açtığını söyledi.
Onlar Kötülük Duygusu Taşımayan Kanatsız Melekler 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü
Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.
Alerji, aslında zararlı olmayan bazı durumlara veya maddelere kimi bünyelerin gösterdiği aşırı tepki durumudur.
Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı doktorlarımız uyarıyor!
Krup hastalığı; gırtlak, soluk borusu ve bronşlardaki viral enfeksiyodan dolayı oluşur. Enfeksiyona bağlı gırtlak ve yakınındaki organlarda şişlik meydana gelerek, solunum sıkıntısı yaşanır. Bunun sonucunda; boğuk ve havlamaya benzer öksürükler görülür.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de şeker kullanımı ve buna bağlı diyabet, obezite , kalp hastalıkları ve kanser ciddi oranda artmaktadır.