Hamileyken Emzirebilir Miyim?
Henüz bebeğini emzirirken tekrar hamile olduğunu öğrenen birçok anne adayının aklına takılan en büyük soru işareti “Hamileyken emzirebilir miyim?” olmaktadır. Özellikle bu durum ya gebeliği ya da anne sütüyle beslenen bebeğin olumsuz yönde etkilenebileceği endişesiyle ortaya çıkar. Uzmanlar, sağlıklı bir hamilelik esnasında emzirmenin herhangi bir risk taşımadığını belirtmektedir. Yine de birçok annenin hem kendi sağlığınızı hem de bebeklerinizin sağlığını korumak için bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir. Öncelikle her konuda olduğu gibi bu konu da doktorunuza danışarak hareket etmelisiniz.
Hamileliğinizin takibini, sağlık kontrollerinizi ve kan değerlerinizi düzenli olarak kontrol ettirerek sürece devam edebilirsiniz. Böylece olumsuz etkiler görüldüğü takdirde gereken önlemler alınır. Anne hamile bile olsa, emzirme doğal olarak sonlanana kadar devam ettirebilir. Özel sağlık durumları haricinde hamileyken çocuk emzirmede herhangi bir sakınca yoktur. Anne adayı, daha önce düşük yapmışsa, ikiz ya da üçüz bebeğe hamileyse veya rahimde ağrı ya da kanama varsa önlem alınması gerekebilir.
Tüm bunlara ek olarak emziren bir anne hamile kaldığında vücudunda salgılanan süt miktarı hamileliğin 3. ayından itibaren azalmaya başlayabilir. Ayrıca bu dönemde vücutta üretilmeye başlayan kolostrum, sütün tadında ve kıvamında değişiklik yaratacağı için bazı çocuklar bunu fark ederek emzirmeyi bırakabilir. Ancak anne sütünün tadındaki değişimden rahatsız olmayan ve emmeye devam eden bebekler de olacaktır sadece kakalarının kıvamında değişiklik olabilir. Bu durum oldukça normaldir. Herhangi bir zehirlenme olarak görülmemelidir.
Hamileyken emzirmenin anne vücudunda yarattığı bazı değişiklikler de vardır. Oksitonin hormonunun yükselmesi bunlardan biridir. Bu hormon rahimdeki kasılmaları tetikleyebilir. Bunun sonucunda anne yalancı sancıyı daha yoğun hissedebilir. Ancak bu sağlıklı hamileliklerde düşüğe neden olmaz. Dikkat edilmesi gereken önemli nokta hamileliğin son 3 ayında sütü pompalama yaparak gereksiz yere bu hormonun yükseltilmesinden uzak durulmalıdır.
Bazı durumlarda anneler arada yaş farkı olsa bile iki bebeğini de aynı anda emzirmeyi isteyebilir buna tandem emzirme denilmektedir. Tandem emzirmede her iki bebek aynı anda emzirilir.
Kendi sağlığınızı ve bebeklerinizin sağlığını gözettiğiniz sürece hamilelikte emzirmenin hiç kimse için zararı yoktur. Ancak annelerin bu süreçte yeterli besin aldığından emin olmalı ve bol bol su tüketmelidir. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmadır.
Benzer Yazılar
Çocuk Endokrinoloji uzmanı genel olarak; çocukluk ve ergenlik döneminde gelişen hormon bozuklukları ile ilgilenir. Çocuğun büyümesini, ergenliğin normal zamanda ortaya çıkması ve sağlıklı sürdürülmesini, son olarak ise erişkin döneme güvenli bir şekilde geçişini izler.
Her yaşta çocuklarda karın ağrısı görülebilir. Çoğunlukla görülen karın ağrılarının sebepleri kabızlık veya kolik gibi rahatsızlıklarından kaynaklanabilir.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Şenol Bozdağ, emzirme ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Bademcikler, vücudun bağışıklık sisteminin en önemli parçalarıdır.
PFAPA sendromuna etki eden faktörlerin kaynağı bilinmemektedir. Ailesel vakalar tanımlanmış olup, bugüne dek genetik bir nedene rastlanılmamıştır.
Kabakulak, virüslerin tükürük bezlerinde enfeksiyon yapması ve burada büyümesiyle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır.
Fenilalanin, vücut için gereken ve gıdalarla alınan aminoasit yapı taşıdır. Bu aminoaitin vücutta fenilalalin hidroksilaz enzimiyle tirozine çevrilmesi ve işlevlerin bu şekilde yapılması gerekirken, bu çeviride yanlışlık olması durumunda kanda fenilalaninin değeri artarak hastalık gelişir.
Çevremizde bulunan ve vücudumuzda alerjik reaksiyon oluşturan maddelere alerjen denilmektedir.
Çocuklarda sık sık görülen problemlerden biri iştahsızlıktır
Onlar Kötülük Duygusu Taşımayan Kanatsız Melekler 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü