Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Hamileyken Emzirebilir Miyim?

Hamileyken Emzirebilir Miyim?

Henüz bebeğini emzirirken tekrar hamile olduğunu öğrenen birçok anne adayının aklına takılan en büyük soru işareti “Hamileyken emzirebilir miyim?” olmaktadır. Özellikle bu durum ya gebeliği ya da anne sütüyle beslenen bebeğin olumsuz yönde etkilenebileceği endişesiyle ortaya çıkar.  Uzmanlar, sağlıklı bir hamilelik esnasında emzirmenin herhangi bir risk taşımadığını belirtmektedir. Yine de birçok annenin hem kendi sağlığınızı hem de bebeklerinizin sağlığını korumak için bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir. Öncelikle her konuda olduğu gibi bu konu da doktorunuza danışarak hareket etmelisiniz. 

Hamileliğinizin takibini, sağlık kontrollerinizi ve kan değerlerinizi düzenli olarak kontrol ettirerek sürece devam edebilirsiniz. Böylece olumsuz etkiler görüldüğü takdirde gereken önlemler alınır. Anne hamile bile olsa, emzirme doğal olarak sonlanana kadar devam ettirebilir. Özel sağlık durumları haricinde hamileyken çocuk emzirmede herhangi bir sakınca yoktur. Anne adayı, daha önce düşük yapmışsa, ikiz ya da üçüz bebeğe hamileyse veya rahimde ağrı ya da kanama varsa önlem alınması gerekebilir.

Tüm bunlara ek olarak emziren bir anne hamile kaldığında vücudunda salgılanan süt miktarı hamileliğin 3. ayından itibaren azalmaya başlayabilir. Ayrıca bu dönemde vücutta üretilmeye başlayan kolostrum, sütün tadında ve kıvamında değişiklik yaratacağı için bazı çocuklar bunu fark ederek emzirmeyi bırakabilir. Ancak anne sütünün tadındaki değişimden rahatsız olmayan ve emmeye devam eden bebekler de olacaktır sadece kakalarının kıvamında değişiklik olabilir. Bu durum oldukça normaldir. Herhangi bir zehirlenme olarak görülmemelidir.

Hamileyken emzirmenin anne vücudunda yarattığı bazı değişiklikler de vardır. Oksitonin hormonunun yükselmesi bunlardan biridir. Bu hormon rahimdeki kasılmaları tetikleyebilir. Bunun sonucunda anne yalancı sancıyı daha yoğun hissedebilir. Ancak bu sağlıklı hamileliklerde düşüğe neden olmaz. Dikkat edilmesi gereken önemli nokta hamileliğin son 3 ayında sütü pompalama yaparak gereksiz yere bu hormonun yükseltilmesinden uzak durulmalıdır.

Bazı durumlarda anneler arada yaş farkı olsa bile iki bebeğini de aynı anda emzirmeyi isteyebilir buna tandem emzirme denilmektedir.  Tandem emzirmede her iki bebek aynı anda emzirilir.

Kendi sağlığınızı ve bebeklerinizin sağlığını gözettiğiniz sürece hamilelikte emzirmenin hiç kimse için zararı yoktur. Ancak annelerin bu süreçte yeterli besin aldığından emin olmalı ve bol bol su tüketmelidir. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmadır.

Benzer Yazılar

Lenf Hastalıkları Nelerdir?
Lenf Hastalıkları Nelerdir?

Lenf sistemi; lenf damarları, lenf bezleri, lenf sıvısı ve lenf hücrelerinden oluşan, doku ve organları kapsayan bir ağdır. Lenf sistemi; vücudun toksinlerden, atıklardan ve diğer zararlı materyallerden arınmasına yardımcı olur.

Devamı

Çocuklarda Yaz Hastalıklarından Nasıl Korunmalıdır
Çocuklarda Yaz Hastalıklarından Nasıl Korunmalıdır

Çocuklar güneşin ya da diğer etkenlerin sebep olduğu yaz hastalıklarına yakalanabilmektedir

Devamı

COVID-19 Geçiren Kişiler Hakkında Merak Edilenler!
COVID-19 Geçiren Kişiler Hakkında Merak Edilenler!

COVID-19 Geçiren Kişiler Hakkında Merak Edilenler!

Devamı

Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Ne Yapar?
Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Ne Yapar?

Çocuk Endokrinoloji uzmanı genel olarak; çocukluk ve ergenlik döneminde gelişen hormon bozuklukları ile ilgilenir. Çocuğun büyümesini, ergenliğin normal zamanda ortaya çıkması ve sağlıklı sürdürülmesini, son olarak ise erişkin döneme güvenli bir şekilde geçişini izler.

Devamı

Yüksek Ateş Periyodik Ateş Sendromuna Neden Olabilir!
Yüksek Ateş Periyodik Ateş Sendromuna Neden Olabilir!

Periyodik ateş sendromu sıklıkla 2 yaş ile 5 yaş aralığındaki çocuklarda görülür. Genel olarak çok yüksek ateş (41 dereceye ulaşan ateş), faranjit, ağız içerisinde çıkan aftlar, boyunda oluşan şişlik hastalarda görülebilir.

Devamı

Çocuklarda Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Öneriler
Çocuklarda Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Öneriler

Birçok çocuk kış aylarının belli bir dönemini hastalanarak geçiriyor.

Devamı

Rota Virüsü Nedir?
Rota Virüsü Nedir?

Rota virüsü; özellikle 2 yaş altında bulunan çocukların bağırsaklarında iltihaba neden olan bir virüstür. Dünya genelinde 5 yaş altında olan her çocuk, en az 1 defa bu hastalığı geçirmektedir.

Devamı

Bebekler Diş Çıkarma Döneminde Nasıl Rahatlatılabilir?
Bebekler Diş Çıkarma Döneminde Nasıl Rahatlatılabilir?

Sağlıklı bir bebekte, diş çıkarma dönemi ortalama 6-7 aylıkken başlar, ancak bu süreç bebekten bebeğe değişkenlik gösterir.

Devamı

Krup Hastalığı Nedir?
Krup Hastalığı Nedir?

Krup hastalığı; gırtlak, soluk borusu ve bronşlardaki viral enfeksiyodan dolayı oluşur. Enfeksiyona bağlı gırtlak ve yakınındaki organlarda şişlik meydana gelerek, solunum sıkıntısı yaşanır. Bunun sonucunda; boğuk ve havlamaya benzer öksürükler görülür.

Devamı