Stres ile Görme Kaybının İlişkisi

Stres ile göz sağlığının ilişkisi
Stres birçok hastalığın açığa çıkmasında önemli bir paya sahipken, göz sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Genellikle stres altındayken meydana gelen retinada sıvı birikmesi olayı, görme kaybına kadar gidebiliyor. Santral seröz koryoretinopati olarak isimlendirdiğimiz bu durumun nedeni stres kaynaklı olduğu düşünülse de kendiliğinden yok olabildiği gibi, kronikleşerek kalıcı hale de gelebilir. Yoğun stres altında görev alan ve mükemmeliyetçiliğe önem veren kişilerin riskli grupta olduğunu söyleyebiliriz.
Uzman hekiminize mutlaka danışın
Retinanın altında sıvı birikmesi olarak tanımlanan santral seröz koryoretinopatinin, araştırmalar sonucunda genç ve orta yaşlı yetişkinlerde daha sık görüldüğüne rastlanmıştır. Yine bu araştırmalara göre, erkeklerde görülme olasılığı kadınlara göre fazladır. Duruma neden olan faktörler tam olarak tanımlanamasa da kortikosteroid ilaca sistemik bir şekilde maruz kalmış olmanın bu rahatsızlığı geliştirebileceği düşünülüyor. Kortikosteroidler, reçete edilmeden bazı burun spretlerinde veya iltihap önleyen cilt kremlerinin içeriğinde bulunabilir. Bu yüzden, hekiminize danışmadan bu ve benzeri ilaçları kullanmamanız, göz sağlığınızı korumanız açısından çok önemlidir.
Her zaman belirti vermiyor
Santral seröz koryoretinopati ile beraber görmede bulanıklaşma meydana gelebilir. Fakat, bazı hastalarda bu belirti açığa çıkmayabilir. Bu doğrultuda, düzenli göz muayenelerinin oldukça önemli olduğunu ifade edebiliriz. Göz bebekleri büyütülürken, retinanın da görüntüsünün alındığı bu muayenelerde optik koherans tomografi uygulanır. Böylelikle, retina daha detaylı incelenir.
Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis çok önemli
Bazı hastalıklarda olduğu gibi bu hastalık da tedavi olmadan kendi kendiliğinden düzelebilir. Duruma göre çeşitli ilaçlar ve göz enjeksiyonları uygulanarak tedavi planı oluşturulabilir. Hastalık belirtilerine ve hastanın da durumuna göre Göz Sağlığı ve Hastalıkları en uygun seçeneği tercih edecektir. Kalıcı görme kaybının yerleşmemesi için erken teşhisin önemi büyüktür. Tüm bunların yanı sıra; stresin kontrol altına alınması da önem taşır.
Benzer Yazılar
Hijyenik koşulların sağlanamadığı veya temizliğinde gereğinden fazla kimyasal madde kullanılmış havuzların gözümüze verebileceği zararların farkında mıyız?
Toplumda sıkça konuşulan fakat hakkında az şey bilinen göz tembelliğinin farkedilmesi zordur.
Göz Sağlığını Korumanıza Yardımcı 8 Etkili Öneri!
Gözlerde yanma, kaşınma, kızarıklık ve batma ile kendini belli eden göz hastalıkları
Şeker hastalığı (diyabeti) olan kişilerin vücudunda,
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğimizde; miyop, hipermetrop, astigmat gibi görme kusuru olan hastaların tedavileri yapılarak gözlük ve lens kullanımlarının önüne geçilebilmektedir.
Göz kapaklarının iç yüzeyini ve gözlerin beyaz kısmının üzerini kaplayan ince ve şeffaf bir zar damarlarının genişleyerek verdiği tepki sonucu gelişiyor
Stres ile GStres birçok hastalığın açığa çıkmasında önemli bir paya sahipken, göz sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Genellikle stres altındayken meydana gelen retinada sıvı birikmesi olayı, görme kaybına kadar gidebiliyor. örme Kaybının İlişkisi
Duygularımızı ifade etmemizin bir parçası olan göz yaşımızın, göz sağlığı açısından birçok önemli görevi vardır.
Şalazyon toplumda sıklıklar karşılaşılan bir cilt hastalığıdır. Bireylere oldukça rahatsızlık veren fakat tedavisi kolaylıkla yapılır. Temel nedeni göz kapaklarında bulunan yağ bezesinin tıkanması ile oluşur. Tıkanan yağ bezelerinin içinde kalan bakteriler şalazyonu tetikler.