Bell Paralizi Nedir?
Yüz felci nedir?
Yüzde yer alan mimik kaslarına beyinden uyarılar gelir. Bu uyarıları getiren fasiyal sinir liflerinin birçok nedene bağlı hasar görmesine bağlı hareket kaybının gelişmesine yüz felci adı verilir. Aniden gelişebileceği gibi belli bir süre içinde evre evre olarak da meydana gelebilir.
Yüz felcinin nedenleri nelerdir?
Yüz felcine neden olan en yaygın sebep Bell paralizi adı verilen klinik bulgudur. Yüzün yalnızca; belli bir tarafındaki kaslara etkiden, birden görülen ve sebebi belli olmayan bir yüz felci türüdür. Buna neden olan tümör, kafa travması gibi herhangi belli bir nedeni yoktur. Yüzdeki sinirlerde ödem gelişmesi sonucunda, içinden geçtiği kemik yapısında sıkışmasına bağlı geliştiği bilinir. Bell paralizisine bağlı meydana gelen yüz felci geçirenlerin %90’a yakını neredeyse 6 ay içinde tamamen iyileşecektir. Yüz felcine neden olan diğer nedenler:
- İnme
- Oksijen eksikliği
- Kanamaya bağlı beyin hücrelerinde aşırı basınç oluşması
- Kafatasında kırıklık ve beyin hasarı
- Yüz yaralanması
- Baş ve boyun tümörleri
- Orta kulak enfeksiyonu ve kulakta görülen diğer hasarlar
- Ramsay-Hunt sendromu
- Kene ısırmasının neden olduğu Lyme hastalığı
- Beyin ve omuriliğe etki den multipl skleroz ve Guillain-Barré sendromu gibi otoimmün hastalıklar
- Cerrahi işlemlerde sinirlerin zarar görmesi
- Rahimde fasiyal sinir ya da yüz kaslarının anormal gelişimi
- Moebius, Charge ve Melkersson-Rosenthal sendromu gibi doğumsal sendromlar
Bell paralizisine bağlı yüz felci tedavisi
Bell paralizisi olan hastaların pek çoğunda herhangi bir tedavi uygulansın veya uygulanmasın; belirtiler bir süre sonra yok olacaktır. Şikayetlerin gözlemlendiği sürede zaman kaybetmeden ağızdan alınacak prednizon gibi steroidlerin ve antiviral ilaçların; iyileşmeye etki ettiğini, bu şansı artırmaya yardımcı olabileceği görülmüştür. Bunların yanı sıra; Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamaları ile kasların güçlendirilmesi ve kalıcı hasar risklerinin önüne geçilmesi amaçlanabilir.
Tamamen iyileşme sağlayamayan hastalarda; göz kapağının düzeltilmesi ve meydana gelen çarpık gülümsemenin düzeltilebilmesi için Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanlarından görüş ve destek alınabilir.
Benzer Yazılar
Dikkat dağınıklığı şehir hayatının vazgeçilmez bir parçası oldu. Herkes unutkanlıktan yakınarak “alzheimer oldum!” endişesi ile nörologlara koşuyor.
Beyni sağlıklı ve genç tutabilmenin çeşitli yolları vardır. Peki, bu konuda neler yapabiliriz?
Yaz sıcakları pek çok kişiye uyku ile ciddi sorunlar yaşatmakta ve günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir.
Birçok hastalığa davetiye çıkaran sıcak havalar, beynimiz için daha da riskli.
Kaliteli bir uyku sağlıklı bir yaşam sürmek için olmazsa olmazlardandır.
Birçok kişinin, migrenin tedavisinin olmadığını sanması nörologları hep şaşırtır. Oysa migren için basit ve ucuz tedavi seçenekleri vardır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tülay Alışkan Oral, migren ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Lafora hastalığı; progresif miyoklonik epilepsiler içindeki ağır seyreden kalıtsal bir hastalıktır. Epileptik nöbetler geç çocukluk döneminde ya da ergenlikte gözlemlenir.
Sinir sıkışması, vücudumuzdaki kıkırdak, kas vb. dokulardan kaynaklanan fazla baskı
Yüz mimik kaslarının beyinden gelen uyaran fasiyal sinir lifinin birçok nedenden dolayı hasar görmesi ile yüzde oluşan hareket kaybına yüz felci denilmektedir.