El Bileğinden Kalbe Giden Yol: Radial Anjiyografi

Radial koroner anjiyografi (el bileğinden kalp anjiyosu) nedir?
Radial koroner anjiyografi; el bileğinden nabız alınan radial arter damarından girilerek yapılan koroner anjiyografi uygulamasıdır. Doktora uygulama yönünden sağladığı kolaylık ve kasıktan yapılan kalp anjiyosunda görülen bazı komplikasyonların (kanama ve şişlik gibi) fazla olması nedeniyle radial koroner anjiyografi günümüzde daha sık ve yaygın olarak tercih edilmektedir.
İşlemin yapıldığı radial arter; el bileğinde bulunan ve birbirine paralel olan iki atardamardan birisidir. 2-3 mm kadar ince ve yüzeysel bir yapıdadır. Yakın çevresinde sinir ya da toplardamar gibi yapılar bulunmamaktadır. Bu da komplikasyonları ve istenmeyen sonuçları mümkün olduğunca azaltır.
Sağ ve sol bileklerden her ikisinde de yapılabiliyor!
“Allen testi” ismi verilen basit ve ağrısız bir muayene ile 15 saniye içerisinde radial anjiyografiye uygun olup olmadığınızın değerlendirmesi yapılabilir. Çoğu zaman; hastaların %98-%99 kadar büyük bir kısmı radial anjiyografiye uygunluk gösterirler.
Genellikle sağ taraftan yapılan bu uygulama, sol taraftan yapıldığında da aynı başarıya ulaşılabilmektedir. Hastaların, %1-%2’sinde sağ el bileğinden kalbine ulaşan damarlarında farklılıkların olması nedeniyle anjiyografinin sol el bilek damarından yapılması zorunluluğu yaşanabilir. Sol el bileğinde ise böyle bir durumun yaşanması neredeyse mümkün değildir denebilecek kadar çok nadirdir.
Bu uygulama için uygun olan hastalar kimlerdir?
Radial anjiyografi uygulaması;
- Radial arter damarı çok ince yapıda olan kişilerde
- El bileğinde anatomik veya ortopedik rahatsızlıkları olan kişilerde
uygulanamamaktadır.
Yalnızca el bileği uyuşturuluyor!
Bu uygulama; lokal anestezi altında, hasta uyutulmadan, yalnızca el bileğinin uyuşturulmasıyla yapılır. İlgili bölgeye yapılan uyuşturucu iğnenin hissettirdiği hafif yanma dışında hiçbir ağrı hissedilmez. Uygulamayı takiben; kullanılan bilek bandıyla kanama kontrol altına alınır. Bu durum, yalnızca; anjiyografi için değil balon ve stent uygulamalarında da geçerlidir.
Radial anjiyografinin avantajları nelerdir?
- En önemli faktör; doktor tecrübesidir. Bu uygulama; güvenilir bir klinikte, deneyimli eller tarafından, kaliteli malzeme kullanılarak yapıldığı takdirde; başarı oranı çok yüksek olmakla birlikte hastaya çok büyük konfor sağlar.
- Hasta işlem sonrasında hemen ayağa kalkabilmekte, 2-3 saat sonrasında ise işine ya da evine dönebilmektedir.
- Kasıktan yapılan uygulama sonrasında olduğu gibi kum torbası kullanma zorunluluğu yoktur. Hasta; işlem sonrasında oturarak yemek yiyebilir, yürüyerek yatağına gidebilmektedir.
- Bilek damarında; kanama, anevrizma (balon), hasar oluşma ihtimali çok azdır. Oluşabilecek kanamanın kontrol altına alınması ise daha kolaydır.
- Anjiyografiye bağlı olarak bilek damarında tıkanma meydana gelse bile ilgili bölgede elin beslendiği 2 damar olduğu için bir problem oluşmaz; ama kasıktaki damar hasar görmüş olsa, bacak riske girebilmektedir.
- Karın bölgesinden girişim yapılması uygun olmayan fazla kilolu hastalarda, bilekten anjiyografi yapılması hem kolaylık sağlar hem de çok daha sağlıklıdır.
- Hastaya uzun süre yatış gerektirmediği için, özellikle; eklem ağrısı yaşayan ve bel fıtığı olan hastalarda büyük konfor sağlar.
.
Benzer Yazılar
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.
Kalp ve damar sağlığını genç yaşlarda koruyacak şekilde beslenme düzeni oluşturmak ilerleyen yaşlar için en güzel ve en değerli yatırım olacaktır.
Erektil disfonksiyon, yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur.
Bu nedenle, genç yaşta yapılan kalp kontrolleri oldukça önem arz etmektedir.
Kalp yetersizliği, kalbin kasılma gücünü yitirdiğinde veya esnekliğini kaybettiğinde, kalbin doku ve organlara gerekli kanı pompalayamaması sonucu ortaya çıkar.
Nefes darlığı, şiddetli öksürük, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, bayılma, soğuk terleme, çarpıntı, halsizlik, göğüste
Radial koroner anjiyografi; el bileğinden nabız alınan radial arter damarından girilerek yapılan koroner anjiyografi uygulamasıdır
Kalp yetmezliğinin 2 türü vardır. Daha doğrusu kalbin sağ ve sol tarafı vardır. İkisi ayrı ayrı görevlere sahiptir. Kalbin sağ tarafı vücuttan gelen kirli kanı akciğerlere gönderir.
Kalp, kan pompalarken basınç oluşturur. Bu basınca tansiyon ya da kan basıncı adı verilir. Kişi yaş aldıkça, sabit olan tansiyon değerleri artış gösterir.
Sıcak havaların etkisi ile bazı insanlarda kalp çarpıntısı şikayeti görülmektedir.