Gebelik Döneminde Guatr

Gebelik döneminde guatr fonksiyonlarında görülen değişiklikler
Vücut metabolizmasının devamlılığı için tiroid hormonlarının kanda belli bir değer arasında olması gerekir. Bu normal aralık ötiroid durumu olarak adlandırılır. Tiroid hormonlarının dolaşımda normal seviyesinden daha yüksek olmasına hipertirodi, altında olmasına ise hipotirodi ismi verilir. Tiroid bezinin büyümesi ise guatr olarak adlandırılır. Halk arasında gebelikte guatr; tiroid bezlerinde meydana gelen büyüme olarak bilinir. Trioid bezi, tiroid hormonunun azlığından kaynaklı olabileceği gibi tiroid hormonunun aşırı salgılanmasından dolayı da gelişebilir.
Gebelikte görülen guatrın nedenleri ve belirtileri
Tiroid bezi hamilelik esnasında büyüyebilir, bu durumda guatr gelişir. Hamilelik ile ilikili guatr, iyor eksikliği olan coğrafi bölgelerde daha sık görülür. Nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
- Sinirlilik
- Uykusuzluk
- Çarpıntı
- Kabızlık
- Kas krampları
- Sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet
- Konsanstrasyon eksikliği ve bu yöndeki birtakım sorunlar
Gebelikte guatr teşhisi nasıl konur?
Gebelik; tiroid fonksiyonu ve tiroid bezi şeklinde bazı önemli değişikliklere neden olabilir. Bu yüzden, gebelerde tiroid testi sonuçları, gebe olmayan bir kadın ile karşılaştırıldığında farklılıklar gösterecektir. Tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesi için gebelikte TSH ve sT4 testlerine bakılır. Bu doğrultuda, gebeliğin haftasına göre TSH hedef değerleri şöyle olmalıdır:
- 1. trimester 0,1-2,5 mU/L
- 2. trimester 0,2-3,0 mU/L
- 3. trimester 0,3-3,0 mU/L
Gebelikte guatr tedavisi nasıl yapılır?
Gebeliğin ilk 3 ayında anne karnında olan bebeğin henüz tiroid bezi gelişmediğinden ve sinir sisteminin gelişebilmesi için bebeğin tiroid hormonuna ihtiyacı olacağından dolayı bu süreçte anne adayındaki tiroid bezi bebeğinin bu ihtiyacını karşılasın diye daha yoğun çalışabilir veya büyüme gösterebilir. Bu nedenle, doktor kontrolünde kalarak, birtakım ilaçların doğru bir şekilde ayarlanması anne ve bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Benzer Yazılar
Cinsel ilişkide ağrı, acı hissi gibi hisler disparoni olarak tanımlanmaktadır.
Vajinada kaşıntı problemi birçok kadında görülen yaygın bir jinekolojik şikâyettir.
Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.
Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistlerin oluşumlarıyla meydana gelen polikistik over, adet düzensizliği ile birlikte kendisini gösterir. Ayrıca kilo artışı, tüylenme ve sivilce gibi birçok şikayete de neden olur.
Riskli gebelik, anne ve bebek hayatlarını tehdit eden çok önemli bir problemdir. Bazen gebelik takibinde riskli bir hale gelir, bazen de anne adayının daha önceki sağlık problemlerinden dolayı en başında gebelik riskli başlar.
Vajinusmustan Kurtulmak Sandığınız Kadar Zor Değil!
Gebelik takibinde çok sık kullanılan bir testtir. Bebeğin anne karnındaki iyilik halini değerlendirmede kullanılan teste nonstress test denir.
Genital estetik, dış genital organların kendi içerisindeki bölümlerinin birbirine daha uyumlu hale getirilmesi işlemidir. Bölümlerin birbirine olan uyumsuzlukları, hastalarda sıklıkla estetik açıdan sorunlar yaratabilmektedir. Oluşan bu sorunlar genital estetik ile düzeltilebilmektedir.
Yalancı sancılar normal kabul edilirken gerçek sancıların varlığı erken doğumun habercisi olabilmekte, bazı durumlarda hastanede yatış gerektirebilmektedir.