Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Gözlerde Enfeksiyon Sebebi!
Gözyaşı kanalı tıkanıklığı gözlerde enfeksiyon sebebi!
Birçoğumuz duygulandığımız veya ağladığımız zaman, yüzümüzden küçük gözyaşları akmaya başlar. Ancak aynı zamanda, gözyaşlarımızı burun yoluyla boşaltan gözyaşı kanallarımız da vardır. Burada gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmından ilerleyerek küçük kanallardan geçer ve buruna ulaşır. Bu kanallar ağladığımızda burnumuzun akmasından veya alerjik bir maddeye maruz kalındığında gözlerimizin sulanmasından sorumludur. Bu kanallar tıkandığında ise bazı sorunlar meydana gelmektedir. Buna gözyaşı kanalı tıkanıklığı demekteyiz. Bu durum kişilerde, sık sık enfeksiyonlara sebep olur.
Gözyaşı kanalı neden tıkanır?
Gözyaşı kanalı tıkanıklığının çeşitli sebepleri vardır. Bunları; doğumsal ve edinsel nedenler olarak ayırabiliriz. Doğumsal nedenler genellikle; bebeğin anne karnındaki süreçte gözyaşı kanallarının oluşumunu tam olarak tamamlayamamasından oluşur. Edinsel nedenlere bakacak olursak bunlar ise; sık sık tekrarlayan enfeksiyonlar, sinüzit, gözyaşı kesesi taşı, yüz bölgesinde yaralanmalar ve travmalar, sistemik inflamatuar hastalıklar ve tümörlerdir.
Kimlerde sık görülür?
Gözyaşı kanalı tıkanıklığı genellikle; 1 yaşındaki bebeklerde, burnunda eğrilik olan kişilerde, orta yaşlı veya menopoz dönemindeki kadınlarda sık görülmektedir.
Belirtileri nelerdir?
- Gözlerde aşırı sulanma
- Burun kökünde şişlik
- Çapaklanma
- Burun köküne basmak ile iltihap gelmesi
- Sık tekrarlayan göz enfeksiyonları
- Gözlerin iç kısımlarında acı ve şişlik
- Kanlı gözyaşı
Gözyaşı kanalı tıkanıklığının tedavisi nedir?
Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı tedavisi: Bazı bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı, kendiliğinden ilk yıl içerisinde kaybolmaktadır. Böyle durumlarda, hekim tavsiyesinde masaj yöntemleri uygulanarak kanalın açılması söz konusu olabilmektedir. Masaj yöntemi ile gözyaşı kanalının açılması yüzde 95 oranında başarılı olmaktadır. Ancak bazı vakalarda, bu şekilde iyileşme görülmeyebilir. Bu durumda tedavide ilk yapılacak olan, sondalama ve yıkama işlemleridir. Burada hedeflenen, kanalın genişletilerek tıkanıklığın giderilmesidir. Bu yöntem de işe yaramazsa göz sağlığı ve hastalıkları hekimi, bebeğe balon yöntemini uygulayabilir.
Yetişkinlerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı tedavisi: Erişkinlerde, bebeklerde olduğu gibi gözyaşı kanalı kendiliğinden açılmamaktadır. İlk etapta yetişkinlerde de; genişletme, sondalama ve yıkama yöntemleri kullanılır. Bunlar yeterli olmaz ise, göz sağlığı ve hastalıkları doktorunun kontrolü sonrasında stent yöntemi veya çeşitli cerrahi yöntemler uygulanabilir.
Benzer Yazılar
Zaman zaman gözlerimizdeki ağrıları ufak tefek ağrılar zannedip, geçebileceğini düşünüp kontrollerini yapmayı dahil aksatıyoruz. Fakat bu göz hastalıkları farklı hastalıkların habercisi olabilir.
Excimer Lazer uygulamaları ile gözlük kullanımından kurtulmak mümkün.
Presbiyopi; merceğin gözün odağını değiştirme yeteneğini kaybetmesiyle ortaya çıkar. Yaşa bağlı yakını görme bozukluğu yaklaşık 40 yaş civarında başlar.
Hijyenik koşulların sağlanamadığı veya temizliğinde gereğinden fazla kimyasal madde kullanılmış havuzların gözümüze verebileceği zararların farkında mıyız?
Gözün içerisinde bulunan doğal merceğin saydamlığını yitirmesi ve matlaşmasına katarakt denir
Duygularımızı ifade etmemizin bir parçası olan göz yaşımızın, göz sağlığı açısından birçok önemli görevi vardır.
Yüzme havuzları, sıcak ve nemin etkisiyle bazı enfeksiyonların yayılımını kolaylaştırır.
Stres ile GStres birçok hastalığın açığa çıkmasında önemli bir paya sahipken, göz sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Genellikle stres altındayken meydana gelen retinada sıvı birikmesi olayı, görme kaybına kadar gidebiliyor. örme Kaybının İlişkisi
Şeker hastalığı (diyabeti) olan kişilerin vücudunda,
“Şu anda kontakt lenslerin virüsü bulaştırdığına dair herhangi bir kanıt yok”