Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

HBA1C Testi Nedir?

HBA1C Testi Nedir?

HbA1C testi nedir?

HbA1C, kan glukoz seviyesinin 2 ila 3 aylık ortalama seviyesine bakılmasını sağlayan glikozillenmiş hemoglobin testidir. Glikozillenmiş hemoglobin seviyesinin yüksekliği, kan şekerinin yüksek ilerlediğinin kesin ve çok önemli bir belirtisidir. Test sonucunun normalin üstünde sonuç vermesi; diyabet hastalarında yüksek kan şekeri ile beraberinde yaşanan komplikasyonlardan retinopi, nefropati ve nöropati rahatsızlıklarının da ortaya çıkma riskinin bulunduğu anlamına gelir.

HbA1C testi ne zaman yaptırılmalıdır?

İyi kontrol edilebilen diyabet varlığında, yılda bir defa bu testin yaptırılması yeterlidir; ancak sonucun yüksek çıkması ya da kan şekeri regülasyonunun sağlanamamış olduğu hastalarda 3 ya da 6 ay gibi daha sık aralıklarla yaptırılması gerekebilir. Mevcut seviyede hafif bir yüksekliğin gelişmesi durumunda bile tehlikeli komplikasyonlar gelişebileceği için testin düzenli aralıklarla özen gösterilerek tekrar edilmesi ve sonucun bir uzman tarafından yorumlanması büyük önem taşır.

Günün herhangi bir saatinde yaptırılabilir

Diyabet hastaları için yapılan kan testleri ve iğne yardımıyla parmaktan alınan ölçümler kesin sonuç veriyor olsa da, bu yöntemler yalnızca o anın değerini belirlemeye yarar. Yani diyabet öncesi olarak isimlendirilen gizli şeker dönemi, gece uykusu esnasında gelişen dalgalanmaların durumunu tespit etmek için yetersiz kalabilir. Dolayısıyla HbA1C testi, açlık kan şekerinin normal olsa da şeker hastalığına ilişkin sorun yaşayan kişilerde de güvenilir bir şekilde kullanılabilir. Bu şekilde çok daha net bulguların elde edilmesi sağlanır. Oldukça pratik ve basit bir kan testi olup, açlık gerektirmediği için günün herhangi bir saatinde verilebilir. Glislenmiş hemoglobin testi, glikohemoglobin testi ve glikozile hemoglabin testi gibi çeşitli isimleri ile de anılmaktadır.

Eğer diyabet hastasıysanız…

Eğer diyabet hastasıysanız ya da kan şekeriniz ile ilgili rutin testlerinizi henüz yaptırmadıysanız; en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak muayene işlemlerinizi ve tanı testlerinizi tamamlamalısınız. Diyabete dair bir tanı almadıysanız, bu hastalığa yönelik bir sağlık taramasından geçmeniz faydalı olacaktır. Sonuçlarınızı değerlendirecek uzman hekiminiz, herhangi bir yüksekliğin söz konusu olması durumunda tedavi sürecinizi planlayacaktır.

Benzer Yazılar

Trigliserid Nedir? Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
Trigliserid Nedir? Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Kan testi yaptırırken rutin parametrelerden biri olan trigliseridler; kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere, pek çok rahatsızlığın meydana gelişinde etkisi bulunabilir.

Devamı

PA Akciğer Grafisi Nedir?
PA Akciğer Grafisi Nedir?

Posteroranterior akciğer grafisi olarak kısalttığımız PA akciğer grafisi; göğüs boşluğunun görüntülemesin ve değerlendirilmesi sürecinde en sık kullanılan yöntemdir.

Devamı

Glukoz Nedir? Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?
Glukoz Nedir? Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?

Kandaki glukoz değeri, kanın plazma kısmının değerlendirdiği bir test ile ölçülmektedir. Hastadan; hastane koşullarında alınan belli bir miktardaki kan, laboratuvara gönderilir.

Devamı

EKG Nedir? EKG Neden Çekilir?
EKG Nedir? EKG Neden Çekilir?

Kalp ve damar hastalıklarının tanısında kullanılan EKG, kalbin kasılması esnasında meydana gelen elektriksel aktivitenin grafiksel anlamda kayıt edilmesine olanak sağlar.

Devamı

HBA1C Testi Nedir?
HBA1C Testi Nedir?

HbA1C, kan glukoz seviyesinin 2 ila 3 aylık ortalama seviyesine bakılmasını sağlayan glikozillenmiş hemoglobin testidir. Glikozillenmiş hemoglobin seviyesinin yüksekliği, kan şekerinin yüksek ilerlediğinin kesin ve çok önemli bir belirtisidir.

Devamı

Sedimantasyon Hızı (ESR) Nedir?
Sedimantasyon Hızı (ESR) Nedir?

Kırmızı kan hücreleri olarak bilinen eritrositler, kanda sayıca en fazla miktarda bulunan hücredir. Solunum sisteminin vücut içerisinde aldığı hava, eritrositlerin yardımıyla vücudun doku ve organlarına taşınmaktadır.

Devamı

CEA Nedir? CEA Değerini Yükselten Durumlar Nelerdir?
CEA Nedir? CEA Değerini Yükselten Durumlar Nelerdir?

CEA, karsinoembriyonik antijeni temsil eden ve bazı hücrelerin yüzey kısmında bulunan bir maddedir. Embriyonik gelişme sürecinde; gastrointestinal sisteme ait hücrelerin ürettiği bir glikoproteindir.

Devamı

HDL ve LDL Kolesterol Ne İfade Ediyor?
HDL ve LDL Kolesterol Ne İfade Ediyor?

Kanda bulunan ve en başta karaciğerdeki olmak üzere pek çok hücre tarafından doğal olarak üretilen kolesterol; mumsu bir yapıya sahiptir ve lipid, yani yağ türüdür.

Devamı

Çocuk için Check-up Neden Önemlidir?
Çocuk için Check-up Neden Önemlidir?

Çocuk için Check-up Neden Önemlidir?

Devamı

Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Nasıl Düşer?
Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Nasıl Düşer?

Pürin; sucuk, pastırma, sosis, salam, kabuklu deniz ürünleri, küçük balıklar, kırmızı et, kuru fasulye, buğday, baklagiller, mayalı içecekler, çay ve kahve gibi yiyecek içeceklerin tüketilmesinden alınır.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız