Kalça çıkıklığı nedir? Neden olur?

Çocuklarda kalça eklemlerinde gelişimler sorunların görüldüğü bir rahatsızlıktır. Daha gevşek bir eklem ile dünyaya geldiklerinde görülür. Eğer tedavi edilmezse bebek büyüdükçe bu sorunda ilerler. Nedeni henüz tam olarak bilinmemek ile birlikte anne rahmindeki az amniyon seviyeleri, ters doğum ve aile de bu öykünün görülmesi örnek gösterilebilir. Bu gibi rahatsızlıklar ilk gebelik yaşayan kadınların doğumunda da görülebilir. Bu nedenle ilk gebelik yaşayan hamilelerde görülme oranı yüksektir.
- Kalça çıkıklığı risk faktörleri nelerdir?
Kalça çıkıklığı erkeklere oranla kızlarda daha sık görülür. Her iki cinsteki bebeklerde ve çocuklarda düzenli kontroller gerekir. Diğer faktörler şu şekilde sıralanabilir;
İlk gebelik
Makat pozisyonunda geliş
Ailede kalça çıkıklığı öyküsü
Kundak yapılması
- Kalça çıkıklığı belirtileri nelerdir?
Bebeklerde kalça çıkıklığında belirti görülmeyebilir. Bu sebeple doğumu ile birlikte mutlaka kalça çıkıklığı için muayene edilmelidir. Belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
İki bacak arasında farklılık görülmesi
Eklemlerde sınırlılık
Oturma ve emeklemede gerilik
Yürümede aksama
- Kalça çıkıklığı önlenebilir mi?
Kalça çıkıklıklarını önlemek genellikle mümkün olmayabilir. Ancak bebeklerde düzenli taramaların yapılması en erken dönemde teşhis edilmesi ile tedaviyi ilerletir. Bebeklerde kundaklama yapmak, kalça gelişimini yavaşlatır. Bu nedenle kundaklamadan kaçınmak doğru olacaktır.
- Kalça çıkığı olan çocuklar geç yürür mü?
Kalça çıkığı yürüme çağına gelen çocuklarda ciddi yürüme geriliklerine yol açmaz. Birkaç ay farklılıklar görülebilir. Fakat bunların da herkeste görüleceğini söylemek mümkün olmayabilir. Yürüme yaşı gelen çocuklar aksayarak da olsa yürürler. Tedavi edildiklerinde geç yürümeleri sık görülen bir durum değildir.
- Kalça çıkığı hangi bebeklerde görülür?
İlk doğan bebeklerde görülme sıklığı diğer kardeşlerde görülme oranına göre daha fazladır. Anne karnında annenin suyunun azalması ile bebekte kalça çıkığının görülme oranı daha da artar. Bu hastalığın kızlarda görülme oranı erkeklere göre daha fazladır.
Benzer Yazılar
Lipödem, özellikle kadınları etkileyen bir cilt ve yağ dokusu hastalığıdır.
Diz kireçlenmeleri vücudun, kıkırdak eklemlerinde meydana gelirler.
“Bebekler büyümeyle birlikte 10 ve 18 aylar arası yürümeye başlar. Yürümeye başladıktan sonra çocuklarda ayakkabı ihtiyacı olmaktadır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Dr. İftikhar Gurbanov bilgilendirdi.
Diz eklemini oluşturan kemikler; uyluk, bacak kemiği ve önde bulunan diz kapağıdır.
Çocuklarda kalça eklemlerinde gelişimler sorunların görüldüğü bir rahatsızlıktır. Daha gevşek bir eklem ile dünyaya geldiklerinde görülür.
Kemik, vücudu oluşturan dokuların en sert yapısıdır.
Boy uzatma ameliyatı; büyüme plağı kapanmış bireylerde bazen tedavi, bazen ise estetik amacıyla tercih edilen operasyondur. Amaç; kol ve bacak kemiklerinin uzatılmasıdır.
Ortopedi ve Travmatoloji branşına bağlı ayak ve ayak bileği cerrahisi bölümümüzde, ayak ve ayak bileği rahatsızlıkların tedavisine yönelik çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.
Dirseklerde meydana gelen rahatsızlıklar pek çok kaynağa bağlı olarak gelişebilir.
Eklem kıkırdağının yok olması, eklem yıpranmasına; yani eklem artrozuna yol açar.