Omuz Çıkığı Sanıldığından Daha Ağrılı Olabiliyor
Omuz çıkığı nedir?
Omuz eklemi; köprücük, kürek ve kol kemiği ile oluşan bir yapıdır. Bu yapı hareket konusunda üstünlük sağlar; ancak çıkış oluşma riski çok yüksektir. Son derece ağrılıdır ve kolun oynatılması zor bir hale gelir. Her yaşta gözlemlenmesi ile birlikte kırık, damar ve sinir yaralanmaları da gözlenebilir.
Omuz çıkığı tanısı nasıl konur?
Omuz çıkığı olan hastalar; şiddetli ağrı, kolu kullanamama ve omuz ekleminin olduğu bölgedeki şekil bozukluğu nedeniyle doktora başvurur. İlk basamak tedavi öncesinde röntgen çekimleri yapılır. Böylece; çıkık ve çıkığın yanı sıra mevcut kırıkların yönü belirlenir. Çıkık yerine yerleştirildikten sonra ilgili bölge yine röntgen çekilerek incelenir. Omuzun yerine yerleşmesi ile manyetik rezonans görüntüleme, yani MRI çekimi ile kemik ve özellikle yumuşak doku yaralanmaları, bağ, tendon ve labrum yaralanmaları değerlendirilir.
Omuz çıkığı ameliyatları ne kadar sürer?
Omuz çıkığı ameliyatları, çoğu zaman 1 saat sürer. Ancak, ameliyat öncesinde yapılacak hazırlık ve ameliyat sonrasında hastanın kendisine gelme süreçleri ile birlikte bu süre 2 saati bulabilir. Hastanın kendisini nasıl hissettiği, yatış süresini belirler. Durumuna göre 1 ya da 2 gün hastanede kaldıktan sonra, evine dönebilir.
Omuz çıkığını önlemek için neler yapmak gerekir?
- Omuz çıkığına neden olabilecek aktivitelerden uzak durulmalıdır.
- Düşmemeye dikkat edilmeli ve düşmeye neden olacak durumlardan kaçınılmalıdır.
- Omuz bölgesini çalıştıracak spor yapılıyor ise omuz uygun bir şekilde güçlendirilmelidir. Spor öncesinde yapılacak germe ve esneme egzersizleri ile ana spora hazır olunmalıdır. Spor çeşidine göre omzu korumak için gerekiyor ise koruyucu kıyafet giyilmelidir.
- Eğer; kişi daha önce omuz çıkığı yaşadı ise omzunu güçlendirmek ve tekrar eden omuz çıkıklarının önüne geçmek için Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünden seanslar alabilir.
Benzer Yazılar
Çocuklarda kalça eklemlerinde gelişimler sorunların görüldüğü bir rahatsızlıktır. Daha gevşek bir eklem ile dünyaya geldiklerinde görülür.
Halk arasında, iltihaplı bel romatizması veya omurga iltihabı olarak bilinen Ankilozan Spondilit (AS); genellikle omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen, ağrılı ve iltihaplı bir romatizmal bir hastalıktır. Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır.
Diz ağrısı, diz bölgesinde hissedilen herhangi bir ağrı, sızı veya rahatsızlık hissidir.
Ayakta kemik çıkıntısı (Halluks Valgus), ayak başparmağının hemen yanında çıkan kemiğe denilmektedir.
Daha çok ileri yaşlarda çok sık görülen ve eklem hareketlerini zorlaştırarak ağrı yapan hastalığa kireçlenme denir. Eklem bölgelerinde kemiklerin yapısının birleşim yerleri vardır. Birleşim yerlerinde eklemlerin hareketlenmesine yardımcı olan sıvıların çekilmesi ya da eklemlerde oluşan sorunlar sonucunda kireçlenme meydana gelir.
Omuz, vücudun en hareketli eklemidir. Eğer; bu bölgede gelişen ağrılar tedavi edilmezse; hareket kısıtlığı yaşanabilir
Artroskopi uygulaması; eklem içinin optik ve kamera ile görüntülenmesidir.
Doğru ayakkabı ile çocuğunuzun ayak sağlığını koruyarak, sakatlanma riskini de en aza indirebilmeniz mümkün.
Eklem bağlarını ve kaslarını zorda bırakacak hareketlerin yapılması ayak bileği burkulmalarına yol açar.