Osteofit nedir?
Osteofit, eklem yapılarında kıkırdak yüzeyinde aşınmaya bağlı hareket özelliğinin bozulması ile oluşan bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle 40 yaş üzerinde görülmektedir. Eklem yapılarının değişmesi ve bozulması ile bu hastalık meydana gelir.
Osteofit neden olur?
Osteofit hastalığının oluşmasındaki nedenler; eklem yapılarını zorlayan hareketler, romatizma, aşırı yüklenme ve ani hızlı kilo alımı gösterilebilir. Bu hastalık çoğunlukla ağır spor yapanlar, ev hanımlarında görülür.
Osteofit belirtileri nelerdir?
Eklem hareketlerinde kısıtlılık oluşur. Ağrılar meydana gelir. Eklemlerde şişkinlikler görülebilir. Hareket esnasında eklemlerden ses gelmeler görülebilir. Belirtilerin arttığı dönemler görülür. Bu rahatsızlık genellikle el ve diz eklem bölgelerinde görülmektedir. Hastalığa bağlı olarak eklemlerde şekil bozuklukları oluşabilir. Bu şikayetleriniz varsa mutlaka alanında uzman bir hekime muayene olmalısınız.
Osteofit ağrıları nasıl geçer?
Ağrı genellikle hareket halindeyken hissedilir. Uzun süreli hareketsizlik sonucunda tutukluluk hissi olabilir. Bu şikâyet hareket ettikçe düzelir. Aşınmalar hareket ettikçe artacaktır. Günlük işlerini yerine getirme de kısıtlılıklar meydana gelir. Bunlara bağlı olarak kaslarda zayıflama meydana gelir. Ağrıların hafiflemesi için mutlaka doktorunuzun verdiği tedavilere uymanız gerekir.
Osteofit tanısı nasıl konulur?
Osteofit tanısı fiziki muayene ve röntgen ile değerlendirilir. Dizler etkilendiği için kilo verme, özel diz egzersizleri uygulanabilir.
Benzer Yazılar
Halk arasında, iltihaplı bel romatizması veya omurga iltihabı olarak bilinen Ankilozan Spondilit (AS); genellikle omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen, ağrılı ve iltihaplı bir romatizmal bir hastalıktır. Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır.
Omurga ve omurilik tümörleri birincil ve ikincil tümörler olmak üzere iki farklı şekilde meydana gelmektedir.
Menisküs, diz ekleminde yer alan kıkırdak yapı olup, eklemlerdeki temas yüzeyini artırır. Menisküs benzeri yapılar; çene eklemi, köprücük kemiğinin kürek kemiği ile yaptığı eklem bölgelerinde de yer almaktadır.
Düzenli yürüyüş, sağlıklı ve kaliteli yaşam için vazgeçilmez bir aktivitedir.
Kemik yoğunluğu yaş ilerledikçe azalır. İlerleyen yaşlarda; kaza ile düşmek de, kemik yoğunluğunun ve dayanıklılığının azalmasına
Halluks valgus, ayak başparmağında görülen şekil bozukluğuna denilmektedir. Ayakta başparmağın hemen yanında, dışarı doğru bir çıkıntının ya da şişliğin görülmesi ile oluşur. Estetik olarak hoş bir görüntü değildir, kişiler bu nedenle rahatsızlık duyabilmektedir.
Kemik, vücudu oluşturan dokuların en sert yapısıdır.
Gangion kisti yumuşak doku lezyonu anlamına gelir ve iyi huyludur. Kemik yapısını birleştirmekte olan eklem kapsüllerinden ve bağlardan köken alır.
Hareketsizliğin yol açtığı sağlık sorunları, spor yaparak önlenebilir. Ama bu esnada kazaların meydana gelmemesi için birtakım tedbirler alınmalıdır.