Sessiz Menisküs Yırtıkları

Menisküs nedir?
Menisküs, diz ekleminde yer alan kıkırdak yapı olup, eklemlerdeki temas yüzeyini artırır. Menisküs benzeri yapılar; çene eklemi, köprücük kemiğinin kürek kemiği ile yaptığı eklem bölgelerinde de yer almaktadır.
Menisküslerin de hastalanabileceğini biliyor muydunuz?
Menisküslerde meydana gelme ihtimali olan patolojileri 3 başlık altında inceleriz:
- Genellikle dış menisküste görülen doğuştan anomaliler
- Sporcu bireylerde gelişen travmatik menisküs yırtılmaları
- Yaşa bağlı ortaya çıkan menisküs dejenerasyonu
Menisküs yırtığı neden olur?
Menisküs yırtıkları, özellikle futbol gibi; yoğun tekmeleme, hızlı koşma ve karşılıklı fiziksel temasın yoğun olduğu sporların yanında; voleybol ve basketbol gibi atlama ve müdahale içeren spor alanlarında da yaygın olarak görülmektedir. Koşma esnasında aniden yön değiştirmeye bağlı meydana gelebilen bu yırtıklar, pek çok durumda ön çapraz bağ yaralanması gibi diğer diz yaralanma çeşitleriyle beraber gelişmektedir.
Yaşlılıkla beraber menisküsün zayıflaması ve dejenere olması ile yaşlılarda, özellikle yaşlı sporcularda da sık sık meydana gelir. 65 yaş ve üstü bireylerin %40'ından fazlasında menisküs yırtığına rastlanabilir.
Menisküs yırtıklarına karşı koruyucu yaşam tarzı
Kişinin menüsküs yırtığı belirti vermiyor veya hastanın rahatsızlık duymasına neden olmuyorsa, bu yırtıklar “sessiz yırtıklar” olarak tanımlanır. Başka bir şikayet için yaptırılan dizin MR görüntülenmesinde tespit edilirler. Belirti verinceye dek izlenmesi tavsiye edilir. Yırtılan menisküsler kendi kendine ya da egzersiz ile iyileşmez. Eğer, oluşan yırtıkların getirmiş olduğu kitlenme ve boşalma gibi semptomlar mevcut ise artroskopi dediğimiz kansız ve kapalı yöntem ile uygulanan cerrahi gerçekleştirilir ve yırtılan menisküs kısmi olarak temizlenerek bütünün korunması amaçlanır. Yırtık dikilmeye uygun görülür ise dikilebilir.
Menisektomi uygulanan hasta 2-3 hafta içinde sosyal yaşamına dönebiliyorken, menisküs dikildi ise bu süre yaklaşık 6 haftayı bulabilir. Her iki durumda da iyileşme süreci sona erdiğinde eskiden yapılabilen aktiviteler sürdürülebilmektedir. Menisküs yırtılmasından kaçınmak için günlük yaşamda menisküsleri koruyucu yaşam alışkanlıklarının farkına varmak ve bunları uygulamak oldukça önemlidir.
Benzer Yazılar
Eğer hemen fark ettiyseniz; doktorunuzun da önerdiği egzersizlerle, 6 ay kadar bir süreyle boyun eğriliklerini düzeltebilirsiniz.
Yaralanma tedavilerinde mümkün olduğu kadar konservatif tedavi yöntemleri (cerrahi olmayan) tercih edilmektedir
Kişi adımını atarken, vücudun ağırlık merkezini kontrol altında tutmalıdır.
Halluks valgus, ayak başparmağında görülen şekil bozukluğuna denilmektedir. Ayakta başparmağın hemen yanında, dışarı doğru bir çıkıntının ya da şişliğin görülmesi ile oluşur. Estetik olarak hoş bir görüntü değildir, kişiler bu nedenle rahatsızlık duyabilmektedir.
Ayakta kemik çıkıntısı (Halluks Valgus), ayak başparmağının hemen yanında çıkan kemiğe denilmektedir.
Çocuklarda kalça eklemlerinde gelişimler sorunların görüldüğü bir rahatsızlıktır. Daha gevşek bir eklem ile dünyaya geldiklerinde görülür.
Kemik tümörlerinin görülme sıklığı yaklaşık olarak %5’tir ve yaş ayırt etmeksizin herkeste görülebilir.
Diz eklemini oluşturan kemikler; uyluk, bacak kemiği ve önde bulunan diz kapağıdır.
Yaz aylarında spor yapmak için dışarıdaki açık mekanları seçiyorsanız; güneş ışınlarından çok etkilenmeyeceğiniz saat aralıklarını seçmelisiniz
Kalça çıkıklığının fark edilmesi günümüz teknolojisi ile artık daha kolay.