Yürüteç Kullanımı Zararlı mı?
Yürüteç yürümeyi zorlaştırıyor
Yürüteç kullanarak yürümeye çalışan bebekler yürümeye başladıklarında eklem koordinasyonunda güçlük çekebilirler. Gelişim sürecinde motor gelişimini geciktiriyor ve aynı zamanda parmak ucunda yürümek gibi bozukluklara neden olabiliyor. Yürümeyi kolaylaştırmak yerine tam tersine zorlaştırıyor ve geciktirebiliyor.
Yürüteçler ölümlere bile sebep olabiliyor
Bebekler 4 ve 5’inci aylarda ayakta durmak isterler. Aile bunu bebeğin yürümek istemesi gibi algılayarak yürüteç alır ancak bu aylarda bebeklerin sırt ve karın kasları gelişmemiş olduğundan bebek dik duramaz ve omurgada eğrilikler oluşabilir. Bundan dolayı bebeklerin sürünme, yuvarlanma, emekleme ve ayağa kalkma ile kaslarını geliştirip ondan sonra yürümesi beklenmelidir. Amerikan Pediatri Akademisi, yürüteçlerin daha çabuk yürümesini sağlamadığını, aksine bebeklerin motor ve mental gelişimini geciktirdiğini belirtmiştir. Ayrıca yürüteç ile bebek çok hızlı hareket ettiğinden ev içi kazalara, kafa travmasına ve hatta ölüme bile sebep olabiliyor.
Çarpık ayak yürüme:
Çarpık ayak, bebeğin doğduğu andan itibaren ayaklarında içe dönüklük ve yamukluk tanımıdır. Erkeklerde kızlara oranla daha fazla görülmektedir. Tedavisi poliklinik şartlarında yapılan seri alçılamalardır. Birer hafta arayla yapılan alçılar ayaklardaki bu yamukluğu düzeltmeyi amaçlamaktadır. Genelde alçı tedavisi yeterli olsa da bazen aşil tendon kısalığına bağlı olarak topuğun yüksek olması durumunda cerrahi işlem gerekmektedir. Daha sonra 4 yaşına kadar çocuk özel ayakkabılarla takip edilmektedir. Bazen ayaktaki yamukluklar tekrarlayabilir. Bu süreçte aileye çok sorumluluk düşmekte ve düzenli takibini ve tedavisini aksatmamasında kararlı olması beklenmektedir.
Bütün çocuklarda yağ oranı kas oranına göre fazla olduğu için her bebek aslında dışardan bakıldığında düz tabandır. Zaman içinde bu yağ oranı azalır ve ayak kavisleri dışardan daha belirgin hale gelir.
İçe basarak yürüme:
Çocuklarda en sık ailenin rahatsız olduğu durumlardan biri de içe basarak yürümedir. İçe basarak yürüme eğer çocuğun yürürken veya koşarken ayaklarının birbirine takılarak düşmesine neden oluyorsa bir çocuk ortopedistine danışılmalıdır.
Parmak ucunda yürüme:
Parmak ucunda yürüme yeni yürümeye başlayan çocuklarda fizyolojik olup zaman içinde düzelme olmaktadır. Eğer çocuklarda bu yürüme şekli devam eder ve topuk üzerine basma olmazsa mutlaka teşhis edilmeli ve gerekirse tedavi edilmelidir. Parmak ucu yürüme sadece ayağı ilgilendiren sorun olmayabilir. Bazen doğuştan sebebi bilinmeyen aşil tendon kısalığı olmakla birlikte serebral palsi dediğimiz çocuğun doğum öncesi, doğum esnası ve doğumdan sonra beynin oksijensiz kalmasına bağlı olarak hasarının belirtisi olabilir. Bu nedenle araştırılmalı ve gerekli tedavi başlanmalıdır. Bebekler genelde 12-18 ay aralığında yürümeye başlarlar. Bu süreçte hafif gecikmeler normal kabul edilse de süreç uzarsa mutlaka araştırılmalıdır. Patik kullanımda tabanın yumuşak olması ve patiğin sert deriden üretilmiş olması gerekmektedir.
Benzer Yazılar
Diz ağrısı, diz bölgesinde hissedilen herhangi bir ağrı, sızı veya rahatsızlık hissidir.
Osteomiyelit; enfeksiyon nedeniyle kemik iliği ve çevresindeki kemiğin iltihaplanmasına verilen isimdir.
Dirseklerde meydana gelen rahatsızlıklar pek çok kaynağa bağlı olarak gelişebilir.
Doğru ayakkabı ile çocuğunuzun ayak sağlığını koruyarak, sakatlanma riskini de en aza indirebilmeniz mümkün.
Omurga cerrahisi, sinir ve omurilik kökleri ile bu narin sinir dokusunu koruyan omurga üzerine yapılan ameliyatlar ve cerrahi girişimleri oluşturmaktadır.
Hareketsizliğin yol açtığı sağlık sorunları, spor yaparak önlenebilir. Ama bu esnada kazaların meydana gelmemesi için birtakım tedbirler alınmalıdır.
Kemik yoğunluğu yaş ilerledikçe azalır. İlerleyen yaşlarda; kaza ile düşmek de, kemik yoğunluğunun ve dayanıklılığının azalmasına
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanısı
Omuz eklemi; köprücük, kürek ve kol kemiği ile oluşan bir yapıdır.