Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Spor yapılırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Spor yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; vücudun ihtiyaç duyduğu yeterli sıvıyı tüketebilmektir. Çünkü fiziksel aktivite sırasında; vücut terleme ile sıvı kaybına uğrar. Alınacak su miktarı ise sık sık; ama az olmalıdır. Bunun nedeni ise alınacak suyun; vücuttan hemen idrar yolu ile çıkmasının önüne geçmek ve verimli kullanılmasını sağlamaktır.
Spor yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini maddeler halinde sıralayalım.
- Spor yapmaya karar vermişseniz dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; tok karnına sporun yapılmaması gerektiğidir. Özellikle çok sıcak havalarda tok karnına yapılacak aktiviteler hayatı riske bile atabilir.
- Seçimini yaptığınız kıyafetin açık renkte olması ve terlemenizi sağlayacak şekilde olması gerekir. Eğer; açık alanda spor yapacaksanız güneşli havalarda mutlaka yanınızda bir şapka ve güneş gözlüğü bulundurmalısınız. Soğuk havalarda ise üşümemenizi sağlayacak ve terlemenize neden olmayacak kıyafetleri tercih etmelisiniz.
- Yaptığınız fiziksel aktiviteler kramp oluşumlarına neden oluyorsa; adaleler içinde laktik asit birikmiş demektir. Günlük 1000 mg C vitamini alınması, kısmen bu durumun önüne geçebilir.
- Potasyum; adaleyi kastıran mineral özelliğine sahiptir. Düşük dozlarda alınması, krampları ve kasılmaları azaltabilir. Ayrıca; muz sağladığı faydalar nedeniyle spor öncesinde ve sonrasında tüketilebilir bir meyvedir.
- Uzun yürüyüşlerinizde; aşırı yüklenme sonucunda, bacağınızın ön yüzünde adaleler gerilir. Sonrasında; damar, sinirlere ve adale yüzeyine baskılanır. Bunun sonucunda; ayağınızda uyuşma ve ağrı hissedebilirsiniz. Hemen sporu bırakmayın. Tekrarında ise bir doktora danışın.
- Kaliteli ve destekli ayakkabılar giymeye özen göstererek, ayağınızda hissettiğiniz ağrıların önüne geçebilirsiniz.
- Enerjiye ihtiyaç duyuyorsanız; somon, fındık ve bol tahıllı gıdaları spor yapmadan önceki gün itibariyle tüketebilirsiniz.
- Ayak bölgesinde oluşan su toplaması temizlenmeli ve üzeri örtü ya da bant yardımıyla kapatılmalıdır. Her iki ayakkabınızın da içine mutlaka topuk rampası yerleştirin.
- Sıcak havalarda bol tüketmeli ya da sporcu içecekleri tüketmelisiniz. Çünkü; vücut susuz kaldığında kan basıncı düşer ve kalbin atış hızı artar.
Benzer Yazılar
Belde omurilik kanalı daralması, yavaş gelişen bir süreçtir. Bu nedenle ilk başta şikâyet görülmeyebilir. Ancak hastalık ilerlediğinde hastaların yaşam kalitesi düşer ve günlük içerisindeki hareket kabiliyeti kısıtlanır.
Düzenli yürüyüş, sağlıklı ve kaliteli yaşam için vazgeçilmez bir aktivitedir.
Kemik, kendi kendini onarabilen bir yapıdır. Kemikte kırılma meydana geldiği zaman
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanısı
Halk arasında, iltihaplı bel romatizması veya omurga iltihabı olarak bilinen Ankilozan Spondilit (AS); genellikle omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen, ağrılı ve iltihaplı bir romatizmal bir hastalıktır. Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır.
Normal bir omurgaya arkadan bakıldığı zaman tüm uzunluğu boyunca düz görünür.
Gangion kisti yumuşak doku lezyonu anlamına gelir ve iyi huyludur. Kemik yapısını birleştirmekte olan eklem kapsüllerinden ve bağlardan köken alır.
Yaralanma tedavilerinde mümkün olduğu kadar konservatif tedavi yöntemleri (cerrahi olmayan) tercih edilmektedir
Herhangi bir spor dalı ile uğraşmak; yaşanabilecek kas ve eklem rahatsızlıklarından korunmak
“Hiçbir ekipman gerektirmeyen, evde veya dışarıda yeni başlayan herkesin rahatlıkla yapabileceği denge egzersizleri; yalnızca kas-iskelet sistemi değil, tüm sağlığımız için faydalıdır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaya Hüsnü Akan, denge ile alakalı merak edilenleri açıkladı.