Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Adet Sancısı Neden Olur?

Adet Sancısı Neden Olur?

Adet sancısı neden olur?

Normalde bebek gelişimi için hazırlanan rahim duvarının döllenmenin olmaması halinde adet görme dediğimiz kanama meydana gelir. Rahim, bir kas dokusudur. Bu kas dokusu iç tarafı çevreleyen yumuşak duvarı atmaya yardımcı olmak için kasılır. Prostaglandin olarak bilinen hormon, rahmin bu kasılmasını tetikler. Prostoglandin, kanama başlamadan birkaç gün önce kanda yüksek değere ulaşır ve adedin ilk iki günden sonra azalır. Bu değer ne kadar yüksek olursa, kanamanın neden olduğu kramplar da o kadar şiddetli hissedilir. Adet sancılarının, menstrüasyonun en başında hissedilmesine neden olan durum da budur. Bu dönemde hissedilen sancılara primer dismenore adı verilir. Bunun dışında sekonder dismenore olarak adlandırdığımız adet sancısının belirtileri şöyledir:

Servikal darlık: Bazı kadınlardaki rahim ağzı açıklığı, kanamanın akışını engelleyecek derecede küçüktür. Küçük olan bu açıklık, rahim içinin basıncını artırır ve şiddetli ağrılara neden olur.

Endometriozis: Rahmi kaplayan dokunun uterusun dışına çıkarak, fallop tüpleri, yumurtalık ya da pelvisi kaplayan diğer dokuların üstüne yerleşmesine verilen isimdir. Çikolata kistinin gelişmesine yol açabilir. Sancının yanında, cinsel birliktelikte ağrı hissettirebilir.

Uterin fibroidleri: Rahmin duvarında kas ve fibroz dokudan oluşan uterin fibroidleri, kanser içerikli olmayan ancak sert ve büyüklükteki tümörlerdir. Rahim fibroidi olanlar, kanama sürecinde oldukça şiddetli ağrı duyabilirler.

Adenomyozis: Rahmi çevreleyen doku uterusun kas duvarlarına doğru büyümeye başlamasına adenomyozis ismi verilir ve şiddetli ağrıya neden olabilir.

Adet sancısı belirtileri nelerdir?

Adet krampları ile beraber gözlemlenen belirtiler şöyledir:

  • Alt karın bölgesinde sancı duyulur.
  • Adetten 1-3 gün önce duyulan bu ağrı, adet başlangıcından 24 saat içinde en üst noktaya ulaşır, sonraki 2-3 gün içinde azalır.
  • Kasıklarda ve iç bacaklara doğru yayılan sürekli bir ağrı olabilir.
  • Bele uzanan ve uyuşukluk verebilen ağrı hissedilebilir.

Bazı kadınlar ayrıca aşağıda yer alan semptomları da gösterirler:

  • Mide bulantısı
  • Yumuşak dışkı yapma
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi

Adet sancısı için hangi ilaçlar kullanılır?

Nonsteroid antienflamatuvar ilaçlar: İbuprofen veya naproksen etken içerikli ilaçlar prostoglandin düzeylerini baskılarken, duyulan ağrının giderilmesine de destek olur. İlk gün kanamasıyla ilk gün itibariyle doktorun tavsiye ettiği dozda alınabilir.

Doğum kontrol ilaçları: Doğum kontrol hapları; yumurtlamaya engel olan ve adet kramplarının seviyesini azaltan hormonlar içermektedir. Bu hormonlar ayrıca enjeksiyon, cilt yaması, kol derisinin altına yerleştirilmiş bir implant veya vajinaya yerleştirilen esnek bir halka olarak verilebilmekte olup, bazı durumlarda rahim içi cihazlar da önerilebilmektedir.

Benzer Yazılar

Anne Adayları Bu Tatilde Dikkat!
Anne Adayları Bu Tatilde Dikkat!

Bir de hamileliğiniz içerisinde bulunduğumuz bu döneme denk geldiyse, normalden biraz daha zorlanacaksınız demektir.

Devamı

Vajinal Akıntı ve Tedavi Yöntemi
Vajinal Akıntı ve Tedavi Yöntemi

Rahim ağzındaki ve vajinada yer alan küçük bezelerden salgılanan sıvıya vajina akıntısı denir. Salgılanan bu sıvı; oluşan döküntüleri ve eski hücreleri yok etmek için her gün vajinadan akar, üreme sistemi ve vajinayı sağlıklı tutmasını sağlar.

Devamı

Dış Gebelik Nedir?
Dış Gebelik Nedir?

Beta-HCG hormonu seviyesinden yararlanılarak kan ve idrar incelemesi ile yapılan testler, hamilelik hakkında kesin bilgi verse de bu gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlediği anlamına gelmez.

Devamı

Hamileyken Emzirebilir Miyim?
Hamileyken Emzirebilir Miyim?

Henüz bebeğini emzirirken tekrar hamile olduğunu öğrenen birçok anne adayının aklına takılan en büyük soru işareti “Hamileyken emzirebilir miyim?” olmaktadır.

Devamı

Miyom Embolizasyonu Nedir?
Miyom Embolizasyonu Nedir?

Miyom, kadınlarda sıkça karşılaşılan iyi huylu tümörlere verilen isimdir. Genellikle 30-40 yaş arasındaki kadınların yaklaşık %25-%50’sinde görülür. En önemli risk faktörleri; hiç doğum yapmamış olmak, genetik faktörler, obezite ve siyah ırktır.

Devamı

Kadınların Korkulu Rüyası Rahim Ağzı Enfeksiyonu!
Kadınların Korkulu Rüyası Rahim Ağzı Enfeksiyonu!

Genital bölge, karın ve kasık bölgesinde; sancı, ağrı, yanma, akıntı, kötü koku ve kaşıntı gibi belirtilerle kadınlarda sık sık görülen rahim ağzı enfeksiyonu, kadınların korkulu rüyası diyebiliriz.

Devamı

Yumurtalık Kisti
Yumurtalık Kisti

Yumurtalık kistlerinin bazıları minimaldir ve belirtilere sebep olmazlar. Bazıları ise kendi kendine geçer.

Devamı

Normal Doğumun ‘Doğal Mucizesi!’
Normal Doğumun ‘Doğal Mucizesi!’

Normal Doğumun ‘Doğal Mucizesi!’

Devamı

Kadınlarda Cinsel Uyarılma Bozukluğu Nedir?
Kadınlarda Cinsel Uyarılma Bozukluğu Nedir?

Kadınlarda Cinsel Uyarılma Bozukluğu Nedir?

Devamı