Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

ERCP Nedir? Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?

ERCP Nedir? Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?

ERCP nedir?

Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi olarak açılan ERCP; karaciğer, safra kesesi, safra kanalı ve pankreas gibi alanlardaki sorunları tespit etmek ve tedaviye yön vermek için uygulanmaktadır. Radyolojik ve endoskopik bir işlemdir, Gastroenteroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir.  Vücutta kesi açılmaz, sindirim boşlukları kullanılır.

ERCP nasıl yapılır?

Hastanın ağız kısmından onikiparmak bağırsağına ulaşılır. Safra yollarını görüntülemek için ise bu bölgeye bir madde aşılanır. Böylelikle içerinin görüntüsü ekrana verilir. Tanı ve tedavi için olarak sıklıkla uygulanan bir yöntemdir. Anestezinin etkisiyle hasta uykuda olur ve herhangi bir şey hissetmez. Sindirim sistemindeki boşluklarının kullanılmasından dolayı iltihabi riskler çok daha düşüktür.

ERCP kimlere yapılır?

ERCP yapılmasının en yaygın nedeni, safra yollarında taş varlığıdır. Bazı durumlarda taş ana safra kanalına düşerek tıkanıklığa neden olabilir. Bu durumda hastada gelişen kusma, karın ağrısı, ateş ve bulantı gibi şikayetler gelişir. Bazen bu taşlar pankreas kanalına zarar verir. İşte bu durumda ERCP tercih edilir. Bazen de safra yolları ve pankreas tümörlerinde, safra yolunun darlığında, kaçaklarında ve bazı pankreas rahatsızlıklarında ERCP yapılır.

ERCP’nin avantajları nelerdir?

İlgili bölgeye doğal yollardan girildiğinden dolayı enfeksiyon riski oldukça düşüktür. Safra yollarındaki taşın alınması anında, yolların çıkışı genişletilebildiğinden dolayı yeniden taş gelişme ihtimali zayıftır. Stent yapıldı ise safra yolu darlığı ortadan kalkmış olacağından ötürü, safra yolunun tıkanması ihtimali de azalmaktadır. Tüm bunların yanı sıra; safra yolu ve pankreas tümörlerindeki şüpheyi kesin tanıya çevirir, genel sağlık durumu iyiye gider, stent sayesinde yaşam konforu artar. Ameliyatsız bir yöntem oluşundan dolayı sosyal ve iş hayatına dönüş daha kısadır.

ERCP sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Hekimin reçete ettiği ilaçlar düzenli bir şekilde alınmalı, önerdiği şekilde beslenmeli, evde bolca istirahat etmeli ve işlem sonrasında hastanın kendisine refakat edeceği bir yakını olmalıdır. İşlemden sonra meydana gelen titreme, karın ağrısı, bulantı, ateş ve benzer gibi şikayetler açığa çıktıysa eğer, vakit kaybetmeden ERCP’nin yapıldığı kuruma ve hekime başvurulmalı, durum bildirilmelidir.

Benzer Yazılar

ERCP Nedir? Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?
ERCP Nedir? Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?

Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi olarak açılan ERCP; karaciğer, safra kesesi, safra kanalı ve pankreas gibi alanlardaki sorunları tespit etmek ve tedaviye yön vermek için uygulanmaktadır. Radyolojik ve endoskopik bir işlemdir, Gastroenteroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Vücutta kesi açılmaz, sindirim boşlukları kullanılır.

Devamı

Gastrointestinal Sistem Cerrahisi
Gastrointestinal Sistem Cerrahisi

Vücudun; çiğneme, sindirim, emilim ve boşaltım görevlerinin yapıldığı ve ağızdan anüse kadar kapsadığı bölüme gastrointestinal sistem cerrahisi adı verilmektedir.

Devamı

Yutkunma Zorluğu Çekiyorsanız Dikkat
Yutkunma Zorluğu Çekiyorsanız Dikkat

Gizlice gelişim gösteren hastalıklardan olan yemek borusu kanseri büyütülmeyen küçük görülen yutkunma zorluğu ile ön sinyallerini verebilir.

Devamı

Vücuttan Gaz Çıkarmak Önlenebilir Bir Davranış mıdır?
Vücuttan Gaz Çıkarmak Önlenebilir Bir Davranış mıdır?

Gaz çıkarma, aşırı havanın vücuttan çıkarılmasına denilmektedir. Herkeste olabilen doğal bir vücut tepkisidir. Ancak gaz çıkarma, toplum içerisinde kaba bir davranış kabul edildiği için kişileri zor durumda bırakabilir veya kişiyi alay konusu yapabilir.

Devamı

Karın Şişliği ve Ağrı Mide Tembelliğine İşaret Ediyor
Karın Şişliği ve Ağrı Mide Tembelliğine İşaret Ediyor

Midenin besinleri normal süresinde sindirememesi sonucu mide boşalmasında oluşan gecikmeye mide tembelliği..

Devamı

Bu Besinler Kabızlığa İyi Geliyor
Bu Besinler Kabızlığa İyi Geliyor

Hastalarda daha çok on gündür tuvalete çıkamıyorum kabız oldum düşüncesi gelir.

Devamı

Endoskopik Reflü Tedavisi
Endoskopik Reflü Tedavisi

18 yaşından büyük ve sfinkter gevşekliği 3 cm’nin altında olan hastalar için uygun bir tedavidir. Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan hastalar için de tercih edilebilir.

Devamı

Karın Zarı Kanseri Kimlerde Görülür?
Karın Zarı Kanseri Kimlerde Görülür?

Karın içi organları kaplamış ince tabaklı karın zarının; kötü huylu tümör hücreleri tarafından tutulmuş olmasına karın zarı kanseri adı verilir.

Devamı

Karın Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Karın Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Kişiler arasında oldukça sık karşılaşılan rahatsızlıklardan birisi olan karın ağrısı; bademcik iltihabından, apandiste kadar pek çok önemli hastalığın belirtisi olabilir. Bu bölgede hissedilen ağrıların tümüne karın ağrısı diyor olsak da asıl ağrının kaynağı; bazen karnın içindeki, bazen de karnın dışındaki organlar olabilir.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız