Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?
Vajinada kaşıntı problemi birçok kadında görülen yaygın bir jinekolojik şikâyettir. Bu problem çoğu zaman doktora gitmeyi gerektirmese de uzun süre devam etmesi mantar enfeksiyonu başta olmak üzere birçok hastalığın habercisi olabilir. Vajinal kaşıntı iç dudaklar, klitoris, idrar kanalı ve vajinada yaşanmış bir tahrişten de kaynaklanabilir. Kaşıntıya ek olarak, yanma ve batma hissi, sık idrara çıkma, kanama, batma hissi ve kötü kokulu, süt kesiği gibi görünen sarı-yeşil renkte akıntı görülebilir.
Vajinal kaşıntı ve yanma hangi durumların belirtisidir?
Vajina cildinde tahriş
Vajinanın PH dengesini ve sağlıklı kalmasını sağlayan vajinal flora hassas bir yapıya sahiptir. Günlük yaşam içinde yaşanan birçok faktör bu floranın bozulmasına neden olabilir. Hijyenik pedler başta olmak üzere hijyen ürünlerinde kullanılan kimyasallar, uzun süre hareketsiz kalmak, sentetik ve dar iç çamaşırları kullanmak, uzun süren nem vajina ve dış genital bölgeyi etkileyerek irrite edebilir. Vajinal tahriş, kızarıklık, ağrı, vajinada yanma ve acı ile belirti verir. Bazen vajinada akıntı da eşlik eder.
Organik içerikli tuvalet kağıdı, hijyenik pedler vb. seçilmesi, iç çamaşırları yıkanırken yumuşatıcı kullanılmaması, sabun ve duş jellerinde PH dengesinin gözetilmesi, uygun iç çamaşırların seçilmesi, havuz sonrası banyo ve duş alınması vajinal irritasyonu azaltır.
Vajina Enfeksiyonu
Vajinal florada sağlıklı bakteriler vardır ve oradaki dengenin korunmasına yardımcı olurlar. Bazı durumlarda bu denge bozulabilir ve bakterilerin sayısında artış görülür. Buna un sonucu olarak beyaz, gri akıntı, kötü koku ve kaşıntı görülür. Tedavisi doktorun vereceği uygun antibiyotik, fitil ve kremlerin kullanımıdır.
Mantar Enfeksiyonu
Vajinal mantar enfeksiyonları oldukça yaygındır. Vajinal mantarın en sık nedeni Candida albicans’tır. Mantara bağlı vajinit kaşıntı başta olmak üzere yanma, akıntı ve ağrı gibi şikayetlere yol açar. Vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisinde genital bölge hijyen ve temizliği, çeşitli antifungal ilaç ve kremler bulunur. Karbonhidrat ve şeker ağırlıklı beslenmek, sigara kullanımı, fazla kilo,uzun süreli ızlak mayo vb. giyilmesi mantar enfeksiyonlarını tetikleyen faktörlerdir.
Üretrit
Kadınlarda idrar kanalının kısa olması nedeniyle üretrit yani idrar yolu enfeksiyonu erkekler oranla çok daha sık görülür. Vajinal enfeksiyonlar kimi zaman idrar yolu enfeksiyonların ayol açabilir ya da yeterli hijyenin sağlanmadığı durumlarda hem idrar yollarında hem de vajina da aynı anda enfeksiyonlar görülebilir. Doktorun vereceği tedavinin bol su içilerek desteklenmesi iyileşme sürecini hızlandırır.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirti verme süresi ve ortaya çıkan belirtiler bulaş türü, bulaş süresi, mikroorganizmanın türü, maruz kalınan etkenin yoğunluğu ve kişinin bağışıklık durumu gibi pek çok etkene bağlı olarak değişiklik gösterse de vajinada yanma, kaşıntı, akıntı, sevişme esnasında acı ve kanama aynı zamanda idrar yaparken zorlanma hissi gibi belirtilerle kendisini gösterir.Bu belirtilerle kendisini gösteren bulaşıcı hastalıkları ise bel soğukluğu, frengi, klamidya, üreaplazma siğil ve trikomonasdır.
Liken skleroz
deride incelme ve yara oluşumu ile seyreden, Liken skleroz kadınlara erkeklere oranla 6 kat daha sık görülür. Vücudun her yerinde görülebileceği gibi, en sık genital bölge tutulumuna rastlanır. LS görülen 4 hastadan birinde tiroit hastalığı, vitiligo veya pernisiyoz anemi gibi otoimmün bir hastalık daha mevcuttur.
Liken skleroz toplumda yaygındır. Kesin bir tedavisi yoktur Liken skleroz hastalığındaki en önemli belirti genital bölgede kaşıntıdır. Her ne kadar kişilerin cinsel hayatına yansısa da aslında cinsel olarak bulaşan bir hastalık değildir.
Benzer Yazılar
Kanser ve tedavi süreci, cinsel birliktelikte gerekli olan; arzuyu, uyarılma duygusunu ve orgazm hazzını etkileyebilmektedir.
Kız çocuklarında labial füzyon % 1.8 ile % 3 oranında görülmektedir. Kız çocukların cinsel organlarındaki küçük dudaklar olarak adlandırılan ve iki yanda yer alan yapıların birbirlerine yapışarak giriş kısmının, hatta bazen idrar çıkış deliğinin de önünün beyaz ve mavimsi, ince bir doku ile kapanması durumudur.
Kanama miktarı dikkatle takip edilmeli, doktorun normal olacağını söylediği miktardan fazla kanama tespit edilirse hemen bir uzmana başvurulmalı.
Gestasyonel Diyabet yani gebelik şekeri, ilk kez gebelikte saptanmış kan şekeri yüksekliği demektir.
Doğuma Hazırlık: Yeni Annelerin Mutlaka Bilmesi Gerekenler
Endometriozis, genç kadınlarda görülen iyi huylu fakat çoğunlukla ağrılı kronik bir hastalıktır. Hastalık ağır vücutsal ve ruhsal problemler yaratmasına ve miyomlardan sonra, kadınlarda en sık görülen iyi huylu hastalık olmasına rağmen genelde hafife alınmaktadır.
Prolaktin, halk arasında süt hormonu olarak da bilenen, gebelik sürecinde anne vücudunun süt üretmesini sağlayan önemli bir hormondur.
Miyom, kadınlarda sıkça karşılaşılan iyi huylu tümörlere verilen isimdir. Genellikle 30-40 yaş arasındaki kadınların yaklaşık %25-%50’sinde görülür. En önemli risk faktörleri; hiç doğum yapmamış olmak, genetik faktörler, obezite ve siyah ırktır.
Annenin içgüdüsel olarak çocuğunu koruyup kollaması, gebe kalındığı anda başlayıp hayat boyu devam eder. Bebek ana rahmine düştüğü andan itibaren bütün ihtiyaçlarını plasenta ve göbek kordonu yolu ile annesinden karşılar.