Tetik Parmak Nedir

Tetik Parmak Nedir?
Parmakların aniden kilitlenmesi, kasılması gibi belirtilerle ortaya çıkan Tetik Parmak, parmaklarda ağrıya sebep olur ve bu durum kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
Tetik parmak, diğer adıyla Tenosinovit Stenosing, parmakların hareket sırasında (özellikle bükülme) kasılması veya kilitlenmesi durumudur. Kilitlenmiş parmağı tekrar eski haline getirmek çok zordur ve hastada ağrı ve acıya sebep olur.
Tetik Parmak Hastalığı Neden Olur?
Kas ile kemiği birbirine bağlayan yapılara tendon denir. Etkilenen parmağın tendon kılıfının iltihaplı hale gelmesi ile tetik parmak hastalığı meydana gelir. Bu durumda, tendonun normal hareketi kısıtlanır ve parmağın hareketinin azalmasına veya hiç hareket edememesine yol açar. Kılıfta ki iltihaplanmanın uzun sürmesi tendonda kalınlaşmaya, yara izine ya da nodül oluşumuna sebep olabilir.
Tetik Parmak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Tetik Parmak Hastalığı, başta başparmak üzere tüm parmakları etkileyebilen, kişinin yaşam kalitesini düşüren, parmaklarda ağrılara ve kitlenmelere sebep olan bir rahatsızlıktır. Her kişide hemen hemen aynı belirtileri verir. Şu şekilde sıralayabiliriz:
- Sabah uyandığınızda parmaklarını sert olması,
- Parmakları onatırken “kıt kıt” diye seslerin gelmesi,
- Etkilenen parmağın ve avuç içinin daha hassas hale gelmesi,
- Tetik parmak hastalığından etkilenen parmağın kitlenmesi ve eski haline getirmenin zorlaşması.
Eğer sizde bu belirtiler varsa hemen El Cerrahisi bölümüne başvurunuz.
Tetik Parmak Tedavisi Nasıl Olur?
Tetik parmak hastalığının tedavisi ameliyatsız ve ameliyatlı olarak ikiye ayrılır. Doktor, hastanın parmağındaki hareket kısıtlılığını muayene ederek tanıyı koyabilir. Ameliyatsız tedavi yöntemi ilk başvurulan yöntemdir. Hasta bu yöntem ile tedaviye yanıt vermezse tetik parmak ameliyatı yapılması gerekebilir.
Benzer Yazılar
Kas güçsüzlüğü kas hastalıklarının belirtileri içinde en yaygın olanıdır.
Kıkırdak rahatsızlıkları, erkeklere göre kadınlarda daha çok görülmektedir.
Günlük yaşantıda birçok insanın karşılaştığı rahatsızlıklardan biridir.
“Bebekler büyümeyle birlikte 10 ve 18 aylar arası yürümeye başlar. Yürümeye başladıktan sonra çocuklarda ayakkabı ihtiyacı olmaktadır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Dr. İftikhar Gurbanov bilgilendirdi.
Kalça çıkıklığının fark edilmesi günümüz teknolojisi ile artık daha kolay.
Artroskopi uygulaması; eklem içinin optik ve kamera ile görüntülenmesidir.
Kemik, vücudu oluşturan dokuların en sert yapısıdır.
Ortopedi ve Travmatoloji branşına bağlı ayak ve ayak bileği cerrahisi bölümümüzde, ayak ve ayak bileği rahatsızlıkların tedavisine yönelik çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.
Doğru ayakkabı ile çocuğunuzun ayak sağlığını koruyarak, sakatlanma riskini de en aza indirebilmeniz mümkün.
Hareketsizliğin yol açtığı sağlık sorunları, spor yaparak önlenebilir. Ama bu esnada kazaların meydana gelmemesi için birtakım tedbirler alınmalıdır.