Tetik Parmak Nedir

Tetik Parmak Nedir?
Parmakların aniden kilitlenmesi, kasılması gibi belirtilerle ortaya çıkan Tetik Parmak, parmaklarda ağrıya sebep olur ve bu durum kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
Tetik parmak, diğer adıyla Tenosinovit Stenosing, parmakların hareket sırasında (özellikle bükülme) kasılması veya kilitlenmesi durumudur. Kilitlenmiş parmağı tekrar eski haline getirmek çok zordur ve hastada ağrı ve acıya sebep olur.
Tetik Parmak Hastalığı Neden Olur?
Kas ile kemiği birbirine bağlayan yapılara tendon denir. Etkilenen parmağın tendon kılıfının iltihaplı hale gelmesi ile tetik parmak hastalığı meydana gelir. Bu durumda, tendonun normal hareketi kısıtlanır ve parmağın hareketinin azalmasına veya hiç hareket edememesine yol açar. Kılıfta ki iltihaplanmanın uzun sürmesi tendonda kalınlaşmaya, yara izine ya da nodül oluşumuna sebep olabilir.
Tetik Parmak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Tetik Parmak Hastalığı, başta başparmak üzere tüm parmakları etkileyebilen, kişinin yaşam kalitesini düşüren, parmaklarda ağrılara ve kitlenmelere sebep olan bir rahatsızlıktır. Her kişide hemen hemen aynı belirtileri verir. Şu şekilde sıralayabiliriz:
- Sabah uyandığınızda parmaklarını sert olması,
- Parmakları onatırken “kıt kıt” diye seslerin gelmesi,
- Etkilenen parmağın ve avuç içinin daha hassas hale gelmesi,
- Tetik parmak hastalığından etkilenen parmağın kitlenmesi ve eski haline getirmenin zorlaşması.
Eğer sizde bu belirtiler varsa hemen El Cerrahisi bölümüne başvurunuz.
Tetik Parmak Tedavisi Nasıl Olur?
Tetik parmak hastalığının tedavisi ameliyatsız ve ameliyatlı olarak ikiye ayrılır. Doktor, hastanın parmağındaki hareket kısıtlılığını muayene ederek tanıyı koyabilir. Ameliyatsız tedavi yöntemi ilk başvurulan yöntemdir. Hasta bu yöntem ile tedaviye yanıt vermezse tetik parmak ameliyatı yapılması gerekebilir.
Benzer Yazılar
Halk arasında, iltihaplı bel romatizması veya omurga iltihabı olarak bilinen Ankilozan Spondilit (AS); genellikle omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen, ağrılı ve iltihaplı bir romatizmal bir hastalıktır. Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır.
Yaz aylarında spor yapmak için dışarıdaki açık mekanları seçiyorsanız; güneş ışınlarından çok etkilenmeyeceğiniz saat aralıklarını seçmelisiniz
Skolyoz konusunda anne babaların çok dikkatli olmaları gerekir. Erken tanı için çocukların aileleri tarafından çok sıkı ve düzenli kontrol edilmeleri çok önemlidir.
Doğru ayakkabı ile çocuğunuzun ayak sağlığını koruyarak, sakatlanma riskini de en aza indirebilmeniz mümkün.
Bel ağrıları bacaklarda oluşan ağrılar ve uyuşmalar,
Halluks valgus, ayak başparmağında görülen şekil bozukluğuna denilmektedir. Ayakta başparmağın hemen yanında, dışarı doğru bir çıkıntının ya da şişliğin görülmesi ile oluşur. Estetik olarak hoş bir görüntü değildir, kişiler bu nedenle rahatsızlık duyabilmektedir.
Spor sakatlanmaları en çok basketbolcularda görülmektedir. Koşarken birden durma, yana dönme, pivot hareketi, zıplamaya bağlı yere düşme ve ani dönüşler sonucunda sakatlık meydana gelebilir.
Omurga cerrahisi, sinir ve omurilik kökleri ile bu narin sinir dokusunu koruyan omurga üzerine yapılan ameliyatlar ve cerrahi girişimleri oluşturmaktadır.